Velká Británie smí stáhnout rozhodnutí o brexitu

Velká Británie smí stáhnout rozhodnutí o brexitu
REKLAMA

Na základě rozhodnutí soudního dvora Evropské unie smí Velká Británie jednostranně stáhnout svou žádost o brexit. U odpůrců vystoupení z EU to vyvolalo radost.

Velká Británie by mohla na r. 2019 oznámený brexit bez schválení ostatními zeměmi Evropské unie jednostranně stáhnout. V pondělí tak v Lucemburku rozhodl Evropský soudní dvůr. Žádost o posouzení podal skotský nejvyšší civilní soud. Několik poslanců chtělo od soudu vědět, jaké mají možnosti při hlasování o smlouvě o brexitu – smí hlasovat jen o brexitu se smlouvou nebo bez, nebo je ještě možné setrvání Velké Británie v Evropské unii?  Již minulý týden objasnil své stanovisko vrchní právník soudního dvora, které nyní soudci následovali. V rozsudku se uvádí: „Spojené království může jednostranně stáhnout své oznámení o odstoupení od smlouvy.“

Rozsudek je vodou na mlýn odpůrců brexitu, kteří stále ještě doufají, že by mohli zabránit vystoupení své země z EU. Britská vláda i Evropská komise ovšem nadšeny nebudou, neboť  obě před soudem argumentovaly proti takovému výkladu článku 50. V EU nyní panují obavy, že by Velká Británie mohla svou žádost o vystoupení stáhnout, aby získala čas.

Mluvčí soudu zdůraznila, že rozhodnutí podléhá národním pravidlům. Odvolání brexitu by tedy muselo být demokraticky legitimováno. Rozhodnutí musí být oznámeno písemně Radě, píše se v rozsudku. Rozsudek dále praví, že rozhodnutí o zrušení brexitu může být podáno kdykoliv během dvouletého termínu, který smlouva o EU stanoví pro vyjednávání. Písemné stažení by potvrdilo členství země v Unii za dosavadních podmínek a ukončilo by proces vystoupení.

Alyn Smith, poslanec Skotské národní strany v dolní komoře parlamentu, označil rozhodnutí za „dynamit“. Načasování je skvělé, zdůraznil Smith. Nad brexitem vyšlo světlé světlo, dodal.

Velká Británie sdělila oficiálně Evropské unii svůj záměr o vystoupení v březnu 2017. Tím začalo dvouleté řízení, které podle současného stavu skončí 29. března 2019 brexitem. Rozsudek v Lucemburku padl den před hlasováním britského parlamentu o premiérkou Theresou Mayovou pracně vyjednané smlouvě o brexitu s EU. Pro schválení zřejmě nebude potřebná většina.

V případě porážky se nedá vyloučit odstoupení Mayové a nové volby. „Pokud chcete brexit, tak si ho vezměte – o tom jde v tomto případě“, prohlásila Mayová v Mail on Sunday. Opoziční vůdce Jeremy Corbyn nyní doufá, že se mu podaří dosáhnout předčasných voleb. Odmítnutí smlouvy by mělo za následek velkou nejistotu. Vzniklo by nebezpečí, že Velká Británie už EU neopustí.

Pokud plán Mayové v parlamentu selže, musí buď nechat ještě jednou hlasovat, nebo bude potřebovat plán B. Z britské vlády i opozice se množí signály, že by se zvažovalo užší napojení na EU, například setrvání ve vnitřním trhu a celní unii. Nemyslitelné není ani druhé referendum.

Nizozemský sociálnědemokratický špičkový kandidát do eurovoleb Frans Timmermans Brity vyzval, aby brexit zastavili. Svět a EU se od referenda o brexitu v r. 2016 změnily, řekl viceprezident Evropské komise v Lisabonu.

AKTUALIZACE: Evropská komise mezitím oznámila, že vylučuje možnost dodatečných jednání o smlouvě o brexitu. Podle Huffington Post Deutschland a magazínu Focus zrušila premiérka Mayová kvůli obavám z prohry v hlasování o smlouvě na zítra plánované hlasování o brexitu.

REKLAMA