ARD ostře protestuje proti vyloučení z tiskové konference Andreje Babiše

Andrej Babiš a Viktor Orbán jsou nepřáteli svobody médií a demokracie

ARD ostře protestuje proti vyloučení z tiskové konference Andreje Babiše
Z tiskové konference českého premiéra Andreje Babiše a jeho maďarského protějšku Viktora Orbána v Ústí nad Labem byli vyloučeni novináři některých zahraničních médií. Německá veřejnoprávní televizní stanice ARD nyní vznáší ostrý protest.
REKLAMA

Korespondentovi německé televizní stanice ARD a dalším novinářům nebylo dovoleno se zúčastnit tiskové konference Andreje Babiše. Co o tomto incidentu píší německá média?

MDR o porušování demokracie v České republice

Informaci o neslýchaném jednání českého premiéra přináší mimo jiné webové stránky Středoněmeckého rozhlasu MDR, který je součástí skupiny veřejnoprávních médií ARD:

Korespondent ARD Danko Handrick a jeho televizní tým byli spolu s několika dalšími mezinárodními médii vyloučeni z tiskové konference českého premiéra Andreje Babiše a jeho maďarského protějšku Viktora Orbána v Ústí nad Labem.

Podle zprávy byly na místě k dispozici seznamy médií, kterým neměl být povolen vstup. ARD proti tomuto omezování svobody tisku důrazně protestuje.

Svoboda tisku je základem demokracie

Svoboda tisku a vysílání jsou základem demokracie a k ní patří i neomezený přístup k informacím a tiskovým konferencím,“ zdůraznili předseda ARD Tom Buhrow a generální ředitelka MDR Karola Willeová.

Andrej Babiš nedestabilizuje pouze demokracii. Problémem, kterým se dokonce německá média a vyšetřovací orgány EU zabývají více než české soudy, jsou i jeho dotační skandály.

MDR je zodpovědná za Českou republiku a studio ARD v Praze. Podle Karoly Willeové je vývoj svobody médií v bezprostředně sousedících zemích sledován s rostoucím znepokojením.

Magazín Focus o diktátorských praktikách Andreje Babiše

O vyloučení novinářů z tiskové konference a omezování svobody tisku v České republice psal i německý magazín Focus:

ARD byla vyloučena z tiskové konference v České republice. Na akci, ze které byla vyloučena i další mezinárodní média, vystoupili český premiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Sdružení provozovatelů vysílání nyní proti tomuto kroku protestuje.

Seznamy médií, kterým měl být znemožněn přístup

O vyloučení zahraničního zpravodaje televizní stanice ARD v České republice Danka Handricka z tiskové konference v Ústí nad Labem jako první informoval oborový server „DWDL.de„.

Viktorovi Orbánovi se v Maďarsku nepodařilo zlikvidovat jen svobodu tisku a vysílání, ale i eliminovat veškerou politickou opozici. O demokracii tam již dávno nemůže být řeč.

Podle ARD byly na místě k dispozici jmenné seznamy médií, kterým neměl být umožněn přístup. Vysílací asociace proti tomuto omezování svobody tisku „co nejdůrazněji protestuje“.

REKLAMA

Server DWDL.de o vyloučení novinářů z tiskové konference

Jako první informoval o skandálních praktikách Andreje Babiše server DWDL.de:

Není žádným tajemstvím, že jsou některých země Evropské unie se svobodou tisku na štíru. V České republice byl zpravodaj ARD Danko Handrick spolu se svým televizním štábem vyloučen z tiskové konference českého premiéra Andreje Babiše a jeho maďarského protějšku Viktora Orbána. Vše se odehrálo v severočeském městě Ústí nad Labem.

Ze zprávy vyplývá, že na místě byly k dispozici jmenné seznamy médií, která neměla mít na tiskovou konferenci přístup. Podle ARD, která nyní proti vyloučení „co nejdůrazněji protestuje“, se opatření dotklo i dalších mezinárodních médií.

REKLAMA