Merkelová a Macron navrhují plán obnovy ve výši 500 miliard eur

Merkelová a Macron navrhují plán obnovy ve výši 500 miliard eur
REKLAMA

Německo a Francie společně navrhují evropský program pro hospodářské zotavení po koronakrizi ve výši 500 miliard eur. K jeho financování se mají členské země zadlužit prostřednictvím Evropské komise. Jedná se o novinku.

Německo a Francie zahájily společnou iniciativu k hospodářskému oživení Evropy. Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) a francouzský prezident Emmanuel Macron představili na společné tiskové konferenci v Berlíně a v Paříži program ve výši půl bilionu eur.

Merkelová prohlásila, že pandemie koronaviru je „nejtěžší krizí v celé historii EU“. Macron mluvil o krizi „neuvěřitelných rozměrů“. Ta vyžaduje „výjimečné a jedinečné vzepětí sil“, doplnila Merkelová. Německo a Francie jsou k tomu připraveny.

500 miliard euro má být určeno na podporu nejsilněji postižených sektorů a zemí. Merkelová také oznámila investice do digitalizace, zdravotnictví a „green dealu„. Macron prohlásil, že by z pomoci mohl profitovat i cestovní ruch.

Síla návrhu tkví v detailech: peníze si má na finančních trzích půjčit Evropská komise, v následujících letech by byly splaceny z evropského rozpočtu. Splátky by byly rozloženy na velmi dlouhou dobu, řekla Merkelová. Příjemci by nemuseli finanční prostředky vracet.

Zadlužení podléhá jednohlasnému schválení všemi členskými zeměmi

Pokud by byl návrh Francie a Německa přijat, bylo by to poprvé, kdy se země EU společně zadluží a vzájemně se za sebe zaručí. Evropský nástroj finanční stability (EFSF), který byl založen v r. 2010 jako nástroj ke stabilizaci ekonomiky po dluhové krizi, se financuje na kapitálových trzích, členské země pouze uvolňují záruky. EFSF byl mezitím vystřídán Evropským stabilizačním mechanismem (ESM), do kterého členské země přispívají podle klíče Evropské centrální banky (ECB).

Zadlužení Evropskou komisí by muselo jednohlasně schválit všech 27 členských zemí Evropské unie. Rozšíření rozpočtového rámce by navíc museli všichni členové EU ratifikovat, v Německu by ho musel schválit Spolkový sněm.

Financování a vyplácení programu je tématem vášnivých diskuzí. Severní země EU zatím zadlužení Evropské komise kvůli nevratné podpoře postižených zemí odmítají. Země jako Francie, Itálie a Španělsko oproti tomu na těchto finančních transferech trvají, aby své beztak vysoké zadlužení ještě nezvýšily.

Kurz společné dluhy nadále odmítá

Na německo-francouzskou iniciativu již zareagoval rakouský kancléř Sebastian Kurz. Spojil se s šéfy vlád Dánska, Švédska a Nizozemska, aby si vyměnili názory. „Naše pozice je neměnná“, napsal poté na sociální síť Twitter.

„Nadále budeme solidární se zeměmi, které jsou nejsilněji zasaženy koronakrizí, musí však jít o půjčky a ne granty“, sdělil kancléřský úřad rakouské tiskové agentuře APA.

Summit vůdců EU dal koncem dubna Evropské komisi za úkol, aby vypracovala „plán obnovy“. Cílem je, aby se evropské hospodářství po korona pandemii opět rychle zotavilo z recese. Zprvu se dokonce mluvilo o částkách až dvou bilionů eur.

Kvůli názorovým rozdílům musela předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představení návrhu několikrát přesunout. Plán chce nyní představit 27. května. Dohoda mezi Německem a Francií by mohla usnadnit kompromis na evropské úrovni.

REKLAMA
REKLAMA