Maassen by rád „prověřoval“ novináře – strany žádají reakci CDU

Reakce po útoku na Tagesschau

Maassen by rád
Bývalý prezident Spolkového úřadu pro ochranu ústavy na sebe již v minulosti upoutal pozornost svými kontroverzními výroky. Nyní požaduje "charakterovou kontrolu novinářů", po ostré vlně kritiky však své výroky okamžitě zase relativizoval (screenshot deníku Die Welt).
REKLAMA

Hans-Georg Maassen vidí souvislosti mezi veřejnoprávním vysíláním a levicově extremistickou scénou. Vyzývá proto k vyšetřování novinářů. Kritika zaznívá ze všech stran. Maassen se znovu ozval.

Kandidát duryňské CDU do Spolkového sněmu a bývalý šéf Úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen po svém obvinění veřejnoprávních médií zdůraznil, že svoboda tisku a vysílání má v Německu ústavní status.

„Nezávislá žurnalistika a politicky nezávislá veřejnoprávní média jsou pro demokracii nezbytné,“ napsal v neděli večer na Twitteru. „Kritizuji neobjektivní zpravodajství médií veřejné služby. I to je součástí svobody projevu. Jedno je však jisté: ‚názorová kontrola‘ novinářské práce ze strany politiků nesmí existovat.“

Krátce předtím Maassen vyzval k přezkoumání novinářů pořadu Tagesschau. V rozhovoru pro soukromou televizní stanici TV Berlin osmapadesátiletý politik řekl: „Pokud vidíme vazby mezi lidmi, kteří pracují pro veřejnoprávní televizi a Tagesschau, a levicovou a levicově extremistickou scénou, pak by to opravdu stálo za prošetření.“ Maassen pro svá obvinění neuvedl žádné konkrétní příklady ani důkazy, ba dokonce ani jména.

„Je dost zemí, které by mohly založit vyšetřovací komisi NDR (Severoněmeckého rozhlasu, který je součástí skupiny veřejnoprávních stanic ARD, pozn. PQ),“ řekl Maassen. Stanice NDR je zodpovědná za zpravodajský pořad Tagesschau na ARD, produkovaný v Hamburku. Maassen požadoval, „aby byl prověřen životopis některých redaktorů, zda tito lidé mají charakterové vlastnosti, které by je opravňovali pro práci v redakci Tagesschau„. Tedy jakýsi test charakteru.

Mluvčí NDR Barbara Jungová v neděli uvedla, že Tagesschau má „vysoký standard objektivity a pečlivosti ve svém zpravodajství“. Při výběru zpráv se řídí výhradně novinářskými kritérii. „Tagesschau tak představuje vyváženou, srozumitelnou a na faktech založenou žurnalistiku.“

Maassen, který kandiduje za CDU ve volebním obvodu 196 v jižním Duryňsku, obvinil veřejnoprávní televizi z „jasného levicového směřování“ a „manipulace s publikovanými názory“. Vyvážené zpravodajství podle svých slov postrádá.

„Měl by si najít jinou stranu“

Maassenovy výroky sklidily ostrou kritiku na sociálních sítích: Dirk Toepffer, vedoucí parlamentní skupiny CDU v Dolním Sasku, na Twitteru uvedl: „Naše svoboda tisku je nedotknutelná. Každý, kdo požaduje test postojů novinářů, se vrací do nejtemnějších časů. To není slučitelné s hodnotami CDU. Pane Maassene, odstupte a odejděte z CDU.“

Maassena také ostře kritizoval zemský předseda CDU Bernd Althusmann. „Maassen svými postoji, které nikterak nesdílíme, silně poškozuje stranu. Jeho požadavek na ‚prověřování charakteru‘ novinářů je nepřijatelný! Pokud panu Maassenovi základní hodnoty strany, za kterou chce vstoupit do Spolkového sněmu, nic neříkají, měl by se poohlédnout po jiné straně. Pro nás je a zůstává svoboda tisku nedotknutelná,“ uvedl Althusmann v listu Neue Osnabrücker Zeitung.

Frank Überall, celostátní předseda Svazu německých novinářů, na Twitteru napsal: „Novináři s ‚vazbami na levicovou extremistickou scénu‘ v redakci Tagesschau? Co je to za chování, pane Maassene! Nebo pro to máte důkazy?“

Zelení požadují od Lascheta a Ziemiaka vyvození odpovědnosti

Politik Zelených Konstantin von Notz se na Twitteru zmínil o „frontálním útoku na svobodu tisku ze strany kandidáta CDU“. Předseda strany Armin Laschet a generální tajemník Paul Ziemiak sice nemohou za to, že v Duryňsku kandiduje Maassen, „ale mohou za to, že k těmto zrůdnostem mlčí“.

Místopředsedkyně parlamentní frakce SPD Katja Mastová obvinila Maassena, že si notuje s AfD. To bylo „levné a nebezpečné“. Skutečnost, že CDU a její předseda, kandidát na kancléře Armin Laschet, Maassena a jeho výroky nadále ignoruje, „je mimochodem skutečný skandál“. A bývalý předseda strany Levice Bernd Riexinger prohlásil, že Maassen do Bundestagu nepatří.

REKLAMA

Vnitropolitický mluvčí parlamentní frakce FDP Konstantin Kuhle označil Maassenovy výroky za „hluboce znepokojivé“. „Kdo požaduje názorové testy novinářů, zřejmě nepochopil princip svobody tisku,“ řekl Kuhle düsseldorfskému listu Rheinische Post (pondělní vydání). Maassen by udělal dobře, kdyby se urychleně ospravedlnil. „Koneckonců svoboda tisku má v naší zemi právem ústavní status,“ zdůraznil politik FDP.

Bývalý prezident Spolkového úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen již v minulosti nechvalně proslul několika skandály. Byl například důvodně podezřelý z předávání důvěrných materiálů krajně pravicové AfD a popíral hon na cizince v Saské Kamenici, ačkoliv byly tyto excesy zdokumentovány médii. Nakonec byl z úřadu odvolán (pozn. PQ).

Souhrn článků o Hansi-Georgu Maassenovi najdete zde.

REKLAMA