Volnočasový park Německo? „Ne“, říká prezident DIW Fratzscher.

Kvantita neznamená automaticky kvalitu

Volnočasový park Německo? "Ne", říká prezident DIW Fratzscher.
Zatímco se v Německu pracuje čím dál tím více, studie i praktické experimenty ukazují, že ve skutečnosti může vést k vyšší produktivitě nižší počet pracovních hodin.
REKLAMA

Stalo se Německo líným a ohrožuje svou vlastní prosperitu? Prezident Německého institutu pro hospodářský výzkum (DIW) Marcel Fratzscher není této debatě nakloněn. Pracuje se více než kdykoli předtím. Zároveň v rozhlasové stanici DLF varoval před návratem ke starým vzorům.

Fratzscher v rozhlasové stanici Deutschlandfunk upozornil, že v Německu nyní pracuje 46 milionů lidí. Zároveň je počet odpracovaných hodin vyšší, než kdykoli předtím. „V žádném případě jsme nezlenivěli. To je prostě nesmysl.“

Čtyřdenní pracovní týden? Ukažte vašemu zaměstnavateli toto.

Lidé s plným pracovním úvazkem sice pracují méně hodin týdně než před 30 lety, ale to je dáno především změnou koncepce rodiny. „Páry si rozdělují pracovní dobu jinak než dříve, aby mohly společně pečovat o děti.“ Výsledkem je, že muži pracují o něco méně než dříve, zatímco ženy pracují více, vysvětlil předseda institutu zaměřeného na výzkum práce a hospodářství.

„Kvantita nerovná se kvalita“

V této souvislosti Fratzscher opět kritizoval návrh CDU/CSU a FDP na daňové úlevy za přesčasy: „To podporuje staré vzory, stojí stát hodně peněz, ale nevede to k vyšší produktivitě.“ Studie ukazují, že ve skutečnosti může vést k vyšší produktivitě nižší počet pracovních hodin týdně, protože zaměstnanci jsou při příchodu do práce více motivovaní a odpočatí. „Kvantita neznamená vyšší kvalitu“, zdůraznil Fratzscher.

Studie: Zejména mladší lidé chtějí pracovat méně

Oproti tomu Institut německého podnikání (IW), který má blízko k zaměstnavatelům, uvedl, že Německo si nemůže dovolit zkrátit pracovní dobu. Odvolává se na novou studii, podle níž chtějí lidé v Německu pracovat stále méně.

Marcel Fratzscher: „Německo není nemocným mužem Evropy“

Podle průzkumu chtějí ženy mladší 25 let v roce 2021 pracovat 33 hodin týdně, zatímco v roce 2007 to bylo 37 hodin týdně. Muži ve věku 26 až 40 let ještě v roce 2007 uváděli, že chtějí pracovat téměř 40 hodin, v roce 2021 to podle studie bude v průměru stále 36 hodin.

IW požaduje pobídky za přesčasy

„Tento vývoj ohrožuje naši prosperitu, protože Německo enormně stárne“, varoval Holger Schäfer z IW v tiskové zprávě. Je otázkou, zda by zahraniční pracovní síla mohla tento rozdíl překlenout. Místo toho by lidé museli pracovat o jednu až dvě hodiny týdně více. Zde přichází na řadu politika. Ta musí naléhavě vytvořit pobídky a rámcové podmínky, které by podporovaly delší pracovní dobu.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno