Pavel Litvinov: „V r. 1968 jsem se cítil jako liberál“

Bývalý sovětský disident o Pražském jaru

REKLAMA

25. srpna demonstroval bývalý disident Pavel Litvinov v Moskvě proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Rozhovor Bernharda Clasena pro berlínskou TAZ o r. 1968 a současném Rusku.

TAZ: Pane Litvinove, před 50 lety jste se sedmi stejně smýšlejícími na Rudém náměstí v Moskvě demonstroval proti invazi sovětských vojsk v Československu. Byla to spontánní akce?

Pavel Litvinov: Ne, počítali jsme týdny nebo měsíce s tím, že Sovětský svaz vtrhne do Československa. A proto jsme také měli čas si rozmyslet, co v případě invaze podnikneme.

TAZ: Proč jste se rozhodli k této akci?

Litvinov: Moje země napadla malého souseda, který nám nic zlého neudělal. Tato země se pouze rozhodla jít svou vlastní cestou socialismu. Musel jsem něco podniknout, aby to nevypadalo, že sovětská vláda dělá něco, s čím náš národ souhlasí. Musel jsem dát najevo, že s touto intervencí nesouhlasím.

TAZ: Bylo vám jasné, že se večer už domů nedostanete?

Litvinov: Byl jsem si jistý, že dostanu 7 let a k tomu ještě 5 let vyhnanství. Pak to bylo o trochu lepší, než jsem čekal. Dostal jsem celkem pouze 5 let vyhnanství.

TAZ: Riskoval jste hodně. Dosáhl jste ale svým činem něčeho?

Litvinov: Protestoval jsem tehdy především proto, že mi tak jednoduše velelo svědomí. Ale myslím si, že i náš čin přispěl k pádu komunismu v Sovětském svazu.

TAZ: Bojoval jste tehdy za Československo pod Alexanderem Dubčekem. Přál jste si jeho socialismus s lidskou tváří i v Sovětském svazu?

Litvinov: Pro mě bylo důležité, aby Československo mohlo jít cestou, kterou si samo zvolilo. A pokud tam chtějí socialismus s lidskou tváří, pak nemáme právo se do toho takovým způsobem vměšovat. Kdysi jsem byl přesvědčeným komunistou, ale v r. 1968 jsem se spíš cítil jako liberál.

TAZ: Kvůli svému přesvědčení jste byl ve vyhnanství, i váš syn Dima se vydal touto cestou. V r. 2013 byl během expedice Greenpeace zatčen tajnou službou FSB a strávil 2 měsíce ve vazbě. Ve vaší rodině to už je skoro tradice. Máte ale i jinou tradici: váš dědeček byl ministrem zahraničních věcí Josefa Stalina.

REKLAMA

Litvinov: Máme tradici se zasazovat za slabší. Neřekl bych, že můj děd, revolucionář carské říše, souputník Lenina, který bojoval za zájmy pracující třídy, zastával jiné hodnoty než můj syn nebo já. Co na mém dědovi odmítám, je, že za socialismus bojoval násilím. Ale jako jedenáctiletý jsem ho velmi obdivoval.

TAZ: V r. 1974 jste vycestoval do USA…

Litvinov: Ano, ale toto rozhodnutí jsem neučinil dobrovolně. Začali na mě tlačit, abych opustil zemi. Začalo to v r. 1974 po mém návratu z vyhnanství. Na ulici mě zastavila skupina mužů a přivedla mě na milici. Tam čekal někdo z KGB, specialista na disidenty. Řekl, že ví vše o mé rodině a vyhrožoval mi, jak by žily moje děti, pokud bych zůstal v SSSR. Proti mně už bylo připravené řízení, protože věděli, že jsem napsal dopis na podporu Andreje Sacharova a Alexandra Solženicyna. Agent KGB mi řekl, že ví, že mám pozvánky ze zahraničí, z USA a Izraele. A že pokud podám žádost o vycestování, nebudou mi dělat žádné problémy. Tak se také stalo. Když jsem se rozhodl, šlo už vše velmi hladce.

TAZ: Mnohé se po pádu Sovětského svazu změnilo, ale ne vše je v Rusku opravdu lepší…

Litvinov: Dnes je mnohé lepší. Můžete volně cestovat. A i existence Alexeje Navalného, s jehož programem ne ve všem souhlasím, ukazuje, že je dnes určitá opozice možná. Navalnyj nebyl, na rozdíl od Borise Němcova, zabit. Dnes můžete v Rusku vyjít na ulici a demonstrovat. Tehdy jsme za svobodu slova bojovali. Ta je dnes, i když omezeně, možná.

TAZ: Jak byste charakterizoval Putinovo Rusko?

Litvinov: Je to autoritativní režim s pseudodemokratickými elementy. Ale dnešní Rusko nemůže každý protest v zárodku udusit. Zůstaly i imperialistické rysy. Rusko okupovalo Krym, vyhrožuje Ukrajině, je imperialistické a proto nebezpečné. Dnes nemáme totalitu. Máme ve vládě cynické bandity, jejichž jedinou vírou jsou peníze. Přesto jsem optimistou. Ale velkých změn se už nedožiji.

TAZ: Co budete dělat letos 25. srpna?

Litvinov: Půjdu opět na Rudé náměstí.

REKLAMA