Výbušná zpráva o Rusku vzbuzuje další pochybnosti o Trumpovi

Letmý pohled na žalobu zvláštního vyšetřovatele Muellera proti 12 ruským tajným agentům ukazuje, že důvěryhodnost Donalda Trumpa je ohrožena

Výbušná zpráva o Rusku vzbuzuje další pochybnosti o Trumpovi
REKLAMA

Trump byl právě na státní návštěvě Velké Británie, když v pátek ve Washingtonu Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo nejnovější poznatky vyšetřování: za hackerskými útoky na americké Demokraty během předvolebního boje v r. 2016 stálo s nejvyšší pravděpodobností opravdu Rusko – ne nějací počítačoví nadšenci, ale vojenská rozvědka GRU.

Ministerstvo spravedlnosti zahájilo kvůli vměšování do prezidentských voleb v r. 2016 vyšetřování proti 12 ruským tajným agentům. Měli nabourat e-mailové schránky Demokratické strany, aby tak zvýhodnili kandidaturu současného prezidenta Donalda Trumpa.

Odhalení ukazují, do jaké hloubky a s jakou urputností zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller pátrá – a jak veliký rozsah ruských volebních manipulací byl. Obvinění z vměšování, například útoky na státní volební úřady, jsou nyní tak konkrétní a znepokojivé jako nikdy předtím.

Republikánský senátor John McCain jednou nazval misi Rusů jako „válečný čin“. Pokud si všechny Muellerovy poznatky spojíme, nejedná se v žádném případě o přehnaný výrok. JE jasné, jak těsná, cílená a vysoce profesionální akce Rusů byla. Jejich snahy sahaly od finančních toků, přes „fake news“ kampaně až po úspěšné počítačové útoky.

Amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se v pondělí v Helsinkách setká s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, dostávají nejnovější odhalení pod tlak. Bílý dům se sice již preventivně od Muellerovy zprávy distancoval a znovu potvrdil, že k setkání obou státníků dojde podle plánu. Na setkání samotném tedy ruská aféra zřejmě nic nezmění, zejména když Trump nemá žádný zájem na tom, aby skandál zastínil jeho setkání s Putinem.

Vlastní summit se nyní ovšem jeví ve zcela jiném světle. Téma opět určuje veřejnou debatu. Aby nepůsobil nedůvěryhodně, bude muset Trump na ruskou aféru, ať už v jakékoliv formě, reagovat.

Nejdůležitější poznatky z obžaloby

29stránková obžaloba proti 12 ruským spolupracovníkům tajných služeb je výbušná. Nejdůležitější body:

  • Jeden z kandidátů do amerického Kongresu navázal aktivně kontakt s ruskou stranou, aby se dostal k hacknutým informacím o svých politických oponentech. Kandidát dokumenty získal. Jestli je kandidát mezitím členem Kongresu, není jasné, jméno osoby není známo.
  • Dva z obžalovaných ruských důstojníků se spikli, aby se dostali „do počítačů občanů a institucí USA, které byly zodpovědné za organizaci amerických voleb v r. 2016, jako např. státní volební úřady, státní tajemníci a americké firmy, které dodávaly software a jiné technologie pro správu voleb“. To se jim skutečně povedlo, přičemž „odcizili informace o 500.000 voličích – včetně jmen, adres, čísel sociálního pojištění, dat narození a čísel řidičských průkazů“.
  • Spolupracovník vojenské rozvědky si pronajal serverové místnosti v Arizoně a počítač ve státě Illinois. Přitom používal bitcoiny, aby nakoupil servery, registroval domény a zaplatil další aktivity v souvislosti s nabouráváním voleb.
  • Ruská armáda používala snímky obrazovek a klávesové příkazy, aby kontrolovala aktivity desítek spolupracovníků DCCC (volební komise Demokratů v Kongresu) a DNC (ústředí Demokratické strany), kteří zatím pracovali na předvolební kampani Hillary Clintonové.
  • Ruská armáda se pokoušela přimět více než 30 spolupracovníků z volebního štábu Hillary Clintonové, aby klikli na dokument s názvem „Nejlepší výsledky průzkumu veřejného mínění Hillary Clintonové.xlsx“, který ale ve skutečnosti vedl na ruskou webovou stránku.
  • Ruská armáda ve velkém odchytávala opoziční průzkumy o republikánských kandidátech, které provádělo DNC.

Mueller, který případ vyšetřuje od r. 2017, mezitím shromáždil desítky obvinění. Mezi obviněné spadají Trumpovi bývalí poradci, 26 ruských občanů, 3 ruské firmy, jedna osoba z Kalifornie a londýnský právník.

5 z těchto osob se mezitím přiznaly, mezi nimi bývalí Trumpovi důvěrníci: Michael Flynn, George Papadopoulos a Richard Gates. Bývalý Trumpův šéf volebního štábu Paul Manafort sedí ve vazbě v Alexandrii a je kromě jiného obviněn ze spiknutí, praní špinavých peněz a křivé výpovědi. Proces začne koncem července.

Prezident, který během svého turné po Evropě plísnil spojence v NATO, věděl podle médií o chystané obžalobě už před svým odletem. Přesto ve velké Británii o Meullerově vyšetřování prohlásil: „Myslím si, že to naši zemi opravdu bolí a že to opravdu bolí i náš vztah s Ruskem. Myslím si, že bychom s Ruskem měli velmi dobrý vztah a velmi dobrou šanci – velmi dobrý vztah k prezidentu Putinovi“ (orig. citace).

V minulosti Trump vždy zdůrazňoval, že ho Putin ujistil, že Kreml nemá ve volebních manipulací prsty. V současnosti nenasvědčuje nic tomu, že by Trump svůj názor jakkoliv změnil.

REKLAMA

Místo toho využívá prezident aktuální obvinění k posílení své kritiky FBI a navození dojmu, že za tím stojí vláda Baracka Obamy. „Historky, které jste včera slyšeli o 12 Rusech, se staly za Obamovy vlády, ne během Trumpovy administrace“, tweetoval Trump v sobotu.

Bílý dům poukázal na to, že v dokumentu nejsou žádné důkazy o tom, že by spáchal zločin občan USA, nebo že by spiknutí změnilo volební výsledky.

REKLAMA