Emise CO₂ z elektráren by mohly trvale klesat

Studie o globálních změnách v energetice

Emise CO₂ z elektráren by mohly trvale klesat
REKLAMA

Koronakrize má i své pozitivní efekty: po celém světě došlo ke snížení emisí skleníkových plynů. Podle nedávno zveřejněné prognózy by emise škodlivin jako např. CO₂ již nikdy neměly dosáhnout výše roku 2019.

Celosvětové emise energetického sektoru zřejmě podle nové studie překonaly svůj vrchol. Kvůli globální koronakrizi by měly být emise elektráren letošní rok zhruba o 10 % nižší než v r. 2019, uvádí v úterý zveřejněný výzkum „Bloomberg Energy Finance„.

I když množství emisí v důsledku očekávaného ekonomického zotavení příští rok opět stoupne, zřejmě již nedosáhne úrovně r. 2019, předvídají experti Bloombergu. Důvodem je stále výhodnější elektřina získaná z větrných a slunečních elektráren. Investice do obnovitelných zdrojů neustále rostou a na druhé straně tím upadá význam uhelných elektráren.

Tento trend se již v Evropě a v Německu projevil v uplynulých letech. Ani v USA, navzdory slibům amerického prezidenta Donalda Trumpa, k žádné renesanci uhlí nedošlo. Počet uhelných elektráren se dokonce ještě snížil. Čína a Indie dosáhne podle studie svého maxima ve vypouštění emisí CO₂ do r. 2030.

Zemní plyn bude jako jediný fosilní zdroj energie získávat na důležitosti ještě do r. 2050, předvídají autoři studie. Elektrárny na zemní plyn ale vypouštějí v přepočtu na získané kilowatthodiny elektřiny zhruba jen polovinu množství skleníkových plynů než uhelné elektrárny.

Podle jiného článku magazínu Der Spiegel je rok 2020 rokem obnovitelných zdrojů. Letos by mohl podíl energie získané z biomasy, větrných, solárních a vodních elektráren poprvé překročit 50 %. K tomu došli vědci z Fraunhoferova institutu pro solární energetické systémy (ISE). Už v r. 2019 činil podíl obnovitelných zdrojů na německém energetickém mixu celých 46 %.

REKLAMA