Theresa Mayová chce nechat znovu hlasovat o brexitu

Theresa Mayová chce nechat znovu hlasovat o brexitu
REKLAMA

Britská předsedkyně vlády chce ještě před letními prázdninami dotáhnout brexit do konce. Jednání s labouristy se však táhnou.

Premiérka Theresa Mayová se chce v červnu znovu pokusit o schválení smlouvy o brexitu parlamentem. Podle údajů své kanceláře už Mayová na svůj záměr upozornila předsedu opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyna. Podle těchto informací by k hlasování mělo dojít v týdnu od 3. června.

Tentokrát však nechce Mayová nechat hlasovat parlament o smlouvě o vystoupení z Evropské unie přímo, ale prostřednictvím zákona o vystoupení z EU. Tento zákon je nutný, aby byla smlouva podle britského práva platná. Schválením zákona by mohla být zároveň zrušena nutnost samostatného schválení smlouvy o brexitu. Čtvrté hlasování o dohodě by tedy za předpokladu, že Mayová získá většinu, již nebylo nutné.

Jak chce tentokrát Mayová získat většinu, je nejasné. Premiérka již oznámila možné odstoupení, pokud poslanci smlouvu schválí. V současné době její vláda vyjednává s labouristy a snaží se nalézt kompromisní řešení. Pokroky jsou však velmi pomalé. Dokonce i z řad Konzervativní strany Theresy Mayové zazněly požadavky na ukončení rozhovorů.

Dohoda o brexitu, vyjednaná mezi EU a Mayovou, již v dolní komoře parlamentu třikrát propadla. Původně na 29. března plánovaný brexit proto musel být odsunut. Lhůta byla mezitím prodloužena do 31. října a Velká Británie se tak ještě musí zúčastnit voleb do Evropského parlamentu. Mluvčí Mayové James Slack prohlásil, že je „nezbytně nutné“, aby parlament na vystoupení z EU do začátku prázdnin přistoupil. V prvním červencovém týdnu přiletí na státní návštěvu Velké Británie americký prezident Donald Trump.

REKLAMA