Slovensko rozpouští veřejnoprávní média

Populisté Roberta Fica u moci

Slovensko rozpouští veřejnoprávní média
Ficova populistické vláda zákonem rozpustila Rozhlas a televízii Slovenska (RTSV).
REKLAMA

Nejdříve justice, nyní médiaFicova vláda svými „reformami“ rychle ovlivňuje dva základní pilíře demokracie. Reakce na nový zákon se pohybují od protestů až po rezignaci.

Budova Slovenského rozhlasu stojí v centru Bratislavy jako obrácená pyramida. A to od počátku 80. let 20. století. Je již dlouho památkově chráněna a je považována za architekturu století. Vzhůru nohama se nyní mají obrátit i rozhlasové redakce, které v ní pracují. Na budově stále ještě vidí do růžova zbarvený nápis Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Brzy se má jmennovat STVR – Slovenská televízia a rozhlas. Žádný o velký rozdíl? Ministryně kultury Martina Šimkovičová klade velký důraz na zdůraznění národního charakteru veřejnoprávního vysílání, a tedy i na slovo „slovenská“.

Trump, Orbán, Höcke: liberalismus jako nepřítel

Ve čtvrtek parlament rozhodl ve smyslu ministryně: instituce RTVS bude zrušena a nahrazena novým médiem s názvem STVR. Je téměř jisté, že Šimkovičová pak zasáhne do programu a zajistí, aby STVR byla skutečně „slovenská“ a vlastenecká. Zákon má vstoupit v platnost 1. července. Vláda Roberta Fica, která je u moci od října, tak během devíti měsíců schválila reformu soudnictví i médií. Reforma justice ztíží boj proti korupci a vláda si nyní zajišťuje vliv na média.

Opozice chce nechat zákon přezkoumat Ústavním soudem

Dosavadní prezidentka Zuzana Čaputová se snažila zabránit nejhoršímu vetováním zákonů a jejich postoupením Ústavnímu soudu. Od víkendu je ale ve funkci Peter Pellegrini, který měl podporu vládního tábora během volební kampaně a je nepravděpodobné, že by vládní kroky rozporoval. Největší opoziční strana, liberální Progresívne Slovensko, nicméně Pellegriniho vyzývá, aby zákon předložil Ústavnímu soudu. V opačném případě tak strana učiní sama.

Proč pravice uctívá Putina?

Opozice ve slovenském parlamentu, Národní radě, opustila během čtvrtečního hlasování na protest jednací sál. Nepomohlo to. Generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj skončí ve funkci, která fakticky trvá až do roku 2027. Nový mediální zákon také počítá s upravenou Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, kterou bude tvořit devět členů vybraných parlamentem a ministerstvem kultury a financí. Tato rada má jmenovat nového generálního ředitele, který může být kdykoli odvolán bez udání důvodů. To je v rozporu s evropským právem. Nový šéf vysílání má mít vyšší plat než ten starý a ve funkci má zůstat o rok déle.

Již několik týdnů se spekuluje o tom, že by se novým ředitelem mohl stát Lukáš Machala. Současný státní tajemník pro kulturu před několika týdny na tiskové konferenci zpochybnil, že Země je kulatá. Podle něj je přípustný i názor, že Země je placatá.

Žádné demonstrace, žádné transparenty

V pátek ráno, den po rozhodnutí, je před na hlavu postavenou pyramidou klid. Žádné demonstrace, žádné transparenty. Protestů bylo mnoho, ale po atentátu na premiéra Roberta Fica 15. května provozovatelé veřejnoprávních médií několik akcí zrušily. Chtěli tak vyslat signál na podporu klidného a pokojného soužití.

Na stole ve vstupní hale hoří svíčka a vedle ní leží růže s růžovou smuteční stuhou a nápisem „Poslední pozdrav“. Zřejmě zde bylo vystaveno několik podobných stužek demonstrujících solidaritu, protože na cedulce stojí: „Vážené kolegyně a kolegové, stužky v barvě loga našeho média nosíme na podporu RTVS, aby zůstalo taková, jaké ho známe. Jak budete stužku nosit, je na vás. #StojimpriRTVS.

Strategie extrémní pravice: provokace, polarizace, normalizace

V malém obchůdku vedle vchodu prodává starší muž suvenýry RTVS. Trička, hrnky, tašky, magnetky s ikonickou pyramidou nebo kreslené postavičky z dětských pořadů RTVS. Většina lidí chce jen žít klidný a bezpečný život v demokratické zemi, říká prodavač v tričku AC/DC. Ale tato vláda, a zejména pravicová nacionalistická strana SNS, která stojí v čele ministerstva kultury a je zodpovědná za reformu vysílání, „pracuje ke škodě nás všech,“ říká.

REKLAMA

Brzy odejde do důchodu, který si hodlá užít pár kilometrů od Bratislavy v Rakousku. Jeho dcera studuje v Praze. Muž krčí rameny a říká, že na Slovensku se už bohužel žít nedá, i když je to tak krásná země. Ale tato vláda a neustálé špatné zprávy, to už nelze vydržet.

„Boj je ztracený“, píše na dotaz německého deníku Süddeutsche Zeitung filmař Anton Šulik, který pracuje i pro RTVS. Vedení RTVS se nepodařilo s vládou komunikovat. Prohrálo kolo za kolem. Poplatky za vysílání byly zrušeny již za minulé vlády – tehdy bez postranního úmyslu zasahovat do programu vysílání. Nová vláda pak rozhlasu a televizi snížila rozpočet. A nyní ruší médium zákonem. Žádné demonstrace, žádná cesta zpět? Ne, říká Šulik: „Na této smutné cestě už není cesty zpět.“

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno