Rusko se snaží ukrást vědecká data o vakcíně proti koronaviru

Rusko se snaží ukrást vědecká data o vakcíně proti koronaviru
REKLAMA

Bezpečnostní složky bijí na poplach: ruští hackeři provádí po celém světě špionáž, aby se dostali k podkladům vědců, pracujících na vakcíně proti koronaviru. Britská vláda dále viní Kreml i z aktivit souvisejících s volbami do Dolní komory.

Vměšování do parlamentních voleb a krádež vědeckých dat o vývoji vakcíny proti koronaviru: Velká Británie viní Rusko hned z několika ilegálních aktivit. Podle údajů Národního centra pro kybernetickou bezpečnost (NCSC) se ruští hackeři, operující ve službách Kremlu, pokouší dostat k informacím o vývoji vakcíny proti koronaviru. Skupina APT29 se snaží po celém světě ukrást data vědeckých institucí a farmaceutických firem, pracujících na vakcíně proti viru SARS-CoV-2.

Data zřejmě sabotována nebyla

O tom, jestli se vědecká data skutečně podařilo uloupit, nebyly podány žádné bližší informace. Účelem pokračujících útoků je ale nejspíš snaha se k těmto datům dostat, ne torpédovat stávající výzkumy, zaznělo z bezpečnostních kruhů. Podle všeho se tedy nejedná o sabotáže, ale o průmyslovou špionáž. Rovněž byly odcizeny protokoly o britsko-amerických obchodních jednáních.

„Je zcela neakceptovatelné, aby ruské tajné služby cílily na ty, kdo se snaží bojovat proti koronavirové pandemii“, prohlásil britský ministr zahraničních věcí Dominic Raab. „Zatímco jiní svým bezohledným chováním sledují své sobecké zájmy, bude Velká Británie spolu se svými spojenci pokračovat v tvrdé práci při hledání vakcíny, aby ochránili globální zdraví.“ Vyzval Moskvu k ukončení špionážních aktivit. NCSC zveřejnilo bezpečnostní doporučení (celé doporučení v PDF), aby pomohlo potenciálně ohroženým organizacím hrozbu zvládnout.

I Kanada a USA viní Kreml

Výslovné obvinění jiné země Velkou Británií z koordinovaných kybernetických útoků je výjimečné. Britští úředníci ale vysvětlili, že jejich názor sdílí i USA a Kanada. Hackerská skupina, která je známa rovněž pod jmény „The Dukes“ nebo „Cozy Bear“, „s velkou jistotou“ agituje jako součást ruských tajných služeb.

Skupina „Cozy Bear“ je spolu s jinou skupinou nazývající se „Fancy Bear“ odpovědná za hackerské útoky na Demokratickou stranu před americkými prezidentskými volbami v r. 2016. Aby se dostala k citlivým datům, používá skupina mj. phishingové e-maily a uživatelsky definovaný malware, známé jako „WellMess“ a „WellMail“. Cílem jejích útoků jsou i vlády, thinktanky a energetický sektor.

Pokus o ovlivnění voleb do Dolní komory

Téměř ve stejnou dobu Raab oznámil, že „je téměř jisté, že ruští aktéři chtěli nezákonně získanými dokumenty ovlivnit volby do Dolní sněmovny v r. 2019.“ K tomu došlo pomocí masivního šíření ilegálně získaných vládních podkladů na internetu. Dokumenty se podle údajů ministra týkaly obchodních otázek mezi Londýnem a Washingtonem. Případ je nyní trestněprávně vyšetřován.

V následujících dnech chce parlamentní výbor pro tajné služby zveřejnit zprávu o podezřeních z ruského ovlivňování referenda o brexitu v r. 2016. Britové se tehdy těsnou většinou rozhodli pro vystoupení z Evropské unie. Stejně jako u prezidentských voleb v USA ve stejném roce panuje podezření, že Rusko zmanipulovalo hlasování.

Podle informací „Sunday Times“ z minulého roku se zpráva zabývá i vztahy několika velkých ruských sponzorů britských konzervativců s rozvědkou FSB. List ovšem s odvoláním na insidery také informoval, že výbor nedokázal objasnit otázku, jestli byl ruský vliv pro výsledek hlasování o brexitu rozhodující. Johnson přijetí sponzorských darů hájil.

Napjaté vztahy

Rusko veškerá obvinění odmítá. „Nemáme žádné informace, kdo na farmaceutické firmy a výzkumná centra ve Velké Británii podnikal kybernetické útoky“, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ruské tiskové agentuře Tass. Rusko „nemá s těmito pokusy nic společného“. I tato „čerstvá a neudržitelná obvinění z vměšování do voleb v r. 2019“ Peskov odmítl.

Vztahy mezi Velkou Británií a Ruskem jsou již delší dobu velmi napjaté. Mimo jiné kvůli atentátu na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii v březnu 2018 v anglickém Salisbury. Britská vláda z útoku viní ruskou tajnou službu. Moskva obvinění odmítá. Minulý týden uvalila Velká Británie sankce proti ruským aktérům, kteří měli porušovat lidská práva. Rusko obratem oznámilo protisankce.

Podle Redakční sítě Německo (RND) by mohl náhlý zájem skupiny „The Duke“ na krádeži duševního vlastnictví signalizovat změnu priorit. Artturi Lehtiö, bezpečnostní expert finské společnosti F-Secure vysvětluje: „COVID-19 může být pro Rusko tak důležitou prioritou národní bezpečnosti, že nyní musí pomoci všechny ruce.“

REKLAMA
REKLAMA