Americké tajné služby varují Izrael před Trumpem

REKLAMA

Americké tajné služby své izraelské protějšky varují před poskytováním informací Bílému domu a Národní bezpečnostní radě. Píše o tom izraelský list Yediot Ahronot. Ve zprávě stojí, že by kvůli možným stykům Donalda Trumpa s Kremlem mohly informace padnout do rukou nepřátel Izraele, například Íránu. Píše o tom Süddeutsche Zeitung.

Vztahy mezi Izraelem a USA jsou tradičně úzké, to platí i pro vztahy mezi tajnými službami. Následující fakt zřejmě působí americkým agentům starosti: podle zpráv izraelského deníku Yediot Ahronot své izraelské kolegy varovali před tím, aby v budoucnu sdíleli citlivé informace s Bílým domem. Vzhledem k možným vazbám mezi americkým prezidentem Trumpem a Ruskem by mohly skončit v Moskvě – a tím pádem i u jeho spojenců, například Íránu.

Své obavy vyjádřili blíže neurčení američtí agenti na několika tajných schůzkách, píše dále izraelský list. Ve stejném duchu se vyjádřil i deník Haaretz (zde v angl. verzi).

Setkání ukazují na to, že minimálně část amerických tajných služeb považuje přibývající zprávy o Trumpových stycích s Ruskem za věrohodné. V uplynulých dnech zveřejnila americká média tajné spisy bývalého agenta britské MI6.

V nich se mimo jiné píše, že Rusko již léta Trumpův vzestup cíleně podporovalo. Během předvolebního boje ve Spojených státech prý probíhala permanentní komunikace mezi Trumpovým štábem a spolupracovníky Kremlu. Kromě toho docházelo k operacím tajných služeb. Cílem bylo zabránit vítězství Clintonové a docílit rozkolu ve spojenectví Západu. Trump taková obvinění razantně odmítl. Ta dodnes nejsou 100% potvrzena.

Někteří agenti jsou ale zjevně přesvědčeni, že takové kontakty existují. Dle deníku Yediot Ahronot svým izraelským kolegům sdělili, že Rusko disponuje možnostmi vyvíjet na Trumpa nátlak. Při předávání informací proto nabádali k opatrnosti a to jak vůči Bílému domu, tak pod americkou exekutivu spadající Národní bezpečnostní radu.

Již v minulosti spolu prováděly tajné služby USA a Izraele tajné operace např. proti Íránu, hnutí Hizbolláh či proti Hamasu. Kromě toho existuje mezi oběma službami od r. 2008 platná dohoda o spolupráci, na jejímž základě dochází k částečné výměně informací i sdílení využívaných metod.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno