Matteo Salvini obvinil německou vládu z „vydírání“

Trosečníci na lodi Alan Kurdi

Matteo Salvini obvinil německou vládu z
REKLAMA

Loď organizace Sea Eye se 40 migranty na palubě nebude vpuštěna do přístavu na Lampeduse. Italský ministr vnitra Matteo Salvini říká, že Itálie není „ničí uprchlický tábor“.

Záchranářská loď Alan Kurdi německé humanitární organizace Sea Eye čeká před italským ostrovem Lampedusa na východisko pro 40 ve Středozemním moři zachráněných migrantů. Zatím bude Alan Kurdi zákaz vplutí do italských výsostných vod respektovat, sdělila mluvčí organizace. Ovšem někteří uprchlíci nacházejí se v kritickém stavu se musí urychleně dostat na pevninu. Mezitím obvinil italský ministr vnitra Matteo Salvini německou vládu z „vydírání“.

Salvini řekl italské stanici Sky tg24, že vláda v Berlíně podmínila přijetí 30 zachráněných trosečníků z italské hlídkové lodi Gregoretti tím, že bude 40 migrantů z lodi Alan Kurdi vpuštěno v Itálii na pevninu. Je to „v podstatě vydírání ze strany německé vlády“, myslí si ministr. Má toho „už po krk“. Pokud Alan Kurdi vpluje do italských vod, bude loď „zabavena“. Itálie není „ničí uprchlický tábor“.

Loď italské pobřežní hlídky Gregoretti s více než 100 migranty na palubě byla dlouhé dny blokována na moři. Minulý týden Salvini posádce zakázal, aby s lodí zakotvila na Sardinii. Teprve poté, co se pět zemí Evropské unie, mezi nimi Německo a Francie, jakožto i katolická církev, zavázaly, že přijmou 131 migrantů, dovolil jim Salvini opustit palubu.

Migranti se plavili na přeplněném nafukovacím člunu

Mluvčí organizace Sea Eye Carlotta Weiblová sdělila Katolické tiskové agentuře (KNA), že spolková vláda v současné době ještě jedná s Evropskou komisí. Těmto vyjednáváním je třeba poskytnout nějaký čas. „Noc (ze čtvrtka na pátek, pozn. red.) v každém případě strávíme před Lampedusou“, řekla Weiblová. Sea Eye ale bude požadovat možnost opuštění paluby „potřebným osobám“, konkrétně rodinám a přeživším bombového útoku na libyjský internační tábor Tadžura. „Jinak platí, že budeme dále vyčkávat“, dodala Weiblová.

Ve čtvrtek v poledne dorazila loď Alan Kurdi po devatenáctihodinové plavbě do oblasti jihovýchodně před ostrovem Lampedusa. Od té doby se zdržuje zhruba šest námořních mil vně italské dvanáctimílové zóny. Na palubě lodi se nachází 40 migrantů, které Sea Eye podle vlastních údajů zachránila ve středu brzy ráno z neřiditelného a přeplněného nafukovacího člunu zhruba 30 námořních mil před libyjským pobřežím. Mezi nimi je jeden kojenec, dvě malé děti a jedna těhotná žena.

Několik osob má střelná zranění, uvádí vedoucí zásahu lodi Alan Kurdi Barbara Heldová ve své videozprávě (v tweetu níže). Lidé jsou šťastni, že byli zachráněni, ale jsou vysíleni. Většina z nich pochází z Pobřeží slonoviny a z Kamerunu.

„Velmi doufám, že se tentokrát obejdeme bez veškerých těch politických tahanic a pokud možno co nejdříve najdeme bezpečný přístav, který definitivně není v Libyi“, uvedla Heldová. „Lidé nám řekli, že než aby byli dopraveni do Libye, raději se utopí v moři. To nedopustíme.“ Sea Eye zveřejnila na Twitteru e-mail libyjské pobřežní hlídky (v tweetu níže), která označila za bezpečný přístav Tripolis.

Na pokusy o navázání kontaktu s řídícími centry záchranných misí došly podle údajů z lodi Alan Kurdi až do středečního večera odpovědi pouze z německých Brém a z Malty, ale ne z Říma, Tunisu nebo Tripolisu. Poté určil kapitán Andrej Kovaljov kurs na Lampedusu. Tam se nachází nejbližší bezpečný přístav.

Salvini označil záchrannou akci za „opakovanou provokaci ve Středozemním moři ze strany německé organizace“ a posádku obvinil z „neomaleného “ chování. Argumentoval tím, že k záchranné akci došlo blíže k tuniskému pobřeží, než k ostrovu Lampedusa – proto by podle jeho názoru měli být uprchlíci dopraveni do tuniského přístavu. Oproti tomu ale Sea Eye nepovažuje Tunisko za bezpečnou zemi. Tuniská vláda záchranářským lodím v minulosti několikrát nedovolila zakotvit ve svých přístavech a zachráněné migranty posílala zpět do zemí původu dříve, než vůbec mohli požádat o azyl.

REKLAMA

V EU již dlouhou dobu panují spory o přerozdělování osob, které přes Středozemní moře prchají do Evropy. Dokud nebude vyjasněno, jaké další země budou migranty přijímat, zakázala Itálie lodím s uprchlíky přístup do svých přístavů.

Pozn red.: ve čtvrtek pozdě večer organizace Sea Eye oznámila, že se Alan Kurdi má obrátit na maltské úřady, byť se zrovna nachází před ostrovem Lampedusa a Malta je vzdálena více než 20 hodin plavby (viz tweet níže).

REKLAMA