Průmysl strachu

Obchod se spikleneckými teoriemi

Průmysl strachu
REKLAMA

Příznivci bláznivých teorií a populistických tezí se propracovali z okrajových na hlavní trhy i do zpráv médií. Umožnili to i podnikatelé, kteří na internetu vydělávají na obchodováním se strachem.

Vše co zde stojí, je smyšlené a vylhané. Následuje 250 řádků, které nemají ani cenu papíru, na kterém jsou vytištěny. Jsou lidé, kteří tomu skutečně věří. V jedné věci mají jasno: „lžimédiím“ se nedá věřit. Co je skutečně pravda, vědí jen oni, oni jsou zasvěceni, nenechají se ošálit údajně zkorumpovanými politiky a podplacenými novináři.

Vítejte ve světě spikleneckých teoretiků, populistů a paranoiků. Je to svět, který jsme mohli dlouho s povděkem ignorovat, nějaký čas ho ale již nelze přehlédnout. Šíleným argumentům a heslům o stavu médií, islámu nebo Rusku se podařilo dostat z kouta až na tržiště, do diskuzních pořadů a do společenských debat. Budeme-li pátrat, kdo za tímto trendem stojí, narazíme často na nové firmy, které pro sebe objevily obchod se strachem. Jejich zbožím jsou konspirační teorie a strašidelné výklady světového dění, které vděčně hltá sice přehledné, ale zřejmě stále rostoucí publikum.

Muži jako Jochen Kopp dodávají zboží, které má na svědomí noční můry mnoha lidí. V Rottenburgu u Neckaru, malého města se zhruba 40.000 obyvateli, vydává ve svém Nakladatelství Kopp knihy jako „Třetí světová válka – bojiště Evropa“ („Der Dritte Weltkrieg – Schlachtfeld Europa“), „Návrat epidemií – jak se chránit, abyste patřili mezi přeživší“ („Rückkehr der Seuchen – Wie Sie sich schützen und zu den Überlebenden zählen“) nebo „Vědění insiderů má cenu zlata“ („Insiderwissen Gold“). Co mnohé tituly spojuje, je to, že sugerují znalosti zasvěcených o údajných ohroženích, která jsou politiky a masovými médii utajována. Jen kdo si rychle nastuduje příslušnou četbu, může ještě uniknout nemocem, finanční zkáze nebo válce.

Kopp také provozuje internetový portál. Jeho čtenáři se učí, že mateřské mléko způsobuje nemoci, očkování dětí slouží pouze k tomu, aby byly rodičům vymyty mozky a centrální banky zřejmě plánují velký krach akcií. V srpnu oznámil na webových stránkách jeden z autorů, že Kalifornii čeká obrovská vlna zemětřesení. A téměř vždy jsou hned v nabídce příslušné knihy.

Vydavatelství Kopp roste o desítky procent

Kdo si myslí, že na to nikdo neskočí, ten se mýlí. Kopp podle svých vlastních slov zaměstnává 60 spolupracovníků. „Denně odešleme mezi 10.000 až 20.000 knihami, zaznamenáváme konstantně pozitivní nárůst ve výši desítek procent“, říká. O konkrétních obchodních výsledcích bývalý policista mlčí. Hospodářská agentura Bürgel odhaduje obrat v roce 2013 na 5 až 10 milionů euro. V tomto roce Kopp přesídlil do větší budovy. Stará už byla zřejmě moc malá, domnívají se média. Zájem o publikace z nakladatelství Kopp roste. Online portál zaznamenal už v prosinci čtyři miliony návštěvníků – o třetinu více než v červnu. Mezitím předhonilo nakladatelství Kopp seriozní vydavatelství Wirtschaftswoche.

A to články jako je tento: autor Gerhard Wisnewski považuje v aktuálním příspěvku za možné, že za vražednými atentáty v Paříži nestojí islamisté, ale „nástroje americké globální strategie“. Dává ji do souvislosti s „inscenovanými útoky na Světové obchodní centrum“ v r. 2001. Cíl jeho myšlenek: útoky jako ty v New Yorku a Paříži využívá Západ k vytváření protiislámských nálad, aby mohl vést svou „válku kultur“. „Proti islámu sjednocená Evropa je přesně ten pravý stavební kámen k vytvoření světové říše, kterou si vybájily USA„, píše autor. „Najednou se vynořivší“ hnutí Pegida přesně zapadá do obrazu světa západního spiknutí proti islámu.

Je zvláštní, že v jiném svazku jsou vypočítány důvody, proč jít pro Pegidu na ulici, která demonstruje proti údajné islamizaci. Co tedy? Je Pegida součást světového spiknutí Západu nebo následováníhodné hnutí proti „islamizaci Německa„? Zdá se, že zákazníkům nakladatelství Kopp tyto protiklady nevadí. Jochen Kopp se vyjádřil, že jeho autoři požívají „svobodu názorů“ a že si váží jejich „kritického ducha“. A pojmy jako „pravicový populismus“ nebo „spiklenecké teorie“ jsou podle Koppova vnímání používány jako „absolutní argument k paušální diskreditaci jinak smýšlejících“.

Lidé vidí často vzorce tam, kde žádné nejsou

Vše je spolu propojeno, vše je naplánováno a nic není takové, jak se zdá. Tak byl jedním vědcem charakterizován světonázor, který je momentálně na vzestupu. Nový tento fenomén ovšem není. Nositel Nobelovy ceny Daniel Kahnemann už před lety zjistil, že lidé často rozpoznávají vzorce tam, kde vůbec žádné nejsou. Někteří tento pocit vybíjejí v kasinech, kde v ruletě počítají červená a černá čísla, vymýšlejí si odvážné strategie a nakonec stejně prohrají. Jiní vidí tajné vazby a spiknutí v náhodách světa. A to ne teprve od tohoto roku.

„Už ve starém Římě existovala představa, že se lidé setkávají, aby spolu kuli pikle“, říká Michael Butter, profesor amerikanistiky na Univerzitě v Tübingenu. Ve všech epochách dějin narazíme na spiklenecké teorie, vysvětluje vědec, který se tímto tématem už roky zabývá. Jednou mohly za všechno zlo čarodějnice, někdy komunisté, jindy zase „židovští finančníci“. Nejen na Západě, ale zejména v arabském světě jsou spiklenecké teorie často hluboce zakořeněné. Průzkumy odhalily, že tam lidé často věří konspiračním teoriím o 11. září.

Butter pozoruje změnu hlavně v USA: jestli se dříve konspirační teorie zabývaly tím, že spiklenci plánují převzetí moci, které se jim teprve musí podařit, jsou dnes sami mocní považováni za spiklence. Například politici a mocní průmyslníci. I proto jsou dnes spikleneckými teoriemi přitahováni hlavně lidé na okraji společnosti. „Především ti, kteří ztratili kontakt a hledají jednoduché odpovědi“, říká vědec. Butter se nyní chce zabývat tím, jestli dnes konspiračním teoriím skutečně věří více lidí, nebo jestli internet jen zvýšil jejich viditelnost. „V současné době existuje v Evropě mnoho hnutí, jako je Pegida, která sice přímo nehlásají spiklenecké teorie, ale jsou schopna tyto lidi přijímat.“

Start-upová horečka mezi spikleneckými teoretiky

Psychologové vědí, že ten, kdo často slyší určitý názor, je spíše ochoten mu uvěřit. Opakování takové teze sice nedělá pravdivějšími, za to ale důvěryhodnějšími. Důvěryhodnost zdroje je časem podružná. A kdo na internetu vyhledává pouze určité zdroje informací, ten už vůbec není konfrontován s jinými fakty. Spiklenecké teorie jsou stále dostupnější a profitují z nich nové firmy. Internetové portály lze založit rychle a levně, mezi konspiračními teoretiky vypukla start-upová horečka. I další lidé, stejně jako Jochen Kopp poznali, že lze na starostech spoluobčanů vydělat velké peníze – stačí je pouze pořádně šířit.

REKLAMA

Na portálu MMnews se od roku 2008 mísí zprávy s údajnými informacemi insiderů, jako např.: „Ještě přijde ohromná vlna teroru, i za pomocí letadel. To bude následně prezentováno jako hlavní příčina pádu finančního systému a bankrotu většiny států. Odhaduji, že k tomu dojde ještě v lednu 2015“, píše autor. „Šéfredaktor a vydavatel“ stránek, na kterých se nachází mnoho inzerce, je Michael Mross. Na své domovské stránce 57letý muž z Kolína nad Rýnem oznamuje, že do r. 2008 vystupoval jako burzovní odborník, mimo jiné pro televizní stanici N24. Mezitím se portál MMnews s „1,5 miliony návštěvníků měsíčně“ stal „největším evropským hospodářským blogem“, sdělil nám na dotaz Mross. O obratech muž, který se sám označuje za „obránce svobodného tržního hospodářství, kapitalismu a svobody slova“, mlčí. Mross popírá, že by šířil články, „které mají pravicově populistické pozadí nebo by dokonce byly antisemitisticky zaměřené“. Také obvinění ze spikleneckých teorií je neodůvodněné, „i když MMnews samozřejmě překračuje meze toho, co si lze přečíst v běžných médiích“, říká Mross.

O jedno kliknutí myší dále šíří své teze online magazín Compact včetně příslušného tištěného měsíčníku. Nejnovější vydání zobrazuje na titulní stránce německou kancléřku, zahalenou do šátku. Vedle je obrovským písmem napsáno: „Mutti Multikulti. Migrační politika Merkelové.“ Jiná vydání nesou titulky jako „Válka proti Rusku“ nebo „Válečné lži USA“. V současné době buduje Compact videomagazín na YouTube. Koncem r. 2014 uspořádalo vydavatelství „mírovou konferenci“ na téma Rusko s několika stovkami účastníků a se vstupným 69 euro. Deník Tagesspiegel to shrnul: „V zásadě zastávají řečníci pouze tezi, že se Amerika pokouší zatáhnout Rusko do války, aby si mohla přivlastnit jeho zdroje a nakonec uzurpovala světovládu.“

Co dělat, když se všechny tyto temné předpovědi naplní? I na to mají kreativní podnikatelé odpověď. Například samozvaný „krizový expert“ Gerhard Spannbauer ve svém online shopu vychvaluje „kuši na ocelovou munici“ (143,10 euro), pepřový sprej a paralyzéry. OK, stav nouze může nastat.

REKLAMA