Ivanka Trumpová: „Chci se od Německa učit“

REKLAMA

Ivanka Trumpová je považována za skutečnou první dámu USA. Do Německa přijede ještě před svým otcem, prezidentem Donaldem Trumpem. V prvním rozhovoru pro neamerické médium 35letá Ivanka prozradila, jaké má během své návštěvy plány. Rozhovor pro Wirtschaftswoche vedli Miriam Meckelová a Peter Schmitz.

Každý nyní mluví o rodině Trumpů, ale možnost živě spatřit jednoho z jejích členů budete mít až příští týden v Německu. To přijede Ivanka, první dcera USA a možná nejvlivnější poradkyně americké prezidenta Donalda Trumpa. Německo navštíví na pozvání Angely Merkelové při příležitosti setkání W20 v rámci německého předsednictví G20, kromě toho ještě v hlavním městě navštíví společnost Siemens.

35letá Ivanka Trumpová polarizuje: působí moderněji, emancipovaněji a otevřeněji než její otec. Na druhou stranu mu v předvolební kampani zůstala i navzdory jeho nejrůznějším skandálům věrná a nyní mu společně se svým manželem Jaredem Kushnerem radí v Bílém domě.

Zvláštní zájem věnuje Ivanka tématům hospodářství a vzdělávání. Ve svém prvním rozhovoru s neamerickým médiem mluvila ve WirtschaftsWoche o motivech její návštěvy v Německu.

WirtschaftsWoche: Paní Trumpová, přijedete do Německa ještě dříve, než váš otec Donald uskuteční svou úvodní oficiální návštěvu. Co si od návštěvy a vašich rozhovorů s německými podniky slibujete?

Ivanka Trumpová: Vláda mého otce se neangažuje jen ve vytváření milionů pracovních míst pro americké zaměstnance, ale chce se postarat i o to, aby všechny Američanky a Američané dostali i vzdělání a technické dovednosti, které potřebují k dosažení úspěchů v zaměstnání.

Odborné vzdělávání patří k slibným modelům při získávání dovedností a zkušeností, které jsou předpokladem pracovního úspěchu a v těchto oblastech je Německo absolutním průkopníkem. Německý systém odborného vzdělávání je praktickým a úspěšným příkladem opravdového partnerství veřejného a soukromého sektoru, při kterém je vedle samotného vzdělání zprostředkována i odborná praxe v podnicích, odpovídající požadavkům pracovního trhu.

Při našich úvahách, stavících na slibném úsilí soukromých podniků a na programech veřejného sektoru jako ApprenticeshipUSA vytvořit ve Spojených státech více učebních míst, se můžeme od Německa mnohému naučit. Doufáme, že budeme brzy schopni předat i naše zkušenosti, protože celoživotní učení a naše bilaterální vztahy jsou vzhledem ke stále rychlejšímu technologickému vývoji čím dál důležitější.

Během návštěvy spolkové kancléřky Merkelové minulý měsíc u mého otce v Bílém domě jsme na toto téma navázali rozhovory s americkými a německými podniky. Těší mě, že jsem mohla přijmout pozvání spolkové kancléřky, abych mohla v těchto rozhovorech pokračovat a zúčastnit se také setkání W20.

WirtschaftsWoche: Může být německý model „duálního vzdělávání“ inspirací pro americký vzdělávací systém? Plánujete v této oblasti spolupráci mezi USA a Německem?

Ivanka Trumpová: Inovace často vznikají vynalézavostí a odhodláním vedoucích pracovníků v soukromém sektoru a jsou pak šířeny výměnou pomocí osvědčených postupů. Mám v úmyslu se učit z úspěchů Německa v této oblasti, abych pak po svém návratu do USA s podniky, zástupci Unie, jednotlivých států a komunit jakožto se vzdělávacími zařízeními vyvinula nové a účinné strategie k modernizaci našich tradičních modelů odborného vzdělávání.

Mnoho německých firem s pobočkami v USA už ve svých podnicích podle německého systému vzdělává. Během návštěvy kancléřky Merkelové v Bílém domě jsem měla příležitost poznat učně v BMW, Schaeffleru a v Siemensu.

REKLAMA

Ve Spojených státech už firmy jako Dow Chemical, Amazon, SAP, IBM a Salesforce.com, abych jmenovala aspoň nějaké, vlastní úspěšné modely vzdělávání a odborné přípravy svých zaměstnanců, aby se obhájili na pracovním trhu 21. století, vyvinuly.

Potenciál pro zlepšování a spolupráci tu je stále a já doufám, že z mé návštěvy vzejde další bilaterální spolupráce a mezioborová partnerství.

WirtschaftsWoche: Sama jste podnikatelkou a zúčastníte se v Berlíně summitu W20, kde se bude hovořit i o ženách ve vedoucích pozicích. Považujete sama sebe za vzor pro mladé podnikatelky?

Ivanka Trumpová: Jelikož jsem sama podnikatelkou, vím dobře, co to znamená a proč to za to stojí a kde leží výzvy…

Měla jsem to štěstí, že jsem při zakládání svých společností mohla využít řadu výhod a vím, že je mnoho žen, které by mohly být stejně úspěšné, kdybychom jim dali podporu, kterou k založení a růstu svých podniků potřebují. K překážkám, které stojí v cestě především ženám, mimo jiné patří dostupnost kapitálu, k trhům, mentorům a sítím. Sice už nepracuji ve vedení svých společností nebo v soukromém sektoru, ale mé zkušenosti s podnikáním mě přivedly k tomu, abych byla činná ve vládě mého otce a hledala možnosti, jak se efektivně zasadit pro vzdělání a hospodářskou emancipaci žen a dívek. Vláda mého otce zkoumá možnosti, jak využít úplný potenciál žen v zaměstnání a při nástupu do práce a já chci k dosažení tohoto zásadního cíle pomoci.

Jako dospělá první dcera úřadujícího prezidenta přebírám roli, která tu předtím neexistovala – neustále se učím a vyhledávám dialog s ostatními, abych zjistila, jak se jako pozitivní síla mohu efektivně zasadit pro ženy a dívky.


 Ivanka Trumpová, 35 let, je nejstarší dcerou Donalda Trumpa. V březnu 2017 byla svým otcem jmenována oficiální poradkyní. Její manžel Jared Kushner také patří mezi významné Trumpovy poradce. Ivanka Trumpová byla dříve modelkou a je považována za úspěšnou podnikatelku.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno