Koalice USA, Francie a Velké Británie zaútočila na Sýrii

Koalice USA, Francie a Velké Británie zaútočila na Sýrii
REKLAMA

Koalice složená z USA, Francie a Velká Británie naplnila své výhrůžky a v noci z pátku na sobotu napadla několik cílů v Sýrii.

Podle amerického ministerstva obrany se jedná o omezenou vojenskou akci, o dalších leteckých útocích není zatím nic známo. Akce přesto výrazně zesílila panující napětí mezi Západem na jedné straně a Ruskem na straně druhé. Moskva proti útokům protestovala a hrozí odvetnými kroky.

Jak bude válka v Sýrii pokračovat? Těchto 5 bodů je důležitých:

1. Co vedlo k útokům?

USA, Franci a Velká Británie chtějí svou vojenskou akcí pomstít útok chemickými zbraněmi, ke kterému došlo během uplynulého víkendu v syrském městě Dúma. Na následky otravy zemřely desítky lidí.

Americký prezident Donald Trump a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron sdělili, že mají důkazy, které útok chemickými zbraněmi potvrzují. Ty zatím nebyly zveřejněny. Sýrie a Rusko útok popírají, o nezávislé prošetření incidentu v Dúmě se nyní má postarat Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Mnohé hovoří pro to, že syrský diktátor Bašár al Asad opět sáhl po chemických zbraních, aby zlomil odpor rebelů. Portál Bellingcat došel po analýze videí a výpovědí očitých svědků k závěru, že byl s největší pravděpodobností použit chlorin.

2. Jaké cíle byly v Sýrii bombardovány?

V noci na sobotu následovala odveta: vojenský zásah směřoval podle amerického ministra obrany Jamese Mattise celkem proti třem cílům.

Pentagon prohlásil, že byl zasažen výzkumný ústav v Damašku, sklad zraní zbraní v Homsu a sklad chemických zbraní poblíž Homsu.

Syrská státní televize přinesla zprávu, že syrská armáda sestřelila 13 raket. Údajně nedošlo ke ztrátám na životech, ale k několika zraněním, podle syrských údajů byli zraněni nejméně 3 civilisté.

Je jisté, že útok spojenců byl menší, než se mnozí obávali. Podle amerického ministra obrany Mattise nejsou plánovány žádné další útoky.

REKLAMA

Akce byla na druhou stranu větší, než zhruba před rokem uskutečněný americký útok na syrskou leteckou základnu Šajrat. I tento zásah byl odvetou za nasazení chemických zbraní syrskou armádou.

Více o útoku na letiště v Šajratu se dočtete v článku Trumpova facka Putinovi.

3. Jak zareagovala Sýrie a Rusko?

Sýrie nazvala útok tří západních mocností porušením mezinárodního práva. Rusko pohrozilo následky. „Urazit ruského prezidenta je neakceptovatelné“, napsal ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov na Twitter. „USA, které vlastní největší arzenál chemických zbraní na světě, nemají morální právo odsuzovat jiné země.“

Přečtete si také, proč je ruská pomoc syrskému diktátorovi Bašáru al Asadovi nelegální.

V sobotu přirovnal Alexander Šerin, místopředseda obranného výboru ruské Dúmy, amerického prezidenta Trumpa k Hitlerovi. „Můžeme ho nazvat Adolfem Hitlerem naší doby“, řekl doslova. „Podívejte se, zvolil dokonce stejný čas útoku, jako když napadl Hitler Sovětský svaz“, zdůraznil agentuře Ria Novosti. Německý Wehrmacht zaútočil na Sovětský svaz v časných ranních hodinách 22. června 1941.

4. Proč by mohla situace dále eskalovat

Před vojenským zásahem panovaly obavy z přímé konfrontace mezi Ruskem a USA. Ruská armáda v občanské válce podporuje syrského diktátora.

S tématem také souvisí článek Die Welt Asadův teror se od IS liší pouze v jedné věci.

Podle americké armády nebyl zásah s Ruskem nijak koordinován. Probíhala pouze běžná komunikace americké a ruské armády na obvyklém kanálu k zamezení incidentů nad Sýrií.

5. Jaký je názor expertů?

Vojenské útoky začaly a skončily v sobotu. Jejich dosah bude mít zřejmě pouze omezené následky.

Proti komu ve skutečnosti bojuje Putin se dočtete v článku Putinovy výhrůžky nejsou namířeny proti IS, ale proti nám.

„Jedná se o krátkodobý úspěch Donalda Trumpa, který ale výsledek války nezmění“, prohlásil americký novinář David Rohde na televizní stanici CNN. V konfliktu se prosadila osa Sýrie, Ruska a Íránu.

USA, Francie a Sýrie svou vojenskou akcí zřejmě prozatím zabránily dalším útokům chemickými zbraněmi syrskou armádou. Konec krvavého konfliktu v Sýrii je ale nadále v nedohlednu.

Shrnuto: útok USA, Francie a Velké Británie reaguje na události posledních dnů. Akce byla menšího rozsahu, než se očekávalo – a bude zřejmě mít pouze omezené následky. Vztah Západu a Ruska se však dále zhoršil.

5 důkazů, že Putin vede válku proti Evropě – jaké nástroje používá Vladimír Putin k destabilizaci svobodného světa?

REKLAMA