Elektřina místo plynu: uplatnění nevyužité větrné energie

Řešení často existují, jen se nevyužívají

Elektřina místo plynu: uplatnění nevyužité větrné energie
Problémem obnovitelných zdrojů není, že by vyráběly málo energie, ale že ji vyrábějí i tehdy, když zrovna není potřeba. I to však lze vyřešit. Skladováním energie, inteligentní decentralizovanou distribucí, a nebo právě využitím ekologické elektřiny k topení a ohřevu vody.
REKLAMA

V Německu panuje nedostatek plynu, ale zároveň se každoročně nevyužívá velké množství elektrické energie. Vědci z Kielské univerzity mají již deset let koncept využití elektřiny a úspory plynu.

Plyn je stále vzácnější, náklady enormně rostou: zima je za dveřmi a Německo se nachází uprostřed energetické krize. Politici již několik měsíců hledají řešení, jak zajistit dodávky energie a znovu zajistit, aby byly náklady dostupné pro všechny. Vědci z Kielské univerzity mají již deset let k dispozici koncept, který by mohl pomoci.

Miliardy kilowatthodin přicházejí vniveč

Větrné elektrárny se ve Šlesvicku-Holštýnsku nacházejí na mnoha místech. Ve větrných dnech se však často vypínají. Důvod: množství elektřiny by mohlo přetížit rozvodnou síť. Jen ve Šlesvicku-Holštýnsku se tak každoročně ztratí 3,1 miliardy kilowatthodin energie. „Můžete to vyjádřit i ve sprchách. Kdyby se všichni obyvatelé Šlesvicka-Holštýnska rok nesprchovali, ušetřili by méně než těchto 3,1 miliardy kilowatthodin“, vysvětluje Andreas Dahmke, vědec z Centra pro geoenergetiku na Kielské univerzitě.

Jaký typ výroby elektrické energie je nejlevnější?

Spotřebitel ale musí za ztracenou energii přesto platit. Provozovatelé větrných elektráren dostávají ročně až půl miliardy eur, přestože rotory stojí – a to jen ve Šlesvicku-Holštýnsku.

Elektřina ze silných větrů pro vytápění

Koncepce kielských vědců by mohla přinést nápravu. Jádro myšlenky spočívá v tom, že by větrné elektrárny zůstaly nadále v provozu. Elektřina ze silných větrů by se využívala k výrobě tepla. Ve větrných dnech by městské služby nechávaly energii proudit do obcí a domácností. Tím se sníží zatížení rozvodných sítí. Co je potřeba: topné systémy, které jsou dodatečně vybaveny topnými tyčemi na elektrický proud. Ty využívají energii k vytápění. Ušetří se tak za drahý plyn a topný olej. „Přemýšlet o jaderné energii a hnědém uhlí, ale nevyužívat obnovitelnou elektřinu, která je skutečně k dispozici, je absurdní“, diví se Dahmke.

Jaderná energie je fatou morgánou

Technika je už dlouho k dispozici

3,1 miliardy kilowatthodin elektřiny by mohlo pokrýt přibližně 20 % poptávky po plynu ve Šlesvicku-Holštýnsku. „Technicky jsme na to již dlouho připraveni“, dodává Constantin Kinias, výrobce topných systémů z Heide (okres Dithmarschen). Tento koncept se projednává již deset let. Jen je třeba ho zavést.

Přechod na obnovitelné zdroje energie nevyžaduje zázrak

Projekt vědců podporují Stadtwerke Schleswig-Holstein, společný podnik Stadtwerke Schleswigu, Eckernförde a Rendsburgu. První kroky k uskutečnění této myšlenky již byly podniknuty, oznámil písemně městský úřad Šlesvicko-Holštýnsko. Neočekává však, že by byl realizován ještě tuto zimu. Stále chybí vhodný tarif, který by zohledňoval takové množství energie i z cenového hlediska. A chybí inteligentní měřiče, které by reagovaly na výkyvy cen.

Zemští politici se u spolkové vlády zasazují za realizaci

Tobias Goldschmidt, ministr pro energetickou transformaci, ochranu klimatu, životní prostředí a přírodu Šlesvicka-Holštýnska (Zelení), vysvětluje: „Na toto téma vedu téměř týdenní jednání se spolkovou vládou. Tento bod jsme také promítli do spolkové koaliční smlouvy a zahájili iniciativy Spolkové rady.“ Podle něj však odpovědnost neleží na spolkových zemích. Realizaci energetické koncepce musí zajistit především spolková vláda. „Těchto 3,1 miliardy kilowatthodin – to je číslo, o kterém musíme přemýšlet a které nelze nechat bez povšimnutí. A to je také to, co mě překvapuje: že se politika nezapojuje mnohem více“, shrnuje vědec Dahmke.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno