Město New York zakázalo označení „ilegální cizinec“

Město New York zakázalo označení
REKLAMA

New York pohrozil peněžními pokutami až do výše 250.000 dolarů za použití pojmu „ilegální cizinec“. I jiná označení a věty namířené proti přistěhovalcům budou s okamžitou platností trestány.

Podle údajů města New York může být osobám, které dehonestujícím způsobem použijí pojem „ilegální cizinec“ („illegal alien“), udělena pokuta až ve výši 250.000 dolarů. Toto diskriminační označení nebo třeba výzva „Jdi zpět do své vlasti“ jsou s okamžitou platností nezákonné a takové jednání může být trestáno vysokými částkami, uvedlo město na svém twitterovém účtu.

Rovněž je protizákonné, někomu vyhrožovat nahlášením u přistěhovaleckého úřadu anebo kohokoliv diskriminovat jen proto, že mluví cizí řečí nebo dobře neovládá anglický jazyk. Na každé takové jednání může být uvalena pokuta ve výši čtvrt milionu dolarů (230.000 eur nebo necelých 6 milionů korun).

Newyorský starosta Bill de Blasio, který začátkem měsíce stáhl svou kandidaturu na prezidentský úřad za Demokratickou stranu, tweetoval: „Pokud chcete přijet do ultimativního města přistěhovalců abyste zde šířili nenávist, budete muset čelit následkům.“

Přesné podmínky jsou uvedeny v 29stránkové brožuře newyorské Komise pro lidská práva, uvádí deník New York Post. „Alien“, tedy cizinec, je pojem, který v souvislosti se zahraničními osobami získává negativní konotaci, dehumanizuje přistěhovalce a vyčleňuje je jako „jiné“, je uvedeno v jedné z pasáží dokumentu.

V městské vyhlášce je uvedeno i několik příkladů, aby bylo zřejmé, kdy je užití těchto pojmů diskriminační: například, když indická přistěhovalecká rodina svého pronajímatele požádá, aby odstranil plíseň a ten odpoví, že pokud na tom budou trvat, zavolá imigrační úřady. Nebo pokud spolu dva přátelé mluví thajsky a majitel obchodu jim řekne, ať mluví anglicky, nebo se vrátí do své vlasti.

Důvodem zavedení tohoto zákona je současná atmosféra. „Vzhledem k narůstající nepřátelské národní rétorice uděláme vše co je v našich silách, abychom zajistili, že zde mohou přistěhovalci žít důstojně a s respektem“, prohlásila Carmelyn Malalisová z Komise pro lidská práva města New York.

REKLAMA