„Nenapravitelná škoda“ – akcionáři Siemensu rebelují proti Kaeserovi

REKLAMA

Valná hromada akcionářů firmy Siemens rozhodne o osudu šéfa koncernu Joea Kaesera. Již nyní se mezi malými akcionáři formuje hnutí odporu. Odmítají ho zprostit odpovědnosti a vyčítají mu „neodpustitelnou chybu“.

5. února se na valné hromadě v Mnichově bude hlasovat, jestli ještě stojí akcionáři technologického koncernu Siemens za kursem předsedy představenstva Joea Kaesera. Podle rešerše deníku Die Welt jsou již připraveny protinávrhy, mající zabránit zproštění odpovědnosti za účast firmy na projektu uhelného dolu v Austrálii. Siemens je nedávno zveřejnil ve formě digitálních podkladů k setkání akcionářů.

Keaserovým rozhodnutím o účasti na uhelném projektu dodáním držního signálního zařízení způsobila výkonná rada „nenapravitelné škody na globálním klimatu a pověsti společnosti Siemens AG„, uvedl jeden malý akcionář ve svém protinávrhu. Ztráta image je daleko větší než finanční škoda, kterou by způsobilo odstoupení od projektu.

CEO Siemensu Kaeser nedávno dodání signalizační techniky za 18 milionů eur zdůvodnil nutným dodržením smlouvy. Klíčové rozhodnutí padlo na mimořádné schůzi představenstva. Zpětně to bude posuzováno jako „neodpustitelná chyba“, argumentuje dále drobný akcionář.

Akcie Siemensu vlastní tisíce drobných akcionářů

Kaeser se při příležitosti protestních akcí týkajících se projektu uhelného dolu setkal s aktivistkou Fridays for Future Luisou Neubauerovou a nabídl jí členství v dozorčí radě divize Siemens Energy, které odmítla.

Pozn. red.: Důvody odmítnutí místa v dozorčí radě koncernu Siemens vysvětlila Luisa Neubauerová v rozhovoru pro německý ekonomický magazín Handelsblatt 16. ledna. Níže můžete zhlédnout její řeč na TED Talks v Mnichově z července 2019 (článek pokračuje pod videem).

V protinávrhu druhého malého akcionáře na zproštění odpovědnosti šéfa koncernu Siemens se nachází podobná argumentace: „Vzhledem k naléhavosti je třeba obchodní a smluvní záležitosti podřídit tomuto existenciálnímu cíli.

Nezproštění odpovědnosti představenstva akcionáři valné hromady sice nemá bezprostřední právní dopady, počet nesouhlasných hlasů je ale důležitým ukazatelem, nakolik souhlasí akcionáři, jako vlastníci akciové společnosti, s kurzem představenstva.

Siemens má mnoho tisíc drobných akcionářů. Na valné hromadě v r. 2019 se v mnichovské olympijské hale sešlo kolem 5.600 akcionářů. Německý technologický koncern vlastní jen několik známých velkoinvestorů. Mezi ně mimo jiné patří americká investiční společnost BlackRock s téměř 5 % jakožto rodina Siemens se zhruba 6 %. Kolem 3 % drží stát Katar.

REKLAMA