Historická omluva Angely Merkelové: co se mohou naučit manažeři?

Německá kancléřka předvedla ukázkovou lekci vrcholného leadershipu

Historická omluva Angely Merkelové: co se mohou naučit manažeři?
Po setkání s premiéry spolkových zemí se na přijatá protipademická opatření snesla vlna kritiky. Německá kancléřka Angela Merkelová převzala odpovědnost a uznala, že udělala chybu.
REKLAMA

Německá kancléřka Angela Merkelová po rozsáhlé kritice upustila od navrhovaných přísných protipandemických opatření, dohodnutých během setkání s předsedy vlád spolkových zemí. Trnem v oku byly hlavně dva dodatečné dny volna přes velikonoční svátky. Kritizována byla především nejasná formulace, co pojem konkrétně znamená a krátká doba, potřebná na přípravy.

Co by mohla omluva spolkové kancléřky Angely Merkelové adresovaná „všem občanům“ znamenat pro manažerskou kulturu v Německu? Na tuto a další otázky odpověděl německý komunikační expert Frank Behrendt. Jeho závěr zní, že při správné příležitosti a pro správné publikum je omluva cestou, jak projevit právě v krizových situacích sílu a získat si důvěru. Rozhovor pro německý profesní portál Xing vedl Stefan Mauer.

XING News: Co s Tebou udělalo vystoupení Angely Merkelové? Myslíš si, že to byla relativně výjimečná událost v německých politických dějinách?

Frank Behrendt: Naprosto. Dokonce bych řekl, že určité statementy z tohoto prohlášení již nyní můžeme označit za historické. Omluva spolkové kancléřky všem občanům je skutečně unikátní postup. Myslím, že s tím počítalo jen málo expertů. O to pozoruhodnější tato omluva je a především také doznání, že se jednalo o její osobní chybu, byť samozřejmě všichni vědí, že o věcech nerozhodovala vůbec sama.

XING News: Jak posuzuješ rozhodnutí tak zřetelného převzetí odpovědnosti?

Frank Behrendt: Toto rozhodnutí je příkladné. To je leadership, to je vůdčí chování. Když v manažerské pozici uděláme chybu, měli bychom ji jasně pojmenovat. Přesně to kancléřka udělala. A pak se omluvit. To také udělala. Důležité také bylo, že rozhodnutí, které k omluvě vedlo, potom také rychle korigovala. Ale nyní samozřejmě musí přijít další krok. Co se z toho naučíme? Jak to v budoucnu uděláme lépe?

XING News: Co si myslíš o tom, že se bez výhrad postavila před ostatní členy konference předsedů vlád spolkových zemí?

Frank Behrendt: Převzít odpovědnost za chyby spolupracovníků je dobré vůdčí chování. je to opět příkladné vůdčí chování. A i to Merkelová udělala. I když k rozhodnutím nedošla sama, řekla, že z titulu svého úřadu nese za vše plnou zodpovědnost. A zde si myslím, že někdo svou roli kancléřky Spolkové republiky zcela pochopil. To je skutečně ukázkové chování. Takto je třeba s propůjčenou mocí zacházet, a i každý manažer má pouze propůjčenou moc. To často rádi zapomínáme. Angela Merkelová vyslala historický signál – a to, že i v takhle vrcholné politické pozici lze vyslovit takto jasnou omluvu.

XING News: Za jak důvěryhodnou tuto omluvu považuješ, když víme, že už dlouho kancléřkou nebude? Není pro vedoucího pracovníka lehčí se omluvit, když už nemá tolik co ztratit?

Frank Behrendt: Osobně jí omluvu věřím. Nacházíme se ve výjimečné situaci, jakou jsme v poválečném Německu ještě nikdy nezažili. Tato zvláštní situace si žádá zvláštních opatření. Pokud bychom tu měli kancléřku, která bude ještě tři roky v úřadě, mohla by se omluvit naprosto stejně. Nemyslím si, že by jí to uškodilo. Naopak. I při delší době ve funkci by přiznaná chyba, omluva, jejímu vnímání spíš pomohla. Protože i kancléřka je člověk, i politikové jsou lidé a lidé dělají chyby a budou je vždy dělat.

Potřebujeme více leaderů, kteří řeknou: Přebírám zodpovědnost.

XING News: Může se kancléřka stát vzorem pro vedoucí pracovníky i mimo politiku?

Frank Behrendt: Samozřejmě. Před nedávnem jsme měli případ, kdy se předsedkyně sítě Douglas, Tina Müllerová, dopustila chyby, když během pandemie své parfumerie najednou přejmenovala na drogerie, aby mohly mít nadále otevřeno. Své rozhodnutí však rychle stáhla a omluvila se za něj. Potřebujeme daleko častěji leadery, kteří vstanou a prohlásí: „Přebírám zodpovědnost!“

REKLAMA

XING News: Jak se vedoucí osobnost správně omluví, aniž by příliš ukázala slabiny? Nebo je to špatná otázka a je dokonce dobře, své slabiny více odhalit?

Frank Behrendt: Hardlineři mezi vedoucím personálem, kteří jako gladiátoři táhnou do bitvy, byli možná rádi viděni dříve, kde se toto chování také naučili. Dnes ale potřebujeme empatické manažery se silnými i slabými stránkami, kteří jsou také vhodně přístupní. Myslím si, že vůbec není známkou slabosti, když jsme zasaženi, i když někdo brečí či přizná chybu. Tisíckrát mi jsou milejší vedoucí pracovníci, kteří ukazují slabiny a lidské impulsy.

XING News: Komu bychom se měli omluvit? Angela Merkelová v tomto případě svým „všem občankám a občanům“ zvolila největší možnou skupinu.

Frank Behrendt: Záleží na tom, před jakým publikem jsem vlastní chybu udělal. Kdo před shromážděným týmem sepsul spolupracovníka, měl by se také před tím samým týmem omluvit. U kancléřky to tak bylo: opatření oznámila na tiskové konferenci de facto před celým světem. Její omluva zazněla prostřednictvím stejného kanálu.

Myslím si, že o tomto činu budou ještě i naše vnoučata číst v knihách dějepisu.

XING News: Jak velký dozvuk bude ještě omluva Merkelové mít?

Frank Behrendt: Myslím si, že o tomto činu budou ještě i naše vnoučata číst v knihách dějepisu. Spolková kancléřka se v nejtěžší výjimečné situaci naší země od druhé světové války omluvila za chybu. I v mnoha seminářích a kurzech komunikace o tom ještě uslyšíme. Mým dětem je 10 a 13 let a omluvu jsme s napětím sledovali u oběda. I ony vnímaly, o jak velký moment se jedná.

XING News: Usnadnila tím dalším vysoce postaveným politikům, aby se v budoucnu za své chyby omluvili?

Frank Behrendt: Jistě. Měli bychom ale dávat pozor, aby nyní nedošlo k inflaci omluv. Aby se najednou neomlouval každý za všechny chyby, které byly v pandemii udělány. Jde o správný moment a o důvěryhodnost. Politikovi jako Donaldu Trumpovi by asi omluvu nikdo nevěřil – byť jde o extrémní případ a on by se zřejmě stejně nikdy neomlouval.

XING News: Zmínil jsi, že se omluva Angely Merkelové stane učebnicovým příkladem v seminářích. Jak bys tuto událost podal, pokud by sis ji vybral jako ukázkový případ?

Frank Behrendt: Vysvětlil bych, že v krizových situacích je třeba přijmout velmi rychle velké množství rozhodnutí. Při tom dochází k chybám a je důležité, se těmto chybám postavit, jasně je identifikovat a omluvit se za ně. A ukázkovým příkladem, jak to lze učinit, je spolková kancléřka Angela Merkelová. Během pandemie pojmenovala chybu, kterou korigovala a omluvila se za ni. To je něco, z čeho si může každý leader vzít příklad.


Frank BehrendtV Německém Celle narozený odborník na komunikaci Frank Behrendt vyrůstal v Rio de Janeiru, maturitu složil v Cuxhavenu, poté studoval žurnalistiku v Mnichově. Praxi absolvoval u firem Dornier, Daimler Benz a Axel Springer. Poté byl redaktorem u Henkel KGaA a vedoucí textového oddělení u Kohtes & Klewes Kommunikation, výkonným ředitelem reklamní agentury Stein Promotions/BBDO, Universal Family Entertainment/Polygram a viceprezidentem pro marketing a merchandising televizní stanice RTL Television. Následovaly pozice CEO Germany Ketchum Pleon, předsedy představenstva fischerAppelt AG a seniorního poradce Advisor fischer Appelt AG. V současné době zastává funkci seniorního poradce komunikační agentury Serviceplan Gruppe. Behrendt je také autorem dvou knih: „Liebe dein Leben und NICHT deinen Job“ (Miluj svůj život a NE svou práci“, 2016) a „Die Winnetou Strategie“ (Vinnetouova strategie, 2017), píše pro magazín Stern a další.

REKLAMA