Nejhloupější klimatická debata všech dob

Intelektuálno na úrovni mateřské školky

Nejhloupější klimatická debata všech dob
Klimatolog Michael E. Mann o rozhovoru Elona Muska s Donaldem Trumpem o změnách klimatu napsal, že neprozradila nedostatek porozumění fyzikálním zákonitostem klimatu, ale spíš nepochopení učiva základní školy. Bill McKibben dodal, že se jednalo o „nejhloupější klimatickou debatu všech dob“.
REKLAMA

Trump zmínil „jaderné oteplování“, zatímco Musk prohlásil, že jediným důvodem, proč skončit s fosilními palivy, je to, že jejich zásoby jsou omezené.

Donald Trump i Elon Musk během akce, kterou jeden z prominentních aktivistů označil za „nejhloupější klimatickou debatu všech dob“, pronesli diskurzivní, často fakty nepodložená tvrzení o globálním oteplování. Zmínili například, že stoupající hladina oceánů vytvoří „více nemovitostí u moře“ a že není naléhavě nutné snižovat emise skleníkových plynů.

Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA, a Musk, nejbohatší člověk na světě, se v pondělí během svého hojně sledovaného rozhovoru na sociální síti X, dříve známé jako Twitter a vlastněné Muskem, věnovali problému klimatické krize a shodli se, že svět má spoustu času na to, aby se odklonil od fosilních paliv, pokud to vůbec je nutné.

Současnou krizi klimatu nelze s dřívějšími teplými fázemi srovnávat

„V tuto chvíli je tak nějak nemůžeme opustit“, řekl Trump o fosilních palivech. „Myslím, že nám zbývají možná stovky let. To nikdo neví.“ Bývalý americký prezident dodal, že stoupající hladina oceánů, způsobená táním ledovců, bude mít tu výhodu, že vznikne „více nemovitostí u moře“.

Trump, který kdysi označil klimatickou krizi za „hoax“, také prohlásil, že je „ostudou“, že administrativa Joea Bidena neotevřela rozsáhlou arktickou divočinu na Aljašce pro těžbu ropy, nepodloženě tvrdil, že farmáři se kvůli klimatickým nařízením musí vzdát dobytka a že mnohem větší hrozbu představuje vyhlídka na jadernou válku.

„Jediné, čemu nerozumím, je, že lidé mluví o globálním oteplování nebo o změně klimatu, ale nikdy nemluví o jaderném oteplování“, pustil se během debaty do úvahy Trump.

Musk mezitím prohlásil, že není správné „očerňovat“ ropný a plynárenský průmysl, který je hlavní příčinou znečištění oteplujícího planetu, a že jediným důvodem, proč se zbavit fosilních paliv, je to, že jednoho dne dojdou.

Toto jsou nejnebezpečnější body zvratu klimatu

„Kdybychom teď přestali používat ropu a plyn, všichni bychom hladověli a ekonomika by se zhroutila“, řekl Musk, který je také šéfem společnosti Tesla vyrábějící elektromobily. „Časem chceme přejít na udržitelnou energetiku, protože ropa a plyn nakonec dojdou.

„Máme ještě spoustu času… nemusíme spěchat a nemusíme jako, víte, bránit zemědělcům v zemědělství nebo, víte, bránit lidem v tom, aby si dali steaky nebo takové základní věci. Nechme zemědělce na pokoji.“

Musk uvedl, že hlavní nebezpečí hromadění oxidu uhličitého v atmosféře spočívá v tom, že se v určitém okamžiku začne špatně dýchat, což lidem způsobí „bolesti hlavy a nevolnost“. K tomu by došlo při koncentraci CO2 v zemské atmosféře kolem 1 000 částic na milion, což je více než dvojnásobek současné rekordní koncentrace.

REKLAMA

Vědci jsou zajedno v tom, že současné globální teploty jsou vyšší než kdykoli v historii lidské civilizace a pravděpodobně i dlouho předtím, což má stále katastrofálnější dopady v podobě vln veder, sucha, povodní a hroucení ekosystémů.

Ochrana přírody nám šetří miliardy

Vlády se dohodly, že omezí nárůst globální teploty na 1,5 °C oproti předindustriální éře, přičemž vědci varují před zřetězenými katastrofami, ke kterým dojde po překročení této hranice. Svět stojí před náročným úkolem v tomto desetiletí rychle snížit emise na polovinu a do roku 2050 na čistou nulu, aby se nejhorším dopadům klimatické krize vyhnul.

Navzdory Trumpovým tvrzením o nových plážích stoupá hladina oceánů podél pobřeží USA rychleji, než je celosvětový průměr, a v příštích 30 letech se očekává zvýšení mořské hladiny až o 30 centimetrů, což je nárůst, který se rovná celkovému nárůstu za poslední století, zjistili američtí vládní vědci.

Od 90. let 20. století vzrostl počet významných povodní o 50 % a v důsledky zatopení domů, dálnic a další infrastruktury budou postiženy miliony Američanů. Na Floridě, kde má Trump vlastní pobřežní nemovitost v Mar-a-Lago, se několik pojišťoven rozhodlo opustit stát kvůli rostoucím nákladům na záplavy způsobené stoupajícími hladinami oceánů a stále prudšími bouřemi.

Podle Billa McKibbena, dlouhodobého klimatického aktivisty a spoluzakladatele organizace 350.org, se proto diskuse Trumpa a Muska o klimatické krizi „ponořila do zcela nových hlubin stupidity“. McKibben napsal, že šlo o „nejhloupější klimatickou debatu všech dob“.

Hlavní klimatolog pojišťovny Munich RE: „Škody budou ve své intenzitě i četnosti přibývat“

„Škodlivé dopady klimatických změn, zejména extrémnějších projevů počasí, jako jsou lesní požáry, záplavy, vlny veder, intenzivnější hurikány, v mnoha ohledech překonávají předpovědi z doby před deseti lety,“ uvedl Michael E. Mann, přední klimatolog a autor. „Je smutné, že se Elon Musk stal popíračem klimatických změn, ale je to tak. Doslova popírá to, co zde říká věda.“

Mann uvedl, že pokud se hladina CO2 zvýší natolik, že bude obtížné dýchat, pak budou dopady klimatické krize „tak ničivé, že již způsobí společenský kolaps. Ve skutečnosti jsou to Elonova špatně informovaná a nepromyšlená prohlášení, která způsobují bolesti hlavy a nevolnost“.

Vědec dodal, že Trumpův výrok, že zvýšení hladiny moří povede k rozšíření oceánských nemovitostí, „neprozrazuje nedostatek porozumění fyzikálním zákonitostem klimatu. Prozrazuje spíše nepochopení geometrie základní školy.“

Trump během své předvolební kampaně běžně haněl elektromobily, ale nedávno změnil svůj postoj k nim poté, co ho podpořil Musk, který se dříve označoval za umírněného demokrata.

Michael E. Mann o strategii nečinných

Trump, bývalý prezident odsouzený za 34 trestných činů, slíbil, že v případě svého návratu do Bílého domu zruší „šílenství“ Bidenovy klimatické politiky. Očekává se, že jeho případné prezidentství rozpoutá novou vlnu ropných a plynových vrtů, posílí vývoz plynu a USA opět odstoupí od Pařížské dohody o klimatu.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno