Zbavte se po návštěvě Číny svého mobilu, radí německá kontrarozvědka

Zbavte se po návštěvě Číny svého mobilu, radí německá kontrarozvědka
REKLAMA

Německý úřad pro ochranu ústavy nabádá ke zvýšené opatrnosti při cestách do Číny. Při digitální komunikaci prostřednictvím notebooku nebo mobilního telefonu panuje zvýšené riziko.

Kvůli rostoucímu nebezpeční špionáže vydal Spolkový úřad pro ochranu ústavy (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) naléhavé varování turistům a obchodním cestujícím před návštěvou Číny. „S ohledem na bezpečnost dat a komunikace doporučujeme si na cestu do Číny opatřit cestovní notebook a jednorázový pre-paid telefon. Používejte pouze tato zařízení a nespouštějte je z dohledu“, uvádí zpráva německé civilní kontrarozvědky o situaci v Číně.

Data uložená na těchto zařízeních by měla být omezena na nezbytně nutné údaje, zdůrazňuje tajná služba dále. „Po návratu z Číny doporučujeme zařízení důkladně otestovat na viry, případně je zcela přeinstalovat, nebo se jich dokonce zbavit.“

Doporučení se zakládají na odhadu úřadu, že Čína, „vědoma si vlastní síly“ globální mocnosti vystupuje „stále sebevědoměji a částečně nezakrytě agresivně“ v prosazování svých vlastních zájmů. V dokumentu se píše: „Z těchto důvodů vyvstává potřeba větší informovanosti osob a institucí v Německu s ohledem na očekávaná omezení a nutná bezpečnostních opatření při cestách do Číny.“

Nepřehlédněte:

a mnohé další články s tagem Čína.

Tajná služba vidí „značné riziko“ v dohledu nad telekomunikacemi a osobními daty při užití lokálních WiFi sítí – například v hotelích – nebo v čínských mobilních datových sítích. Důvodem je zjištění, že se čínský stát technologicky připravuje na špiclování turistů.

Teprve nedávno vyšlo najevo, že čínská pohraniční stráž v provincii Sin-ťiang instaluje při vstupu do země zahraničním cestujícím na mobilní telefony špionážní aplikaci, uvádí dále spolkový úřad. Aplikace zjevně slouží k automatickému prohledávání zařízení po podezřelém, případně nevítaném obsahu a umožňuje také odesílání dat.

Varování před detailními údaji v žádostech o víza

Spolkový úřad pro ochranu ústavy navíc považuje za možné, že časem bude dohled pomocí podobných aplikací rozšířen na lokaci a osobní okruh uživatelů.

Za problematický považuje úřad také od května 2019 platný nový online formulář žádosti o vízum pro cesty do Číny. „V porovnání s předchozím formulářem je požadováno výrazně více informací“, konstatuje se ve zprávě.

„Nyní obsažené detailní informace usnadňují čínským bezpečnostním úřadům, zejména tamním zpravodajským službám, z davu žadatelů automatizovaně vyfiltrovat osobnosti z politiky, hospodářství a společnosti se zajímavým profilem.“ V Číně pak může být se srovnatelně nízkým rizikem prováděn dohled nebo pokusy o nábor.

Proto tajná služba v souvislosti s vyplňováním žádosti o víza varuje před příliš detailním uváděním informací, neboť tak vzrůstá riziko vystavení se „represivním a/nebo špionážním opatřením“ na místě. „K minimalizaci takových opatření by měly být ve formuláři uváděné otázky – zejména k současným a bývalým pracovním poměrům a představeným osobám – zodpovězeny co nejabstraktněji, to znamená s minimem detailů“, doporučuje spolkový úřad.

REKLAMA

USA varují před Huaweiem

Doporučení Spolkového úřadu pro ochranu ústavy vrhají nové světlo na vnitroněmeckou debatu o účasti sporné čínské technologické společnosti Huawei při výstavbě mobilní sítě 5G. Německo ještě nedospělo k závěrečnému rozhodnutí. Země jako Velká Británie paušální zákaz Huaweie odmítají.

Takový postoj naráží v USA na nepochopení. Obě země v úterním rozhovoru pro deník Financial Times ostře kritizoval americký bezpečnostní poradce Robert O’Brien. Dovolit firmě Huawei spoluúčast na výstavbě rychlé mobilní sítě se rovná vpuštění trojského koně do města. „Německé elity by chtěly s Čínou nebo s Huaweiem uzavřít obchod, ale občané Německa se začínají bouřit.“ Lidé nejsou ochotni se stát vazaly Pekingu „a prvním krokem je vpuštění čínských technologií do země“.

Oproti tomu USA umístily Huawei už před delší dobou na černý seznam a tlačí na své spojence, aby udělali totéž. Obávají se, že Čína bude technologie využívat ke špionážním účelům. Lidová republika a Huawei všechna tvrzení odmítají.

O’Brien deníku Finacial Times řekl, že rozhodnutí Velké Británie, že Huawei zcela nevyloučí, představuje ohrožení národní bezpečnosti. „Jednoduše ukradnou státní tajemství, ať už to budou podklady o jaderných zařízeních nebo data MI6 a MI5“, uvedl s narážkou na britské tajné služby. „Pro nás je šokující, že Velká Británie považuje otázku Huaweie za hospodářské rozhodnutí. Je to rozhodnutí o národní bezpečnosti.“

REKLAMA