Vysoké ceny plynu jsou příležitostí

Energetická krize, inflace a vysoké ceny

Vysoké ceny plynu jsou příležitostí
Zemní plyn je dosud pro mnoho domácností nepostradatelnou součástí každodenního života. Brzy se s ním však budeme muset rozloučit. Důvodem je energetická závislost, z ní pramenící současné vysoké ceny a v neposlední řadě ekologické dopady.
REKLAMA

Aby Německo přečkalo bez větší újmy zimu, musí domácnosti a podniky snížit spotřebu plynu. Zvýšené náklady jsou silnou pobídkou.

Koupaliště mají zavřeno, na některých místech se vypíná teplá voda nebo se zavádí přídělový systém, města vypínají kašny a připravují ohřívárny. Pomyšlení na chladnou zimu vyvolávají už nyní obavy: stává se z prosperujícího státu země v energetickém výjimečném stavu?

Plynová krize: „Musíme se připravit na nejhorší“

Takový hororový scénář není v žádném případě jistý, a to ani v případě, že by se plynovody z Ruska zastavily na více než několik dní. Zatím je obtížné předpovědět, zda a kdy bude nutné zemní plyn skutečně přidělovat. Německo je na tom dnes s dodávkami energie lépe než na začátku agresivní ruské války proti Ukrajině. Zásobníky plynu jsou naplněny zhruba z 65 %, zatímco v březnu byly plné jen asi z 25 %.

Odhaduje se, že podíl dodávek ruského plynu se bude pohybovat kolem 30 %, nikoliv 55 % jako ještě v roce 2020. Do hry vstupují další země, jako je Norsko, a především lodě, které do Evropy přivážejí více zkapalněného zemního plynu (LNG). Na pobřeží vznikají první LNG terminály. Šetří se také energie: po zohlednění teplot byla spotřeba plynu v květnu přibližně o desetinu nižší než ve stejném měsíci loňského roku.

Po slovech měly následovat činy již dříve

Plyn by měl být k dispozici v dostatečném množství na několik příštích měsíců, a to i proto, že spotřeba domácností je až do začátku topné sezóny v říjnu nižší. Dodávky plynu na zimní období však bude bez ruské pomoci obtížné zabezpečit. I když se německá vláda s ministrem hospodářství Robertem Habeckem (Zelení) zabývala mnoha věcmi a vyzývala k úsporám energie, po slovech měla následovat větší aktivita již dříve. V květnu byly plynové elektrárny využívány ještě více než před rokem. Místo toho měly být rychle utlumeny a vyřazeny z procesu výroby energie. Nahrazování uhelnými elektrárnami se rozbíhá teprve nyní. Spotřebovaný plyn, představující asi 13 % roční spotřeby plynu v Německu, mohl být již dávno uložen v zásobnících.

Proč zavírají byznysmeni oči před „klimatickými alarmisty“?

Kromě změny elektráren na výrobu elektřiny je ke snížení závislosti na Rusku zapotřebí také snížit spotřebu plynu v domácnostech a podnicích. To, jak Německo a Evropa přečkají zimu, závisí na několika faktorech, z nichž některé může vláda jen stěží ovlivnit. Bude ruská státní společnost Gazprom přece jen dodávat menší či větší množství zemního plynu, aby vydělala? Kolik plynu bude pocházet z jiných zemí? O kolik se zvýší spotřeba během topné sezóny? Jak dobře si společnosti poradí bez plynu? Jak tuhá bude zima?

Tato nejistota, která je z velké části způsobena politikou ruského prezidenta Vladimíra Putina, zvyšuje velkoobchodní ceny. Alternativy k ruskému plynu z plynovodů jsou obvykle také dražší: pociťují to zejména ty energetické společnosti, které musí nakupovat plyn za současné ceny, aby mohly kvůli přiškrcení a údržbě plynovodu Nord Stream 1 v Baltském moři pokračovat v dodávkách svým zákazníkům. I bez přídělového systému je samotné znásobení nákladů na plyn výzvou. Koncoví zákazníci se stále potýkají s mnoha cenovými vlnami. To je další důvod, proč bude zima tvrdá.

Není pochyb: smrtící vedra jsou důsledkem změny klimatu

Ještě horší pro národní hospodářství by byl dlouhodobý výpadek v podnikání s následnou recesí. Průmysl je s přibližně třetinovým podílem největším spotřebitelem plynu a v případě výrazného přerušení dodávek by se musel obejít bez něj, a to před chráněnými domácnostmi, z nichž je plynem vytápěna každá druhá. Proto je od nynějška důležité plynem na mnoha místech šetřit. Je logické, že budou sníženy minimální teploty v nájemních bytech a kancelářích. Snížení teploty o jeden stupeň ušetří odhadem 6 % energie. Je však obtížné zkontrolovat, zda není každá termostatická hlavice nastavena moc vysoko.

Vláda by měla odmítnout volání po zastropování příliš drahých cen plynu. Obecné zásahy do cen, jako je například sleva na pohonné hmoty, zvýhodňují i ty, kteří si tyto výdaje mohou dovolit. Pomoc by proto měla být omezena pouze na chudší domácnosti. Rostoucí ceny plynu totiž mají významnou výhodu pro dodávky energie: zvýšení ceny s sebou přináší pobídku k šetrnému využívání této vzácné komodity všude tam, kde je to možné. Někdy se pak vyplatí investovat do alternativ, kterým jsme se dříve z nákladových důvodů vyhýbali.

REKLAMA

Odklon od plynu, soláry, renovace: jak chce Habeck šetřit energií

V každém případě nemůže za nedostatek plynu současná vláda, ale Putinova politika. Předchozí vlády byly vůči němu a ve své energetické politice přinejmenším naivní. Podle optimistického scénáře se Německo z této krize vyvine v zemi s menší závislostí na jednotlivých zemích, s různorodými energetickými dodavateli a s větším podílem obnovitelných zdrojů energie. Aby vláda do té doby zajistila dodávky plynu, zůstává jí především vysoká cena plynu jako silná pobídka k úsporám.

REKLAMA

4 KOMENTÁŘE

    • Konečně teplé lidské slůvko :-))) Ale vážně: mohu vám doporučit opravdu dobré terapeuty, kdybyste projevil zájem. Stačí napsat do komentářů. Zde si to zaarchivuji pro policii (IP adresy: 2a0b:f4c2::28 a 2a03:e600:100::83, takže je pan anonymní hrdina anonymizoval přes TOR).

  1. To jsou teda bláboly. Až dojde plyn, tak přijde na řadu deratizace od proukrajinských nacistických protičeských švábů v čele s Fialou, kteří za to samozřejmě můžou.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno