V r. 2018 došlo k nárůstu útoků proti novinářům

V r. 2018 došlo k nárůstu útoků proti novinářům
REKLAMA

Počet násilných útoků proti zástupcům médií v Německu minulý rok opět výrazně vzrostl. Důvodem jsou především srpnové nepokoje v Saské Kamenici. Během jednoho dne tam bylo napadeno 9 novinářů. Motivem většiny činů je pravicový extremismus.

Počet násilných útoků proti novinářům minulý rok vzrostl. Vyplývá to z aktuální studie Evropského centra pro svobodu tisku a médií (ECPMF) v Lipsku, kterou má k dispizici stanice Mitteldeutscher Rundfunk (MDR).

ECPMF sbírá odpovídající data od r. 2015. V tomto roce bylo zaznamenáno 43 fyzických útoků, v r. 2016 klesl jejich počet na 19. Během minulého roku došlo celkem k 26 násilným útokům proti žurnalistům, předchozí rok jich bylo ještě 8.

Důvody pro opětovný nárůst jsou především násilné protesty z konce srpna v Saské Kamenici. Během jednoho měsíce došlo v saském městě k 10 útokům – k 9 z nich došlo za jediný den. Zástupci médií však také čelí nadávkám a masivnímu zastrašování až po výhrůžky vraždou.

Saská Kamenice: dosud nepoznaná nenávist proti médiím

Za většinou činů stojí pravicoví extremisté

S výjimkou čtyř útoků mají všechny činy extrémně pravicové pozadí. V jednom případě byl napaden novinář během protestů v Hambašském lese levicovými ekologickými aktivisty.

„Snížení počtu případů v r. 2016 a 2017 zavdalo pouze zdánlivý důvod ke klidu. V r. 2018 jsme byli svědky toho, jak rozeštvávání prostřednictvím rámců jako ‚lžimédia‘ představuje  pro novináře nadále velké nebezpečí“, zdůraznila spoluautorka studie Pauline Betcheová.

Spisovatelka Ines Geipelová: „Chemnitz je rok ’68 východu“

REKLAMA