Donald Trump odstartoval nový stupeň politické eskalace

Donald Trump odstartoval nový stupeň politické eskalace, píše švýcarský deník Tages Anzeiger. Americký prezident obvinil FBI a justici ze spiknutí. To by mu mohlo pomoci - ale jen krátkodobě.

REKLAMA

Po předchozím ohlašování konzervativními médii došlo v pátek ve Washingtonu k odhalení: Donald Trump zveřejnil tajemstvím opředený dokument republikána Devina Nunese, člena Sněmovny reprezentantů USA a předsedy Výboru pro tajné služby. O plánovaném zveřejnění kontroverzní zprávy jsme psali zde, o tom, že se Trump snaží dlouhodobě zbavit zvláštního vyšetřovatele Muellera zde a o překvapivém odstoupení zástupce ředitele FBI McCaba na základě Trumpova nátlaku zde

Švýcarský deník Tages Anzeiger píše, že záměr je jasný: podkopat důvěru ve vyšetřování ruského ovlivňování prezidentských voleb v USA a zpochybnění morální integrity zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Nunes na třech a půl stránkách vykresluje spiknutí vedoucích činitelů FBI a Ministerstva spravedlnosti  proti Trumpovu bývalému zahraničněpolitickému poradci Carterovi Pagovi a nakonec i proti prezidentovi samotnému.

Zpráva je nevyvážená a zavádějící

Spolkový kriminální úřad i Ministerstvo spravedlnosti se proti zveřejnění ohradily a vyjádřily „vážné pochybnosti“ a varovaly, že memorandum ohrožuje tajné zdroje a metody a prezentuje fakta jednostranně a je tudíž zavádějící. Nic to nepomohlo: Trump a jeho hardlineři se zveřejněním snaží zdiskreditovat celé vyšetřování ruské aféry.

Dokument se zabývá sledováním Cartera Page, jehož kontakty k Rusku byly FBI prověřeny během předvolebního boje v r. 2016. V memorandu se tvrdí, že jeho sledování bylo protiprávní, jelikož se zakládalo na informacích bývalého britského agenta MI6 Christophera Steela. Nejen že Steele pracoval pro demokraty, ale rovněž několikrát kontaktoval média, čímž zneužil svou důvěrnou práci pro FBI. Autoři dokumentu z toho vyvozují, že je vyšetřování ruského vlivu ve skutečnosti honem na čarodějnice, jak tvrdí prezident.

„Posvátný proces vyšetřování“

„Vedení FBI a Ministerstva spravedlnosti zneužilo posvátný proces vyšetřování ve prospěch demokratů a proti republikánům“ a „Je ostudou, co se v naší zemi děje“, tweetoval Trump již několik hodin před zveřejněním dokumentu. Tím obvinil špičkový personál FBI a zaměstnance ministerstva, kteří jsou vesměs republikáni a byli většinou jím samotným jmenováni.

V Trumpových očích je vyšetřování konstruktem demokratů. Trump, Carter Page a další, kteří se zatím chytili do Muellerovy sítě, jsou oběťmi machinací FBI. Žádost o Pageovo sledování se ale nezakládá ne Steelově informacích, protišpionážní oddělení FBI ho mělo v hledáčku už v r. 2013, kdy se ho Moskva snažila získat za svého agenta.

Proti Pagovi mluví i další přísně tajné důkazy, jejich zveřejnění je však nemožné – mohl by tak učinit pouze prezident. Zveřejnění memoranda demokratické menšiny v Senátu, které se zabývalo chybami a mezerami republikánského dokumentu, bylo navíc republikánskou většinou odmítnuto a nesmí tak být zveřejněno.

Trumpem jmenovaný zástupce ministra spravedlnosti Rod Rosenstein podepsal v r. 2017 žádost o prodloužení sledování Cartera Page, tím se v Trumpově pojetí stal spoluviníkem a zavdal mu tak důvod k propuštění. Tím by se uvolnila cesta k Robertu Meullerovi – Rosenstein Muellera dozoruje a je to on, kdo by ho mohl propustit, zřejmě se však zdráhal to udělat.

Trump si zadělal na další problémy

Zveřejněním Nunesova dokumentu nastartoval Trump eskalaci, jejíž následky zatím nelze odhadnout. Co by například potřeboval, aby odvolal jím jmenovaného(!) ředitele FBI Christophera Wraye? Jak budou reagovat demokraté? A co se stane, pokud se bude Robert Mueller dále přibližovat k prezidentovi a jeho nejbližšímu okolí?

Trump si pátečním krokem prokázal krátkodobou laskavost: snaží se vyvolat pochyby ohledně vyšetřování ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb. Zároveň si však vytvořil nové nepřátele: další a nepříjemná odhalení by mohla následovat, uzavírá Tages Anzeiger.

O slovo se přihlásil i John McCain

Jak dnes ráno píše další švýcarský deník, Neue Zürcher Zeitung, americký senátor John McCain ve svém vlastním v pátek vydaném komuniké zveřejnění zprávy ostře odsoudil. Označil ho za umělou snahu odpoutat pozornost, která neslouží americkým zájmům, ani zájmům republikánské strany a Bílého domu, nýbrž pouze vládci Kremlu Vladimíru Putinovi. Hlavním problémem je, že se výbor, který má sloužit dohledu nad bezpečnostními službami, nechal zneužít ke stranickým zájmům.

REKLAMA

Do stejné kapitoly patří, že Trump Pagevo sledování neustále vydává za „odposlouchávání jeho volební kampaně“, byť Page své místo opustil již měsíc před první žádostí o jeho monitorování. Navíc byl, jak již uvedl Tages Anzeiger, kvůli svým ruským kontaktům sledován již od r. 2013. Během svého dlouholetého pracovního působení jako investiční bankéř v Moskvě navázal úzké vztahy se zástupci státních koncernů Gazprom a EUS a ty jsou i nástroji ruské mocenské politiky, konstatuje Neue Zürcher Zeitung.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno