Protesty proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové

REKLAMA

Česká republika má novou ministryni spravedlnosti. Kritikové se obávají, že má chránit premiéra Babiše před vyšetřováním. Tisíce demonstrantů proto vyšly do ulic. Protesty rezonují i v hlavních zprávách německých médií.

V České republice už třetí týden v řadě protestovaly tisícovky demonstrantů proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Hlavní demonstrace na pražském Staroměstském náměstí se podle údajů pořadatelů zúčastnilo kolem 20.000 osob. Držely transparenty s nápisy „Za nezávislou justici“ a „Hanba“.

Důvodem celostátních protestů je hrozící žaloba proti populistickému premiérovi Andreji Babišovi kvůli podezření z podvodu s evropskými dotacemi. Kritici vlády vidí za náhlým dosazením 71leté Benešové na post ministryně spravedlnosti snahu o ovlivňování vyšetřování.

Příspěvek z hlavních zpráv německé ZDF:

Demonstranti žádají nezávislou justici

Protesty jsou organizovány hnutím Milion chvilek pro demokracii. Jeho předseda Mikuláš Minář požaduje, aby byla zaručena nezávislost justice.

Babiš mezitím označil demonstrace za součást předvolební opoziční kampaně před volbami do Evropského parlamentu, které se konají koncem května: „Nevidím v tom žádnou občanskou angažovanost.“

Babiš je zakladatelem dalekosáhlého firemního impéria, které je od roku 2017 spravováno svěřeneckým fondem. V konkrétním případu se jedná o nesrovnalosti při zadávání zhruba 1,6 milionu eur z evropských dotací pro rekreační zařízení v blízkosti Prahy.

Reportáž o Babišovi a Čapím hnízdě přinesla německá veřejnoprávní televize ARD už v srpnu 2016:

Reportáž ARD: Pan Babiš a bruselské peníze

O nejnovější rozruch ohledně českého premiéra se postaral půlhodinový dokument německé ZDF o rozkrádání evropských peněz ve východní Evropě. Andrej Babiš ho označil za kampaň:

Reportáž ZDF: „Škodí evropské dotace demokracii?“

REKLAMA
REKLAMA