Stanovisko Společnosti pro virologii k tzv. Great Barrington Declaration

Stanovisko Společnosti pro virologii k tzv. Great Barrington Declaration
REKLAMA

Společnost pro virologii, sdružující odborníky z Německa, Rakouska a Švýcarska se v otevřeném dopise vyhradila proti výzvě několika vědců působících na amerických univerzitách ke zrušení opatření proti šíření koronaviru SARS-CoV-2, návratu do normálu a zahájení tzv. promořování. Tato výzva je známa jako tzv. Great Barrington Declaration.

Stanovisko německé Společnosti pro virologii za vědecky zdůvodněná opatření v boji proti pandemii COVID-19.

19. října 2020

V uplynulých týdnech jsme po celém světě svědky, obzvlášť u našich evropských sousedů, jak infikovaných virem SARS-CoV-2 s exponenciální dynamikou přibývá. Zatímco jsme v Německu donedávna zaznamenávali spíš moderátní počet případů, lze nyní i u nás pozorovat nový počátek exponenciálního šíření. V Rakousku a Švýcarsku je 14 denní incidence v porovnání s Německem již výrazně vyšší.

Příčinou opětovného nárůstu infekcí koronavirem SARS-CoV-2 jsou zejména soukromé akce jako rodinné oslavy a svatby, jakožto další akce, kde se setkávají lidé. Přestože k většině infekčních přenosů dochází mezi mladší částí populace, která je většinou zdravotními následky postižena výrazně méně než starší lidé, všude vidíme nárůst hospitalizací a neustálý průnik infekcí i do starších věkových skupin.

Vzhledem k výbušné dynamice infekce, kterou zaznamenáváme v hotspotech napříč celou Evropou, jsou na místě obavy, že nad určitou kritickou hranicí ztratíme kontrolu nad procesem šíření i v dříve nekritických oblastech. Při překročení této mezní hodnoty je již výskyt jednotlivých nákaz nevysledovatelný a nekontrolovatelnému šíření do všech vrstev obyvatelstva, včetně obzvlášť ohrožených skupin, již nelze přiměřeně čelit. Lze očekávat, že by to vedlo k rychlému přetížení zdravotních systémů, což by například v Německu, už jen kvůli nedostatku pracovníků intenzivní péče, mohlo nastat již při 20.000 nově infikovaných denně. To by nezasáhlo pouze péči o pacienty postižené nemocí COVID-19, nýbrž i veškerou zdravotní péči.

Proto jsme s obavami vzali na vědomí znovu sílící hlasy, sázející na přirozené promořování širokých vrstev společnosti jako na strategii boje s pandemií. Například signatáři a signatářky takzvané Great Barrington Declaration vyzývají k okamžitému zrušení všech omezení veřejného a soukromého života, včetně všech nařízení k dodržování odstupu a nošení roušek. Aby se snížila morbidita a mortalita zranitelných skupin (starší a nemocní), navrhuje deklarace pro tyto osoby zvláštní ochranná opatření, vedoucí téměř k úplné izolaci („Lidé v důchodu, žijící doma, by si měli nechat potraviny a další důležité zboží zasílat“).

Tuto strategii rozhodně odmítáme, i když si přirozeně uvědomujeme obrovskou zátěž obyvatel v důsledku drastických opatření k utlumení pandemie. I zdravotní péče jiných oblastí než těch, které přímo souvisí s oblastí COVID-19, jsou postiženy opatřeními, která byla zavedena ve snaze utlumit pandemii. Přesto jsme přesvědčeni, že škody, které nám v případě nekontrolovaného promoření bezprostředně ale i zprostředkovaně hrozí, tuto zátěž několikanásobně převyšují a skončily by humanitární a ekonomickou katastrofou. Tento odhad nezastáváme sami: v prohlášení, které bylo zveřejněno 14. října v odborném časopise „The Lancet“ (John Snow Memorandum), vyjadřují četní mezinárodní experti a expertky stejné obavy a důrazně od strategie navržené v Great Barrington Declaration odrazují.

Nekontrolované promořování by vedlo k raketovému nárůstu obětí na životech, protože i při důsledné izolaci osob v důchodovém věku existují další rizikové skupiny, které jsou příliš početné, heterogenní a částečně neznámé, než aby je bylo možno aktivně ochránit. Zvýšené riziko těžkého průběhu nemoci COVID-19 mají například osoby s nadváhou, cukrovkou, rakovinou, selháním ledvin, chronickým plicním onemocněním, onemocněním jater, po cévní mozkové příhodě, po transplantacích a během těhotenství. Možnou komplikaci překonaného onemocnění COVID-19 představuje také tzv. „long-COVID“ syndrom, pod který spadají různé pozdní následky jako poškození dýchacích cest, cév, nervového systému a dalších orgánů. Tyto následky negativně ovlivňují kvalitu života, pracovní schopnost a zřejmě i délku života.

Dále ještě zcela spolehlivě nevíme, jak dlouho infekcí získaná imunita přetrvává. Je stále zřejmější, že právě asymptomatický nebo slabý průběh nemoci, převládající u mladých lidí, nemá za následek stabilní imunitu. Představenstvo Společnosti pro virologii proto výslovně podporuje pozice signatářů John Snow memoranda a považuje snahu o dosažení kolektivní imunity bez vakcíny za neetické a vysoce riskantní jak z medicínského, společenského a tím i ekonomického hlediska.

Respektujeme odlišné postoje, které zastupují jednotliví kolegové a kolegyně v médiích a na sociálních sítích, protože kontroverzní diskurz je podstatnou vlastností vědy i demokracie. Přesto považuje představenstvo Společnosti pro virologii za nutné shrnout v tomto stanovisku svůj odhad, který soudě podle četných rozhovorů a e-mailů reprezentuje i většinové postoje členů naší společnosti činných ve virologii a lékařství v Německu, Rakousku a Švýcarsku.

Představenstvo Společnosti pro virologii

Prof. Dr. Ralf Bartenschlager, Univerzitní klinika Heidelberg
Prof. Dr. Thomas Stamminger, Univerzitní klinika Ulm
Prof. Dr. Ulf Dittmer, Univerzitní klinika Essen
Prof. Dr. Sandra Cieseková, Univerzitní klinika Frankfurt
Prof. Dr. Klaus Überla, Univerzitní klinika Erlangen

REKLAMA

za účasti:

Dr. Marco Binder, Německé centrum pro výzkum rakoviny Heidelberg
Prof. Dr. Melanie Brinkmannová, Technická univezita Braunschweig a Helmholtzovo centrum pro výzkum infekcí Braunschweig
Prof. Dr. Christian Drosten, Charité, Univerzitní klinika Berlin
Prof. Dr. Isabella Eckerleová, Univerzitní klinika Ženeva, Švýcarsko
Prof. Dr. Beate Sodeiková, Lékařská vysoká škola Hannover
Prof. Dr. Friedemann Weber, Univerzita Justuse Liebiga Gießen

PDF dokument se stanoviskem Německé společnosti pro virologii, ve kterém se vymezuje proti tzv. Great Barrington Declaration, najdete zde. Další příspěvky renomovaných německých médií ke koronakrizi najdete ve zvláštní rubrice.

REKLAMA