EU musí zůstat vůči Číně tvrdá

Summit mezi Čínou a EU skončil byzvýsledně

EU musí zůstat vůči Číně tvrdá
REKLAMA

Evropský tón vůči Číně se přiostřuje. Už bylo načase. Nyní je třeba na novém kurzu setrvat. Komentář Christopha von Marschalla pro deník Der Tagesspiegel.

Jsou to nové tóny. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po neúspěšném videosummitu otevřeně pranýřuje prezidenta Si a premiéra Li. „Pozorujeme útoky na naše počítačové systémy a nemocnice. Pachatele známe.“ EU nebude trpět žádné dezinformační kampaně.

Jde o obrat. V dubnu a květnu ještě Brusel své kritické zprávy o Číně během koronakrize pod nátlakem mírnil.

I ke klíčovému tématu summitu, dohodě o investicích, se předseda Evropské rady Charles Michel vyjádřil jasně: „Potřebujeme pokročit, abychom náš vztah dostali do rovnováhy.“

Co přinese tvrdá rétorika? Zatím nic viditelného. Po summitu uspořádala tiskovou konferenci pouze Evropská unie. Čínské vedení mlčelo. Neustoupilo ani nevyslalo smířlivá znamení. Čína má s diplomacií o stovky let více zkušeností než EU. Na lavici obžalovaných se veřejně neposadí. Odmítá dokonce přiznat, že existují názorové rozdíly.

Peking má ve sledování svých vlastních zájmů prostřednictvím houževnaté vyjednávací taktiky trénink. Umí využívat i rozkolů v nepřátelském táboře. EU není v tvrdším přístupu jednotná. Von der Leyenová nazývá Čínu „systemickým rivalem“ a dodává: „Máme velmi rozdílné systémy“ a „velmi rozdílné vnímání hodnot“. Pověřenec pro zahraniční otázky Josep Borrell odporuje: „Nepřejeme si žádnou systemickou rivalitu s Čínou.“

Evropský obrat: různé kurzy, různé tempo

Evropská politika vůči Číně se nachází uprostřed obratu – nicméně se tento manévr odehrává v různém tempu a po různých kurzech. Desítky let hýčkaná naděje, že je třeba se s Pekingem hospodářsky a politicky dohodnout a pak se Čína postupně otevře a bude přístupná západním hodnotám, se nenaplnila. „Byli jsme trochu naivní“, říká Borrell. Ale „už nejsme naivní.“

I v Německu, největším čínském obchodním partnerovi v Evropě, se tón přiostřil. Hospodářství bylo dlouho faktorem, který prosil spolkovou vládu, aby byla zticha a neohrozila obchody. Nyní požaduje i BDI (Spolkový svaz německého průmyslu) tvrdší přístup EU v investičních dohodách a s pohledem na Hongkong. Kritizuje Čínu. Peking projevuje velmi málo vstřícnosti. Lepší žádná dohoda než taková, která by Čínu nespravedlivě zvýhodňovala.

Pro nový kurz je nejvyšší čas. EU nyní potřebuje trpělivost. Peking neučiní žádné rychlé ústupky. Bude čekat, jak vážně to EU – a Německo, jeho nejmocnější člen – myslí. Bude testovat, s jak málo ústupky projde. Neúspěšný videosummit byl teprve prvním krokem dlouhé cesty. Čína otevře své trhy teprve tehdy, až jí následky vlastní zpupnosti pořádně zabolí.

REKLAMA