Putin si mír v Sýrii nepřeje

REKLAMA

Že USA přerušily rozhovory s Ruskem, je dobře (mírové rozhovory o Sýrii – pozn. překl.). Nebyly ničím jiným, než diplomatickým kašpárkovým divadlem. Putin chce svou moc zabetonovat. Jak to dělá, už ukázal jinde. Komentář Tomase Avenaria pro Süddeutsche Zeitung.

Války rozhodují zbraně. To není nic nového, ale je to bohužel pravdivé. Pokud spolu znepřátelené strany vyjednávají, pak za tím stojí pouze jeden ze dvou důvodů. Buď si jedna ze stran přizná, že je slabší a pokusí se tak ještě zachránit, co se dá. Anebo ani jedna ze stran nemá dostatek sil k vítězství. Pro obě ze stran by náklady pokračující války přesáhly její případný užitek.

I v Sýrii to je stejné. O to důslednější je rozhodnutí vlády Spojených států o ukončení diplomatického kašpárkového divadla a společně s Kremlem se už dále nezúčastnit hledání mírového řešení; Rusko ho nechce, ani USA nesledují v Levantě jen vyšší cíle a konkurence obou velmocí má opět vyšší váhu než přání syrského míru. Mezinárodní snahy o vytvoření zázračného plánu, o který usilují třetí země spolu se Spojenými národy, už další dobu připomínají frašku.

Ministři zahraničí Lavrov a Kerry sice společně předstoupí před mikrofon, ale propast mezi nimi je stále hlubší. K tomu všemu bezzubá organizace Spojených národů obžalovává lidskost, když bezmocně přihlíží, jak jsou u Aleppa bombardovány její humanitární konvoje. Vše je dokonale zaokrouhleno německým ministrem zahraničí, který do světa tweetuje: „Odsuzujeme, vyzýváme, ukončení rozhovorů nesmíme dopustit“, zatímco ministr průmyslu Gabriel v Íránu domlouvá obchody (což úplně po másle také neprobíhalo, jak psala včerejší Die Zeit – pozn. překl.).

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno