Vše, co musíte vědět před rozhodujícím hlasováním o brexitu

Vše, co musíte vědět před rozhodujícím hlasováním o brexitu
REKLAMA

V úterý dojde v britské dolní komoře parlamentu k rozhodujícímu hlasování o mezi Londýnem a Bruselem dojednané smlouvě o brexitu.

Předsedkyně vlády Theresa Mayová přesunula hlasování z prosince, neboť jí hrozila porážka. Ani v pondělí však není většina na dohled. O víkendu vzbudila rozruch zpráva deníku Sunday Times.

Podle ní plánují rebelové toryů převrat proti Mayové, aby tak zabránili brexitu. Podle jiné zprávy se už EU připravuje vystoupení Velké Británie, které je plánováno na 29. března, přesunout.

Mayová úterní hlasování s největší pravděpodobností prohraje. Pro všechny v parlamentu zastoupené skupiny se pak otevírají nové možnosti. Přinášíme shrnutí možných scénářů dalšího osudu brexitu.

Proč je úterní hlasování tak důležité?

Mayová potřebuje ke schválení smlouvy o brexitu získat 320 hlasů.

Smlouva ale vyvolává velké kontroverze. Mimo jiné je v ní obsažen mechanismus, který nadále zachovává celní unii EU s britskou částí Severního Irska. Odpůrci smlouvy se obávají, že by tento stav mohl přetrvávat libovolně dlouhou dobu.

Mayová v pondělí očekává dopis od zbývajících 27 zemí Evropské unie s příslibem časového omezení této „backstop“ regulace pro Severní Irsko. Ovšem ani příslib zřejmě odpůrce smlouvy neuspokojí.

Bez schválení smlouvy hrozí neregulovaný brexit, jehož následkem by byl politický i hospodářský chaos. Kromě dlouhých front na hraničních přechodech počítá britská vláda i s nepokoji.

Úterní prohra Mayové však nutně nemusí vést k tomuto scénáři.

Jaké jsou možnosti?

Vítězství Mayové

I když je to nepravděpodobné, nejpřehlednější cestou by jistě bylo vítězství Mayové a jejích plánů na regulovaný brexit. Naposledy někteří odpůrci smlouvy signalizovali, že smlouvu přece jen podpoří. Pokud Mayová prohraje, začne být situace nevyzpytatelná.

Vyslovení nedůvěry vládě

Předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn znovu zdůraznil, že chce podat návrh na vyslovení nedůvěry Therese Mayové a v případě úspěchu bude tlačit na nové volby. Zatím není jasné, kdy chce Corbyn žádost podat.

Rozhodující zřejmě bude, s jakým poměrem hlasů Mayová prohraje. Při těsném výsledku by sice Mayová byla oslabena, nadále by však mohla počítat s podporou své strany. Pokud dojde k jasnému vítězství odpůrců smlouvy, mohla by být Mayová svržena.

REKLAMA

V tomto scénáři hrají důležitou roli především politikové ze severoirské strany DUP. Ti sice podporují Mayovou, smlouvu však odmítají. Pokud chce Corbyn uspět, musí je přesvědčit, aby premiérku svrhli.

Puč proti Mayové

Pokud Mayová prohraje, předloží pro brexit plán B. Čas na jeho přípravu jí minulý týden zkrátil toryovský rebel Dominic Grieve podáním pozměňovacího návrhu.

Grieve je také považován za osnovatele údajného „puče“ proti Mayové, o kterém informoval list Sunday Times. Podle deníku vypracovali toryovští a labourističtí poslanci společně s kontroverzním mluvčím dolní komory Johnem Bercowem plán, jak připravit vládu o právo iniciativy (tedy právo předkládat návrhy zákonů, pozn. red.).

Po porážce Mayové chtějí zahájit legislativní proces k zastavení brexitu anebo vyhlásit druhé referendum.

Odložení brexitu

Pokud Mayová hlasování ztratí, mohlo by dojít k předčasným volbám nebo k druhému referendu. V obou případech by však nestačila lhůta k opuštění EU k 29. březnu 2019.

Podle informací britského Guardianu již Evropská unie počítá s tím, že Londýn v nastávajících týdnech podá na základě článku 50 Smlouvy o Evropské unii žádost o odklad termínu brexitu. Pak by mohlo dojít odložení brexitu až na červenec tohoto roku.

Ale i tento scénář s sebou nese problémy: pokud by Velká Británie v březnu neopustila EU, museli by se zřejmě britští politici zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu. Mohli by tedy být zvoleni do parlamentu instituce, kterou vlastně chtějí opustit.

Vypracování nové smlouvy

Je možné, že se poslanci dolní komory dohodnou na nadstranické alternativě brexitu a nechají hlasovat o této nové podobě smlouvy.

Mimo jiné se mluví o „měkčím brexitu“, po kterém bude Velká Británie úžeji vázána na Evropskou unii. Na tom se shodnou zastánci EU jak z řad toryů, tak i z řad labouristů.

Shrnutí

Před rozhodujícím hlasováním v dolní komoře panuje ve Velké Británii nervozita. V úterý se opět projeví velké selhání všech parlamentních stran: pro žádnou z alternativ brexitu neexistuje jasná většina.

Předsedkyně vlády Mayová nepřesvědčila svou vizí ani zástupce vlastní strany a její spojence. Na druhé straně nezískal ani šéf labouristů Corbyn odpůrce premiérky pro svou věc.

Neregulovaný brexit, měkký brexit, předčasné volby, druhé referendum nebo žádný brexit: v tuto chvíli je možné vše.

REKLAMA