Hluboký vhled do Putinovy továrny na lži

Úhlavním nepřítelem ruského režimu jsou liberální a ekologické strany

Hluboký vhled do Putinovy továrny na lži
Rusko se usilovně snaží destabilizovat západní demokracie. Německo v tom hraje ústřední roli.
REKLAMA

Interní dokumenty prokremelské agentury SDA, které analyzovaly německé veřejnoprávní stanice WDR, NDR a deník Süddeutsche Zeitung, ukazují, jakým způsobem mají být ovlivňovány nálady v Německu. Cílem je vyvolat v Němcích co největší strach z budoucnosti.

Na videu má Ilja Gambašidze přes košili a kravatu strakaté maskáče. Šéf „Social Design Agency“ (Agentura sociálního designu, SDA) se na videu objevuje v jakési fantasy uniformě, s nášivkou s nápisem „Ruské ideologické síly“ v azbuce na paži. Západní bezpečnostní orgány považují video za autentické. A to, co se v něm říká, berou vážně.

Rusko: „Podporujeme AfD všemi prostředky“

Gambašidze je v současnosti považován za jednoho z nejaktivnějších informačních bojovníků Moskvy; podle zpravodajských služeb jeho agentura SDA údajně pracuje ve prospěch ruské prezidentské administrativy – přímo pro ruského vůdce Vladimíra Putina a jeho válku.

Tuto válku nevede Gambašidze na bojištích na Ukrajině, ale bojuje o názory a pocity. Je považován za jakéhosi nástupce bývalého Putinova blízkého důvěrníka Jevgenije Prigožina, který byl zabit v roce 2023, a jeho „továren na trolly“. Ty byly zodpovědné za četné dezinformační kampaně proti Západu, dokud Prigožin zhruba před rokem nezahynul při záhadném pádu jeho letadla. Prigožin dlouho popíral, že by měl cokoli společného se záplavou lží a „fake news“ na internetu.

Interní video SDA nyní otevřeně vysvětluje, o co Gambašidzeho agentuře jde: nemá smysl se skrývat. Jde o „shromažďování a analýzu informací ze západního mediálního sektoru, vytváření vlastních narativů a jejich balení do obsahu“.

Falšování a lži

Únik informací z SDA, který se podařilo analyzovat WDR, NDR, SZ a estonskému médiu Delfi s dalšími mezinárodními mediálními partnery, poskytuje hluboký vhled do dezinformační práce prokremelské agentury a jasně ukazuje, jak se nejvyšší ruské vedení snaží ovlivňovat názory a politické procesy po celém světě, cíleně vytvářet nálady pro ruský narativ na Západě a prohlubovat stávající společenské konflikty. Jejich nástroji jsou podvrhy a lži. Gambašidze na otázky WDR, NDR, SZ a mezinárodních partnerů neodpověděl. Také Putinův mluvčí na seznam otázek nezareagoval.

Strategie extrémní pravice: provokace, polarizace, normalizace

Dokumenty pocházejí z poloviny roku 2024 a obsahují seznamy s přibližně stovkou jmen a oblastí odpovědnosti stálých i externích zaměstnanců. Podle seznamu pracují na několika dezinformačních kampaních v různých zemích současně. Opakovaně se také objevuje jméno jedné ženy, která údajně pracuje v ruské prezidentské administrativě. Ze zápisů vyplývá, že se pravidelně účastnila schůzek SDA.

Výnosy informačních bojovníků: stovky karikatur a internetových memů, které cíleně zprostředkovávají falešné zprávy a proruské narativy. Ty pak šíří boti a falešné účty na sociálních sítích.

Investigativní tým prozkoumal více než 250 takových příspěvků a nalezl na internetu karikatury a obrázky, jakož i realizace narativů z dokumentů SDA. Obzvláště velké množství jich lze nalézt na kanálu Telegramu s názvem „VoxCartoons“. Uživatelé například vidí, jak USA drží v ruce kartonovou figurku IS a za ní stojí Ukrajina. To má naznačovat, že za útoky islamistických teroristů stojí Ukrajina a USA.

Na jiném obrázku je Evropa v područí USA, zatímco Ukrajina natahuje ruku. Na další karikatuře vykolejuje vlak s lokomotivou natřenou černou, červenou a zlatou barvou a ozdobenou evropskou vlajkou, což má zřejmě podnítit obavy z recese.

REKLAMA

Kampaň dvojníků odhalila americká vláda

Na začátku září americká vláda oficiálně obvinila SDA mimo jiné ze snahy ovlivnit listopadové prezidentské volby v USA. Americké ministerstvo spravedlnosti zablokovalo desítky internetových stránek, které lze přičíst aktuální ruské dezinformační kampani nazvané „Dvojník“.

Německé ministerstvo zahraničí rozkrylo ruskou dezinformační kampaň

Podle těchto zjištění je Gambašidzeho SDA údajně zodpovědná za kampaň „dvojníků“, v jejímž rámci byly přesně okopírovány renomované zpravodajské weby, jako jsou weby německých listů Süddeutsche Zeitung a Spiegel, s cílem šířit na webech dvojníků Rusku nakloněné narativy a vylhané pohádky, které zřejmě pocházejí z dílny SDA.

Únik informací nyní obsahuje řadu důkazů o tom, že SDA skutečně zahájila kampaň „Dvojník“. Vyplývá to ze stovek screenshotů zveřejněných komentářů, článků na falešných webových stránkách a příspěvků na sociálních sítích, jako jsou Facebook, X (Twitter) a Telegram. Falšované stránky také německých médií lze nalézt dodnes.

Podnikatelské cíle SDA

SDA ve svém přístupu sleduje velmi konkrétní cíle, které zaznamenává v takzvaných KPI (zkratka pro Key Performance Indicator). Ve světě podnikání jsou KPI klíčové údaje, které jsou považovány za první cíle úspěchu. SDA si stanovila KPI pro země, na které se zaměřuje se svou informační válkou. Patří mezi ně Německo, Francie, Izrael a Ukrajina.

Má-li evropská demokracie přežít, musí Putina zastavit

V prezentaci SDA formulovala pro Německo následující cíl: „Zvýšit podíl AfD na 20 procentech hlasů“ – cíl měl být měřen výsledky strany v celostátních volebních průzkumech. V té době měla strana ještě výrazně méně procent, ale již měla vzestupnou tendenci a hranici 20 % překročila poprvé v červenci 2023.

Dalším deklarovaným cílem SDA je dosáhnout zvýšení ukazatele „strach z budoucnosti“. Tento ukazatel by se měl v průzkumech pohybovat pokud možno nad 50 %. Kromě toho by více než 55 % Němců nemělo být připraveno obětovat svůj majetek za porážku Ruska. A mělo by být dosaženo i dalšího cíle: „Polarizace německé společnosti – neochota volit Zelené nad 40 %“ – opět měřeno za pomoci průzkumů veřejného mínění.

Kromě toho SDA určila „tematické linie“, které se pak měly šířit v internetových příspěvcích na různých sociálních sítích: Německo je neozbrojené. USA by protiruskými opatřeními záměrně přivedly Německo k bankrotu. A Německo se údajně nachází v nejhlubší hospodářské a sociální krizi v novodobé historii.

Sledování nálad ve společnosti

Gambašidzeho agentura zřejmě pro své kampaně velmi pečlivě sleduje nálady v Německu. Podle uniklých screenshotů monitoruje SDA v Německu veřejná prohlášení politiků a dalších názorových vůdců. Agentura tvrdí, že vede databázi více než 1 000 osob. Mezi nimi jsou i představitelé různých stran.

Vztek + algoritmus = chaos

V Moskvě také čtou, shromažďují a analyzují veřejná prohlášení vrcholných politiků a několika televizních moderátorů. Pro Julii Smirnovou z nevládní organizace CEMAS je „monitoring“ prvním krokem. Zahrnuje analýzu médií, sociálních sítí a výsledků průzkumů v cílových zemích. „Druhý krok se nazývá analýza. Ta zahrnuje identifikaci narativů a témat, které lze využít v manipulační kampani.“

Existují také náznaky, že SDA velmi pozorně sleduje i jednotlivé demonstrace v Německu. V interních seznamech je zaznamenáno více než 35 protestních akcí v Německu ze září a října 2022 – od Berlína přes Mnichov, Stuttgart a Lipsko až po Rostock a Neustrelitz. Jsou zde uvedeny přesné údaje o organizátorech a heslech protestů, které jsou namířeny především proti koaliční vládě, ruským sankcím, cenám energií a pomoci Ukrajině nebo artikulují obavy z chudoby.

Podle Julie Smirnové to ukazuje, že Rusko velmi pozorně sleduje, kde se regionální protesty odehrávají. „SDA velmi dobře ví, kde v Německu leží citlivá místa a jak by materiál z těchto protestů mohl být případně využit v propagandistických kampaních.“

V dalším dokumentu SDA navrhuje 24 motivů pro graffiti, které by podle názvu měly být nasprejovány na budovy v Německu tak, aby byly pro všechny viditelné. Motivy jsou namířeny proti Zeleným, proti USA a proti vysokým cenám energií. Zda a kde byly realizovány, a pokud ano, tak kým, únik informací neuvádí.

Podpora pravicových stran

Kromě kampaně „Dvojník“ se SDA chlubí další akcí, kterou zřejmě realizovala před volbami do parlamentu Evropské Unie v červnu 2024 – podle dokumentů s cílem podpořit pravicové strany. Podle interní zprávy SDA měly tyto aktivity za cíl poškodit stávající politiku EU, její klíčové aktéry a zejména pověst předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Pravicové strany měly být zobrazeny jako „strany míru“, ochránci národních zájmů a strany „zdravého rozumu“.

Proč pravice uctívá Putina?

V komentáři interního videa SDA s Iljou Gambašidzem je jasně shrnuto směřování agentury: „Náš obsah zapadá do světonázoru západních občanů. Pečlivou přípravou našich informačních útoků a pochopením cílů a úkolů projektu pevně věříme v konečné vítězství. Bojištěm je mysl obyvatel planety Země. Toto bojiště ovládneme.“

Těžko říci, jak úspěšné jednotlivé kampaně ve skutečnosti byly. Sociální média pravidelně dezinformační příspěvky mažou. Francouzské a německé úřady navíc před kampaní s falešnými zprávami veřejně varovaly již v rané fázi. Přesto se WDR, NDR a Süddeutsche Zeitung podařilo některé příspěvky z interních plánů agentury dohledat na internetu. Ty však nebyly široce rozšířeny. V každém případě pohled na únik informací ukazuje, jak usilovně se Rusko snaží destabilizovat západní demokracie.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno