Bývalý velvyslanec v Ukrajině vznesl závažná obvinění proti Trumpovi

Bývalý velvyslanec v Ukrajině vznesl závažná obvinění proti Trumpovi
REKLAMA

Bývalý americký velvyslanec v Kyjevě obvinil v ukrajinské aféře Donalda Trumpa. Poslancům sdělil, že prezident podmínil veškerou pomoc Ukrajině vyšetřováním amerických demokratů.

Bývalý americký velvyslanec William Taylor masivně přitížil Donaldu Trumpovi v ukrajinské aféře. Trump veškeré požadavky svého ukrajinského kolegy Volodymyra Zelenského – například důležitou vojenskou moc – podmínil zahájením vyšetřování proti Demokratické straně a společnosti na obchod se zemním plynem s kontakty na rodinu demokratického uchazeče o prezidentský úřad Joe Bidena. Taylor tak vypověděl před poslanci Kongresu, kteří zkoumají možnosti případného postupu pro zproštění úřadu.

Tím diplomat potvrdil, že Trump za podporu Kyjevu neléhal na protislužbu. Taylor vypovídal za zavřenými dveřmi. Poslanci mluvili po jeho několikahodinovém slyšení o „znepokojujících“ informacích.

Diplomat označil Trumpa za „blázna“

Taylorovo vystoupení vzbudilo rozruch i proto, že poslanci v rámci předběžných vyšetřování impeachmentu zveřejnili SMS zprávu, v níž označil diplomat Trumpovy údajné pokusy o zadržování vojenské pomoci Kyjevu za „šílené“.

V centru předběžného vyšetřování možného postupu pro Trumpovo zproštění úřadu stojí prezidentův telefonát s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským z léta tohoto roku. Podle přepisu ho Trump vyzval k zahájení vyšetřování Bidena a jeho syna Huntera pro podezření z korupce. Hunter pracoval pro společnost Burisma, obchodující se zemním plynem, zatímco jeho otec byl ve funkci viceprezidenta zodpovědný i za vztahy s Ukrajinou.

Demokrati považují Trumpovo chování za zneužití úřadu, aby získal volby do prezidentských voleb v r. 2020. Podle amerického práva je vyžádání nebo přijetí zahraniční volební pomoci ilegální.

REKLAMA