Propast mezi bohatými a chudými se rychle zvětšuje

Aktuální zpráva Oxfamu

Propast mezi bohatými a chudými se rychle zvětšuje
Aktuální zpráva Oxfamu: rozdíl mezi bohatými a chudými rychle roste
REKLAMA

Podle zprávy organizace Oxfam hladoví každý desátý člověk na světě. Zároveň mnohé korporace na nedávných krizích nesmírně vydělaly: 95 potravinářských a energetických společností v roce 2022 více než zdvojnásobilo své zisky.

Podle organizace Oxfam se poprvé po čtvrt století současně zvyšuje extrémní chudoba a zároveň roste extrémní bohatství. Podle zprávy „Survival of the Richest„, kterou tato humanitární organizace představila u příležitosti Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, profitují korporace a jejich vlastníci navíc z různých krizí.

Bohatství miliardářů „prudce vzrostlo“

Během pandemie koronaviru, tedy od roku 2020, tak připadlo celkem 26 bilionů dolarů nejbohatšímu procentu lidstva – a 16 bilionů dolarů zbylým 99 procentům.

V loňském roce bohatství miliardářů opět „prudce vzrostlo“, zejména díky „rychlým ziskům potravinářských a energetických společností“. 95 společností v loňském roce více než zdvojnásobilo svůj zisk.

Ochrana klimatu: Oxfam požaduje větší odpovědnost miliardářů

V Německu připadlo 81 % celkového nárůstu bohatství v letech 2020 až 2021 jednomu procentu nejbohatších obyvatel. Zbývajícím 99 % obyvatelstva připadlo pouhých 19 % nárůstu bohatství.

Podle organizace Oxfam žije nejméně 1,7 miliardy zaměstnanců v zemích, kde je inflace vyšší než růst mezd. Přibližně každý desátý člověk na světě trpí hladem.

Vlády chtějí omezit investice do vzdělávání

Zpráva uvádí, že 60 % hladovějící světové populace jsou ženy a dívky. Zároveň tři čtvrtiny všech vlád plánují snižovat výdaje ve veřejném sektoru, například do školství a zdravotnictví. Podle Oxfamu je právě zde zapotřebí investic a posílení práv žen. Je třeba také navýšit odpovídající finanční prostředky v rámci rozvojové spolupráce.

Římský klub: „Bohatí musí platit“

V této souvislosti organizace vyzvala vlády, aby tomuto trendu čelily zdaněním nadměrných zisků a vysokého majetku. Vzniklé příjmy by měly být investovány do rozšíření sociálního zabezpečení, vzdělávání a zdravotnictví s cílem bojovat proti nerovnosti a chudobě.

Oxfam vyzval k zavedení daně z nadměrných zisků pro podniky ve výši nejméně 50 %. „Předchozí plány na zdanění neočekávaných zisků jsou nedostatečné“ uvedla organizace.

Michael Hartmann: „Bohatí mají odlišné vnímání reality“

REKLAMA
REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno