Brexit stojí Velkou Británii přes 162 miliard eur ročně

Dopady odchodu z Evropské unie

Brexit stojí Velkou Británii přes 162 miliard eur ročně
23. června 2016 se těsná většina Britů vyslovila pro odchod své země z EU, který byl dokončen na začátku roku 2020. Ekonomické dopady jsou obrovské.
REKLAMA

Podle aktuální studie se britský hospodářský výkon v důsledku brexitu snížil o 6 %. Londýnský starosta vyzývá k opětovnému vstupu země do Evropské unie.

Velká Británie pociťuje v důsledku svého odchodu z EU značné hospodářské ztráty. Podle londýnského starosty Sadiqa Khana brexit zatím snížil hospodářský výkon země o 6 %. To odpovídá roční částce 140 miliard liber (přibližně 163 miliard eur). Podle částí projevu labouristického politika, které unikly na veřejnost s předstihem, vyzval Khan k opětovnému přiblížení Spojeného království k Evropské unii.

Hinkley Point C: oddalování, rostoucí náklady a mizivý přínos

Londýnský starosta zadal poradenské společnosti Cambridge Econometrics studii dopadů brexitu. Podle výsledků této studie by měl hospodářský výkon Velké Británie do roku 2035 klesnout o 10 %. Z výpočtů vyplvá, že se v důsledku brexitu do roku 2035 sníží i úroveň zaměstnanosti. Investice by měly klesnout o třetinu.

Sadiq Khan: „Země musí naléhavě navázat užší vztahy s EU“

Podle Khana „tvrdá verze brexitu, kterou jsme získali“, táhne britskou ekonomiku dolů a zvyšuje životní náklady. „Nyní je již zřejmé, že brexit nefunguje.“ Británie naléhavě potřebuje navázat užší vztahy s EU, aby zastavila hospodářský pokles, řekl Khan, který se letos hodlá ucházet o znovuzvolení. Labouristická strana se zatím zdráhá vydat jasné prohlášení o budoucích vztazích s Evropskou unií.

Demokratický dům Evropa drží

Podle průzkumu, který provedl institut pro výzkum veřejného mínění Opinium na objednávku nedělníku Observer, se jasná většina voličů ve Spojeném království domnívá, že brexit přinesl více škody než užitku.

Také německé hospodářství se v poslední době k brexitu staví také negativně. „Brexit je ekonomickou katastrofou na obou stranách kanálu La Manche“, uvedl Volker Treier, vedoucí zahraničního obchodu Německé průmyslové a obchodní komory. V roce 2022 Německo vyvezlo do Velké Británie zboží v hodnotě 73,8 miliardy eur, což je o 14,1 % méně než v roce 2016.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno