Válka a ekologie: „Totální návrat zpět“

Rozhovor se sociálním psychologem Haraldem Welzerem

Válka a ekologie: „Totální návrat zpět“
Sociální psycholog Harald Welzer pozoruje totální zvrat: rychlou militarizaci jazyka a mentality na úkor klimatu.
REKLAMA

Klima se podřídilo bezpečnosti – jazyk a mentalita se militarizují. Sociální psycholog Harald Welzer říká, že se jedná o totální uvržení zpět.

taz lab: Pane Welzere, tématem taz lab zůstává klima a společenské třídy, ale musíme také mluvit o válce. Do jaké míry tato válka ovlivňuje klimatický transformační proces?

Harald Welzer: Válka transformační proces ovlivněný globální změnou klimatu ovlivňuje radikálně. A to proto, že téměř ve všech ohledech dochází k totální regresi. Již nyní je vidět, že otázka klimatu je odsouvána do pozadí, za otázku bezpečnosti. A v blízké budoucnosti se bude využívat jakákoli dostupná forma energie, která nahradí ztrátu dovozu ruské energie – produkty vzniklé z frackingu, uhlí, cokoli, co hoří.

taz: A jaký vliv má válka na naši společnost obecně?

Welzer: Pokud jde o vnitřní konstituci, jsme velmi překvapeni, jak během krátké chvíle funguje militarizace jazyka a možná i mentality. V podstatě vše, co se děje, je opakem toho, co jsme kdysi před 30 nebo 40 lety prosazovali.

Rubrika „Ekologie, energetika a životní prostředí“

taz: Hrají společenské třídy v procesu transformace klimatu nějakou roli, hrají ji stále a změnila se tato role?

Welzer: Třídní otázka se zde nevyskytuje v marxistickém slova smyslu. Ale přinejmenším sociální otázka již hraje v souvislosti s energetickou transformací významnou roli. CSU již volá po brzdění cen pohonných hmot a byl také zvýšen příspěvek na dojíždění do práce (tzv. „Pendlerpauschale„, pozn. PQ).

taz: Vidíte někde pozitivní vývoj?

Welzer: Moje kočky jsou pozitivně naladěné a zdravé. To je to pozitivní, co v tuto chvíli vidím.

taz: Co se stane, až tato válka skončí? Stejně jako pro mnohé je pro mě velmi obtížné odhadnout, co bude následovat…

Welzer: Nikdo přesně neví, co bude následovat. Nevíme, jak dlouho bude válka trvat, a proto nevíme, jaký bude možný stav věcí po ní. Zda dojde k příměří, zda dojde k mírovým jednáním, zda dojde k rozdělení Ukrajiny, zda se válka bude dále šířit. To všechno jsou věci, které v tuto chvíli nevíme a které vytvářejí různé budoucnosti. Takže nemám tušení.

REKLAMA

taz: Co si tedy přejete?

Welzer: Jsem nešťastně bez přání.

Rubrika „Rusko-ukrajinský konflikt“


Harald WelzerHarald Welzer je německý sociální psycholog. Vystudoval sociologii, psychologii a literaturu na univerzitě v Hannoveru, od roku 2012 působí jako profesor transformačního designu na univerzitě ve Flensburgu. Ve svém výzkumu se Welzer zaměřuje na paměť, násilí a sociální dopady klimatických změn. Jeho knihy již byly přeloženy do 15 jazyků, dva z nich vyšly i v České republice.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno