Trumpovo jednání s vrcholnými státníky svědčí o jeho bludných představách

Trumpovo jednání s vrcholnými státníky svědčí o jeho bludných představách
REKLAMA

„Bludy“: Trumpovy telefonáty s Merkelovou a dalšími státníky jeho vlastní spolupracovníky tak šokovaly, že v prezidentovi spatřují bezpečnostní riziko. Reportér Carl Bernstein, který v r. 1972 spolu s Bobem Woodwardem odhalil aféru Watergate, vykreslil zničující portrét Donalda Trumpa na světovém kolbišti.

Několik zdrojů informuje o šikanujícím a ponižujícím chování amerického prezidenta vůči spojencům, zatímco se autokratickým vůdcům snaží vlichotit. Trumpovo chování je tak podivné a nevyzpytatelné, že je několik vládních úředníků přesvědčeno, že prezident trpí bludnými představami a je rizikem pro národní bezpečnost USA.

Konstatování „šokující, ale rozhodně ne překvapivé“ se za Trumpovy éry stalo hojně používanou frází. Přesto podávají nyní zveřejněné informace novináře Carla Bernsteina zničující svědectví o chování amerického prezidenta Donalda Trumpa na světové scéně, zejména co se týče jeho rozhovorů se světovými leadery. Několik zdrojů popisuje, že se Trump vůči ženám ve vedoucích pozicích choval „téměř sadisticky“. S ruským prezidentem Vladimírem Putinem zase mluvil, jako by se jednalo o rozhovor „dvou chlápků v parních lázních“. A turecký prezident si ho „omotal kolem prstu“.

Bernstein, který se v 70. letech proslavil aférou Watergrate a nyní píše pro CNN, mluvil v během čtyř měsíců s mnoha zdroji. Ty jsou sice citovány anonymně, ve velké míře však potvrzují detaily, které předtím přinesla i jiné média a které byly dosvědčeny i během veřejných slyšení. Bílý dům se k Bernsteinovu článku nechtěl vyjádřit.

Jak Trump šikanuje spojence

  • Jedna osoba, která je důvěrně seznámena s Trumpovými rozhovory s politiky z Ruska, Turecka, Kanady, Austrálie a západní Evropy, označila v rozhovoru se CNN telefonáty za „ohavnost“.
  • Další zdroj stanici informoval, jak Trump poučoval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o světovém obchodu, přistěhovalectví a NATO vystavoval ho verbálním útokům.
  • Podle jiného zdroje se Trump vůči německé kancléřce Angele Merkelové a předchůdkyni britského premiéra Borise Johnsona, Therese Mayové, choval „téměř sadisticky“. Několik dalších zdrojů tyto informace stanici CNN potvrdily.
  • Některé z nejtvrdších odsudků prezidenta Trumpa jeho nedostatečné připravenosti pochází z jeho telefonických rozhovorů s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.
    • Podle CNN a předchozích zpráv dalších médií se Trump často vychloubá svým smyslem pro obchod, zatímco ruského vůdce opakovaně vychvaluje a hledá jeho uznání.
    • Americký prezident „promrhal výhody, který byly za studené války těžce vybojovány“ a „hodil Rusku záchranný kruh“, prohlásil vysoce postavený zaměstnanec americké administrativy.
    • Další zástupce vlády informoval, jak si Putin amerického prezidenta vodí.
  • CNN má i informace, jak se Trump vzdal kontroly, když rozhodl o stažení amerických vojenských jednotek ze Sýrie a tím daroval Turecku a Rusku masivní vítězství.
  • Kromě toho má Trump chabé znalosti o souvislostech mezi Sýrií a Blízkým východem a byl nedostatečně připraven na diskuzi o kritických záležitostech regionu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Tyto Trumpovy aktivity vedou k tomu, že jsou vysoce postavení vládní úředníci, jako například bývalý bezpečnostní poradce John Bolton a H. R. McMaster, bývalý ministr obrany James Mattis, bývalý ministr zahraničních věcí Rex Tillerson, bývalý šéf štábu John Kelly a několik zástupců tajných služeb podle Bernsteina přesvědčeni, že Trump trpí „bludnými představami“.

Trumpovo kontroverzní jednání a jeho telefonické rozhovory se zahraničními vládními činiteli jsou skutečně ve zprávách médií a také ve výpovědích před poslanci Kongresu dobře zdokumentovány. Jak píše Bernstein, dovedlo Trumpovo chování mnoho úředníků k názoru, že prezident sám představuje riziko pro národní bezpečnost Spojených států.

Nejznámějším příkladem je telefonický hovor, který Trump vedl 25. července 2019 s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Americký prezident v něm svého ukrajinského kolegu žádal, aby před volbami v r. 2020 zahájil vyšetřování proti svému politickému soupeři Joeovi Bidenovi. Telefonát a následné pokusy o jeho ututlání vedly až k zahájení řízení o zbavení úřadu, tzv. impeachmentu. Demokratičtí poslanci během něj prezidenta obvinili, že kvůli svým osobním politickým zájmům ohrozil národní bezpečnost.

  • Trump se po telefonickém rozhovoru s tureckým prezidentem Erdoganem „instinktivně“ rozhodl, že stáhne americké jednotky ze severní Sýrie – krok, který měl pro region dalekosáhlé následky.
  • V dalším telefonickém rozhovoru s Putinem v březnu 2018 Trump ruskému vůdci poblahopřál k jeho vítězství ve zmanipulovaných volbách navzdory tomu, že ho američtí poradci pro národní bezpečnost varovali: „Neblahopřejte mu!“
  • Trumpovy telefonické hovory s vrcholnými zahraničními státníky byly tak znepokojující, že se Bílý dům pokoušel přepisy rozhovorů skrýt, zejména ty se saúdským korunním princem Mohamedem bin Salmánem a Putinem.
  • Prezident v určitou chvíli zvažoval, že všem úředníkům zabrání v monitoringu jeho rozhovorů se zahraničními politiky, což by se podle názoru veteránů taných služeb pro národní bezpečnost USA rovnalo národní katastrofě.
  • Spolupracovníci Bílého domu musí podle prosáknuvších informací Trumpa během telefonních rozhovorů se zahraničními partnery hlídat „jako malé dítě“, protože prezident je velmi často nepřipravený a nedrží se předem dohodnutých pokynů.
  • John F. Kelly, bývalý šéf Trumpova štábu, během telefonátů se zahraničními státníky prezidentovi často ztlumoval linku, aby prezidenta varoval, že nemá mluvit o citlivých záležitostech.
REKLAMA