Po Hanau a Volkmarksenu: cílené dezinformace o útocích v Německu

Cílené dezinformace o útocích v Německu
REKLAMA

Anonymní internetová stránka tvrdí, že ve Volkmarksenu došlo k islamistickému útoku. I když chybí důkazy, sdílejí falešnou informaci mj. profily AfD. Věří tomu, co zapadá do jejich světonázoru.

Na sociálních sítích se po útocích, jako ten pondělní ve Volkmarsenu, rychle objevila otázka: jakou národnost má pachatel? Policie dnes už umí s takovými situacemi zacházet, vyzývá uživatele sociálních médií, aby nespekulovali, vyčkali na ověřené informace a nešířili žádná videa a fotografie.

Kromě jiného proto, že napřed chce informovat příbuzné obětí. A také by videa a fotografie vytržená z kontextu mohla šířit strach a paniku. Například po amokové jízdě v Münsteru byly zveřejněny fotografie dodávky, ve které byla údajně umístěna výbušnina. Kromě toho kolovaly zvěsti, že se po městě pohybují ozbrojení teroristé. Takové poplašné zprávy mohou v nepřehledné situaci vyvolat paniku.

„Děkujeme, Merkelová!“

Po předpokládaném najetí muže osobním automobilem do davu osob ve Volkmarsenu šíří uživatelé internetu okamžitě rovněž spekulace. Jeden z nich píše, že se určitě jednalo o útok islamistů. Jiní událost cynicky komentují se vzkazem „Děkujeme, Merkelová!“ – což je v radikálně pravicových kruzích běžná floskule, jak kancléřce a její uprchlické politice osobně připsat vinu za trestné činy a útoky.

Ale i samotné výzvy policie, aby nebyly šířeny žádné fámy a videa, jsou okamžitě považovány za spiknutí. Profil „TanduayIce“ na Twitteru napsal: „Zajímavé, že nemají být šířeny žádné záběry.“ Pak je podsunuta otázka: „Protože se pak verze vlády vždy liší od ‚pozorovaného‘ činu?“

„Pravda o Hanau“

Maskovat fámu za otázku nebo satiru je oblíbeným nástrojem, jak se v případě pochybností opět distancovat. Profil „TanduayIce“ sdílí i obsah, který sděluje údajnou „pravdu o Hanau„. Různé blogy totiž tvrdí, že pachatel vůbec není Němec, který byl hnán silným rasistickým motivem.

Například ve videu, které od pondělí zhlédlo přes 50.000 lidí, je konstruována spiklenecká teorie, že se v Hanau možná jednalo o operaci tajných služeb za účelem poškodit AfD.

I po útoku automobilem ve Volkmarsenu tvrdí uživatelé, že je prezentován nepravý pachatel. Sociální média uvádějí, že očitá svědkyně v jedné WhatsApp skupině napsala, že pachatel má migrační pozadí. Proto by bylo dobré, píše uživatel Twitteru policii, aby se kvůli zabránění spekulacím brzy vyjádřila. Tyto pokusy se snaží dostat policii a média pod tlak.

Údajný islamistický útok

Ale ani obsáhlé zpravodajství není všelékem proti konspiračním teoriím a cíleným dezinformacím. Údajný židovský zpravodajský portál v pondělí odpoledne v anglickém jazyce informoval, že se v případě amoku ve Volkmarsenu jednalo o islamistický útok. Anonymní stránky zdroj svého tvrzení ani neuvádí, přesto je zpráva sdílena na Facebooku, mimo jiné skupinou AfD Oberhausen.

Jedna stránka AfD z Waiblingenu nešířila pouze tuto falešnou informaci, ale také zprávu stránky „Deutschland Stimme“ (Hlas Německa, pozn. red.), která si činí nárok informovat „bez filtrů politické korektnosti“. Informuje ovšem i bez jakéhokoliv novinářského nároku a uvádí zprávy v rozporu se všemi známými informacemi: „Byl to útok!“

„Lžimédiím“ anonymní provozovatelé vytýkají, že „pachatele označují za NĚMCE nebo za 29letého řidiče Mercedesu! A to přesto, že první zahraniční agentury zcela jasně mluví o výpovědích svědků, které bez jakékoliv pochybnosti za pachatele uvádějí muslima a osobu jižního vzezření.“ Jako zdroj je uváděna údajná židovská stránka, která ovšem už žádný zdroj neuvádí.

Otázka víry

Na takovém systému „zdrojů“ jsou vystaveny celé legendy. Anonymní stránky například šíří cílenou klamavou informaci, jiné zase fámu, další zkrácený citát nebo z kontextu vytrženou fotografii – takto je vystaven vlastní narativ. Je-li nějaké tvrzení vyvráceno, odkáží uživatelé znovu na další fámu.

REKLAMA

Tak vzniká alternativní realita: někteří uživatelé důvěřují anonymní zahraniční webové stránce více než všem policistům a reportérům, kteří pracují na místě. Ve svých komentářích obviňují policii, vládu a média, že jednají společně a za účelem obelhávání populace zadržují informace. Konspirační teorie tak sílí – a věří se už jen tomu, co se hodí do vlastního světonázoru.

REKLAMA