Německá média o aktuální situaci v Sýrii

Německá média o aktuální situaci v Sýrii
REKLAMA

Zhruba před dvěma týdny došlo k dalšímu útoku chemickými zbraněmi v občanskou válkou zmítané Sýrii. Západní vlády jsou natolik přesvědčeny o průkaznosti důkazů proti syrskému diktátorovi Asadovi, že koalice tří zemí v sobotu ráno podnikla výstražný úder, aby tak varovala před dalším použitím zakázaných zbraní. Zde je reakce tří význačných německých médií. 

Německý týdeník Die Zeit se ptá, zda byl vojenský zásah USA, Francie a Velké Británie, během něhož byla zničena zařízení na výrobu a skladování chemických zbraní v Sýrii „Nutný a přiměřený (jak se vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová), nebo byl porušením mezinárodního práva?“

Nyní se chce spolková vláda zasadit o diplomatické řešení konfliktu. K tomu chce využít i všechny komunikační kanály s Ruskem, které tak chce přimět ke konstruktivním postojům, sdělil ministr zahraničních věcí Heiko Maas. Kancléřka Merkelová pochválila západní spojence za to, že převzali zodpovědnost a tak „varovali syrský režim před dalším porušováním (mezinárodních dohod).“

Podle německé vlády však může trvalý mír přinést pouze politické řešení. Německo se chce spolu s Francií zasadit o mezinárodní formát vlivných zemí, které by mohly politický proces uvést do pohybu. Předcházet tomu ale musí klid zbraní, aby se mohla rozjet humanitární pomoc. Dalšími kroky jsou přechodná vláda, reforma ústavy a svobodné volby. Zásoby chemických zbraní v Sýrii musí být pod dohledem Spojených národů zlikvidovány, píše Die Zeit.

Politici Levice (Die Linke) zásah odsuzují. Katja Kuppingová a Bernd Riexinger německou vládu nabádali ke zdrženlivosti: „Přímá konfrontace mezi atomovými mocnostmi Ruskem a USA patří k nejnebezpečnějším scénářům.“

Předseda FDP Christian Lindner vyzval spolkovou vládu, aby dialog s Ruskem a Tureckem nepřerušovala. Zelení volají po společném postupu zemí EU a varují před vojenskou eskalací. Šéf AfD Alexander Gauland kritizoval postoj kancléřky, která útok spojenců ospravedlnila, ale zároveň vyloučila německou účast. „Pozice paní Merkelové je jako obvykle podle hesla ‚umyj mi kožich, ale nenamoč mě‘ polovičatá“, cituje Gaulandovo prohlášení pro rozhlasovou stanici Deutsche Welle týdeník Die Zeit.

Vydavatel Frankfurter Allgemeine Zeitung Berthold Kohler ve svém komentáři píše, že rakety Mayové, Macrona a Trumpa nebyly pouze varováním pro Asada a další potenciální masové vrahy, ale také Putinovi. Moskva se totiž nejen zaručila, že Bašár al Asad už žádné chemické zbraně nemá, ale protože režim syrského diktátora přežívá jen díky Putinově podpoře, mohla nasazení ukrytých nebo nově vyrobených chemických zbraní zakázat. Putin však má při sledování svého cíle, kterým je vytvoření předsunuté ruské základny v Sýrii, daleko menší výčitky, než Západ.

Mnoho krizí by mohlo být ukončeno v Moskvě.

Berthold Kohler
Vydavatel FAZ

Kohler uvádí, že nejspolehlivější odhad osobnosti Vladimíra Putina má dlouhodobě kancléřka Angela Merkelová. Je potěšující, že se ani nový ministr zahraničí nedívá na na Moskvu růžovými brýlemi, tak jak to je zvykem u SPD (a dokonce i u části CSU). Realismus je potřeba, protože právě ve vztahu Západu k Rusku připadá Německu klíčová role.

Mnoho krizí by mohlo být ukončeno v Moskvě. Pokud ale Kreml konflikty raději rozpoutává a prohlubuje, protože to slouží jeho vlastním zájmům, nezmůže proti cválajícímu odcizení ani ten nejnadanější našeptávač zhola nic, uzavírá Berthold Kohler svůj komentář pro Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Také včerejší politický diskuzní pořad moderátorky Anne Will německé veřejnoprávní televizní stanice ARD se zabýval aktuálním vývojem situace v Sýrii. Šéf Mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger zmínil stěžejní úlohu Ruska v celém konfliktu. Putin je racionální, ale zároveň je absolutním cynikem, myslí si Ischinger. Sám a vlastní vinou se nyní vmanévroval do prekérní situace: „Rusko má menší HDP než Itállie. Proto nemůže vést žádnou větší válku, pozítří by bylo u konce.“ Za svého chráněnce si Putin zvolil Bašára al Asada, kterého zřejmě není úplně jednoduché mít pod kontrolou.

„Rusko jedná čím dál tím více nepřátelsky“

Heiko Maas (SPD)
německý ministr zahraničí

Na otázku, zda se při odvetném zásahu za použití chemických zbraní jednalo o porušení mezinárodní ho práva, anebo měla koalice USA, Velké Británie a Francie mandát k provedení útoku, odpověděl, že situace je zcela jednoznačná: stačí se podívat, kdo blokuje veškeré rezoluce, které se situací v Sýrii zabývají. Je to Rusko, hlavní viník vleklého syrského konfliktu.

Norbert Röttgen, předseda zahraničního výboru (CDU) připomněl, že Rusko blokuje i práci humanitárních organizací, ale také všech nezávislých expertů pro kontrolu chemických zbraní. Pokaždé, když začali efektivně fungovat, začalo Rusko jejich práci systematicky bojkotovat. Experti Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ani humanitární organizace nejsou do kritických oblastí vůbec vpouštěni, jejich práce je znemožněna.

REKLAMA

Golineh Atai, moskevská korespondentka německé veřejnoprávní televize ARD, se ptá, kde zůstává rozhořčení, když Putin cíleně napadal syrské nemocnice? Zmínila také ruská „fake news“ s inscenovanými zprávami, například poslední případ s videem s bílými přilbami, odhaleným serverem Bellingcat. Ve stejném duchu se nese celé ruské státem řízené zpravodajství.

„Rusko už dávno není žádným partnerem“

Ursula von der Leyenová (CDU)
německá ministryně obrany

V pořadu zazněly i některé minulé ruské lži, které o něco později kremelský vůdce Putin bez sebemenšího uzardění potvrdil. Stejný scénář jako nasazení ruských vojáků v Ukrajině nebo sestřelení malajského dopravního Boeingu 777 (MH17) nad Ukrajinou ruskou raketou BUK budou s největší pravděpodobností následovat i případy nejnovějších ruských manipulací v případu Skripal, nebo právě mlžení ohledně nasazení chemických zbraní v Sýrii Putinovým chráněncem, diktátorem Bašárem al Asadem.

Mezitím Organizace pro zákaz chemických zbraní, která měla nasazení chemických zbraní vyšetřit, oznámila, že jí byl Ruskem a asadovským režim znemožněn přístup na místo incidentu.

REKLAMA