7 lekcí leadershipu, které se mohou muži naučit od žen

7 lekcí leadershipu, které se mohou muži naučit od žen
REKLAMA

Příspěvek 7 lekcí leadershipu, které se mohou muži naučit od žen, připravili pro Harvard Business Review psycholog Tomas Chamorro-Premuzic a podnikatelka a reklamní poradkyně Cindy Gallopová. Článek obsahuje přes dvě desítky odkazů na navazující literaturu a vědecké studie (v angličtině).

Ačkoliv panuje velký veřejný zájem na tom, aby se více žen dostalo na vedoucí místa a zvrátilo se tak nedostatečné zastoupení žen v mocenských pozicích, opírá se mnoho návrhů o nepochopení, že by ženy měly napodobovat muže. Myšlenka zní: „Pokud hrají muži většinu hlavních rolí, pak asi něco dělají správně. Proč tedy nechtít po ženách, aby se chovaly stejně?“

Tato logika však nevysvětluje relativně chybný výkon většiny vedoucích, převážně mužských, sil. Jak už jsme vysvětlili dříve, vlastním problémem není nedostatek kompetentních žen; je to nedostatek překážek pro nekompetentní muže, což vysvětluje přebytek namyšlených, narcistních a neetických mužů v manažerských funkcích.

V důsledku toho se nepřekrývají genderově specifické rozdíly v efektivitě řízení (která je pro dobrý výkon nutná) s genderově specifickými rozdíly geneze vedoucích pracovníků (což je předpoklad k tomu, dostat se na špičku). Výzkumy skutečně dokládají, že převaha mužským vedoucích pozic není způsobena lepšími řídícími schopnostmi. Velké kvantitativní studie včetně metaanalýz spíš ukazují, že rozdíly mezi muži a ženami u vedoucích talentů buď neexistují, nebo jsou na tom dokonce ženy lépe.

V tomto smyslu by bylo logičtější navrhované metody otočit: místo podpory žen, aby se chovaly jako mužští vedoucí (z nichž jsou mnozí nekompetentní), bychom raději měli muže třímající otěže moci poprosit, aby převzali některé z efektivnějších řídících návyků, které často nalezneme u žen. To by nastolilo prostředí s lepšími vzory, které by urovnalo cestu kompetentním mužům i ženám k vlastnímu rozvoji.

Lekce leadershipu pro muže

Zde je několik důležitých lekcí leadershipu pro řídící pracovníky, které se může většina mužů od žen naučit.

1. Nepředklánějte se, pokud se nemáte o co opřít.

Převládá trend ženám říkat, aby se „opíraly“ o kvality jako asertivita, smělost nebo sebevědomí. U mužů se tyto vlastnosti mohou manifestovat jako sebepropagace, přivlastňování si zásluh ostatních nebo agresivní jednání. Jelikož nikdy neexistovala silná korelace mezi „opíráním se“ a jakoukoliv dovedností – obzvlášť u mužů – bylo by lepší přestat preferovat lidi, kteří se „předklánějí“, ačkoliv jim chybí potřebný talent. V logicky fungujícím světě bychom do vedoucích pozic povyšovali osoby, které jsou spíš kompetentní než sebevědomé a poměřovali bychom je podle jejich odborných znalostí, úspěchů a relevantních řídících kompetencí (např. inteligence, zvědavost, empatie, integrita a koučovatelnost). Všimněte si, že všechny tyto vlastnosti jsou daleko lépe měřitelné vědeckými metodami než prostřednictvím typického pracovního pohovoru.

2. Poznejte své vlastní hranice.

Žijeme ve světě, který oslavuje sebedůvěru, ale daleko důležitější je mít sebevědomí. A mezi oběma často vládne konflikt. Například uvědomění si vlastních hranic (nedostatků a slabin) je neslučitelné s explodující úrovní sebedůvěry, jediným důvodem být zcela bez pochybností a nejistotou je sebeklam. Ačkoliv nejsou ženy tak nejisté, jak jsou s oblibou líčeny v publikacích o osobním rozvoji (a v mnoha populárních médiích), ukazují studie, že se zpravidla přeceňují méně než muži. To je dobrá zpráva, protože mohou porozumět tomu, jak je lidé vnímají a mají tak možnost rozpoznat mezery mezi místem, kde se nacházejí a tím, kde by se nacházet chtěly. Lidé, kteří se vnímají kritičtěji než jiní, se mohou lépe připravit, i když to může znamenat přehnanou přípravu. Je to ale solidní cesta ke zvýšení kompetence a výkonu.

3. Motivace prostřednictvím transformace.

Z akademických studií vyplývá, že ženy před muži vedou v inspiraci, efektivněji mění postoje a přesvědčení lidí a uvádějí je do souladu se smyslem a účelem (namísto cukru a biče). Protože je transformativní vedení spojeno s vyšší mírou týmového nasazení, výkonem a produktivitou, jde o rozhodující cestu při zvyšování efektivity managementu. Kdyby věnovali muži více času k získání srdcí a duší lidí, vedli pomocí EQ jako i IQ, místo aby se pouze opírali o posledně jmenované a více se zaměřili na změny přesvědčení než chování, byli by lepšími leadery.

Psycholog Thomas Chamorro Premuzic se otázce leadershipu a překážek, kladeným ženám ve vedoucích pozicích, věnuje dlouhodobě. Na magazínu POLITIQ už vyšel jeho článek „Proč jsou ve vedoucích pozicích tak často neschopní muži?“

4. Postavte se k lidem čelem.

Změnit skupinu lidí ve výkonný tým je velmi těžké, obzvlášť pokud jste zahleděni pouze do sebe. Lidé, kteří považují vedení za oslavovaný kariérní cíl a akt individuality, jsou příliš egocentričtí na to, aby zvyšovali dobrou náladu svého týmu a uvolnili potenciál podřízených. Představte si osobu, jejímž jediným zájmem je zastávat vedoucí funkci, protože jejím cílem je jen vyšší finanční ohodnocení, rohová kancelář, vyšší titul nebo jakákoliv forma statusu. Očividně bude mít daleko menší zájem na tom, aby se ostatní zlepšovali. Jediným cílem takového pracovníka bude, aby byl on sám úspěšnější. Protože jsou muži obecně zaměřeni více na sebe než ženy, je jejich vedení častěji narcistní a egocentrické. Pokud by chtěl průměrný mužský vedoucí zlepšit svůj výkon, udělá dobře, když bude praktikovat méně egocentrický styl řízení.

5. Nerozkazujte, vciťte se.

V průběhu dějin jsme ženám říkali, že jsou příliš přátelské a pečující, než aby mohly vést. Ale představa, že může někdo nepřívětivý a lhostejný efektivně řídit, je v rozporu s realitou. Nežijeme ve středověku. Vedení v 21. století vyžaduje, aby leaderové vytvořili emocionální vztah se svými následovateli, a to je zřejmě jediný důvod, kvůli kterému můžeme u řídících pracovníků očekávat, že uniknou automatizaci. Zatímco umělá inteligence může převzít technické a hard-skill elementy vedení, dokud budou pracovat lidé, budou toužit po validaci, uznání a empatii, což jim mohou nabídnout pouze lidé – ne stroje. Jak to dělat efektivně se mohou muži naučit sledováním a napodobováním žen.

REKLAMA

6. Soustřeďte se na růst ostatních.

Ukázalo se, že ženy v řídících pozicích své přímé podřízené lépe koučují, věnují se jim a rozvíjejí je než mužské vedoucí síly. Jsou skutečnými agenty talentů, využívající zpětnou vazbu a doporučení, aby lidi podporovali v růstu. To znamená, že je vztah ke spolupracovníkům méně transakční a strategický. Zároveň existuje větší otevřenost k náboru zaměstnanců, kteří jsou lepší než ony, neboť jim s větší pravděpodobností nestojí v cestě ego. To jim umožňuje uvolnit lidský potenciál a podporovat efektivní týmovou spolupráci. Zatímco se zaměřujeme na sobecké a egocentrické vedoucí pracovníky, existuje ve skutečnosti jen malá pravděpodobnost, že by dokázali stmelit skupinu osob ve výkonný tým.

7. Neříkejte, že jste „pokorní“. Buďte pokorní.

Téměř 20 let už podporujeme skromné leadery, ale přitom stále více přitahujeme namyšlené a narcistní osobnosti (všeobecně: ne ženy). V pokoře existují dobře etablované genderové specifické rozdíly a ty preferují ženy. Samozřejmě nejsou všechny ženy pokorné, ale výběr kandidátů na řídící pozice ve vztahu k pokoře by vedl k vyššímu počtu ženských vedoucích sil než mužských. Pokora je v zásadě ženskou vlastností. Pro vynikajícího leadera je důležitá. Bez pokory je pro každého vedoucího velmi těžké uznat vlastní chyby, učit se ze zkušeností, zohlednit pohledy jiných a být ochotný se změnit a být lepším. Možná není problém v tom, že muži nejsou schopni nebo ochotni být pokorní, ale v tom, že je z řídících pozic propustíme, pokud to udělají. To se musí změnit, protože pokora je u mužů i u žen rozhodujícím faktorem účinnosti vůdčích kvalit.

Znervózňuje vás toto čtení?

Zeptejte se proč. Pokud jste muž, máte pocit, že existuje kampaň proti bílým mužům a jedovaté mužnosti a že je zuřivý feminismus na vzestupu? Tato reakce znemožňuje vaše učení od žen, čímž byste se sami mohli stát úspěšnějšími. Pokud jste žena a/nebo feministka, odmítáte názor, že ženy všeobecně vykazují spíš ženské vlastnosti než muži? Právě proto má průměrná žena větší potenciál stát se dobrým leaderem než průměrný muž.

Jediným kontroverzním aspektem našich názorů je nakonec představa, že vyšší zastoupení žen ve vedoucích pozicích by spíše zvýšilo meritokracii, než ji snížilo. Nejlepší intervence ve prospěch rovnosti pohlaví spočívá v soustředění na rovnost talentů a potenciálů – a k tomu dojde jen tehdy, pokud budeme mít rovnoprávné vedení, aby se muži mohli od žen učit tak, jako jsme ženám vždy říkali, aby se učily od mužů. Tento článek je zkratkou. Muži, tyto lekce urychlí váš osobní rozvoj leadershipu. Ženy, toto jsou důvody, proč už jste měly zastávat řídící pozice a proč byste měly požadovat, co si zasloužíte.

Zajímáte se o témata jako rovnoprávnost, gender, inkluze, svět práce a managementu v 21. století nebo vzdělávání? Více nejnovějších poznatků a aktuálních článků z prestižních médií najdete v magazínu POLITIQ v rubrikách RovnoprávnostSpolečnost a Podnikání.


Thomas Chamorro-PremuzicTomas Chamorro-Premuzic je hlavním vědeckým pracovníkem pro hledání talentů v ManpowerGroup, profesorem psychologie podnikání na University College London a na Columbia University a je spolupracovníkem v Harvardově podnikatelské finanční laboratoři. Je autorem knihy „Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders? (and How to Fix It)„, česky „Proč se tolik nekompetentních mužů stává lídrem? (A jak to napravit)“, ze které vychází jeho řeč na TEDx. Najdete ho na Twitteru pod @drtcp nebo na www.drtomas.com.

Cindy GallopováCindy Gallopová je zakladatelkou a výkonnou ředitelkou IfWeRanTheWorld, společnosti vyvíjející software pro co-action marketing (případová studie HBS), a MakeLoveNotPorn – ‘Pro-sex. Pro-porn. Pro-knowing the difference’. Cindy Gallopová o svém přístupu k poradenství říká: „Miluji provokaci. Jsem Michael Bay byznysu.“ I ona vystoupila na TEDx, její Twitter najdete pod @cindygallop a webové stránky na adrese cindygallop.com.

REKLAMA