Mladá, nenáviděná a žena

Mladá, nenáviděná a žena
REKLAMA

Greta Thunbergová se stala tváří nového hnutí – a zároveň i terčem nenávisti. Po její poslední řeči jí dokonce někteří uživatelé sociálních sítí přejí smrt. Není to nic ojedinělého: nenávist se obrací zejména proti mladým ženám.

Proslov klimatické aktivistky Grety Thunbergové vyvolal protichůdné reakce. Zatímco mnoho komentátorů její zúčtování s ekologickou politikou chválí jako odvážné a nutné, vzedmula se na druhé straně vlna ničím neskrývané nenávisti.

Například na facebookové stránce oblastní organizace AfD Wismar uživatelé zcela otevřeně 16letou dívku uráží a dokonce jí přejí smrt, aby tak snížili emise CO2. V dalším komentáři pisatel uvádí, aby všichni ochránci životního prostředí přestali dýchat a že by to mělo být ustanoveno zákonem.

Thunbergová se na internetu už dávno stala zosobněním obrazu nepřítele. Je přitom napadána nejen jako aktivistka, ale i jako naivní dítě a údajně „nemocná“, neboť jí byl diagnostikován Aspergerův syndrom. Na stránce AfD Wismar se například jeden uživatel na 16letou dívku obrací komentářem: „Tvoje budoucnost leží v psychiatrickém zařízení, Greto.“

Aspergerův syndrom

Aspergerův syndrom (pojmenovaný podle rakouského dětského lékaře Hanse Aspergera, 1906-1980) je lehkou formou autismu, která je často doprovázena vysokou inteligencí. Děti s autismem se zprvu vyvíjí často nenápadně, jejich vývoj řeči nemusí být opožděný. Autisté s Aspergerem jsou často motoricky nemotorní, vykazují velké problémy v sociální interakci a vyhýbají se kontaktu s jinými lidmi. Často se do hloubky věnují specializovaným zájmům.

Podle irského psychiatra Michaela Fitzgeralda, specialisty na autismus, Aspergerův syndrom a ADHD, měli Aspergerův syndrom vědci Albert Einstein a Isaac Newton, režisér Stanley Kubrick, sochař, architekt a malíř Michelangelo, američtí prezidenti Abraham Lincoln a Thomas Jefferson, popartový umělec Andy Warhol, skladatel Wolfgang Amadeus Mozart a Ludwig van Beethoven, spisovatelé James Joyce, George Orwell, H. G. Wells a Issac Asimov, filosof Immanuel Kant, počítačový magnát a filantrop Bill Gates a dlouhá řada dalších. Nejznámější fiktivní postavou s Aspergerovým syndromem je zřejmě Sheldon Cooper ze seriálu Teorie velkého třesku.

Nenávist kvůli pohlaví, barvě pleti nebo postižení

Takové komentáře nejsou žádnou výjimkou: lidskoprávní organizace Amnesty International zveřejnila studii o slovních útocích na internetu. Bezpočet žen v ní uvádí, že na Twitteru kvete verbální násilí a zřídka kdo je za něj stíhán. Ženám je vyhrožováno fyzicky i sexuálně. Podávají svědectví o tom, že jsou útoky namířeny na různé aspekty jejich identity – například pohlaví, barvu pleti nebo postižení. Cílem násilí a obtěžování je vytváření prostředí, které je nepřátelské vůči ženám.

Konečným důsledkem má být, aby se ženy styděly, cítily se zastrašené a méněcenné a nakonec mlčely. Jejich právo, beze strachu se svobodně a rovnocenně vyjadřovat, je tím silně omezováno. Jejich hlasy jsou podle Amnesty International oslabovány, protože takové zkušenosti vedou k autocenzuře a k tomu, že ženy omezují svou online komunikaci, nebo zcela opouštějí internetové platformy.

„Sexismus je stále viditelnější“

Publicistka Ingrid Brodnigová v rozhovoru pro magazíne Spiegel vysvětluje, že nenávistí jsou sice postižena všechna pohlaví, na internetu dochází ke sporům obecně rychleji a jsou i tvrdší. Ale pro ženy je situace „v online světě velmi rychle obzvlášť nechutná“. Brodnigová míní: „Sexismus naší společnosti je na síti viditelnější“. Nebezpečím je, „že jsou ženské hlasy vytěsňovány, až nakonec utichnou – a pak budou tito muži určovat diskurs“.

Že je strategie zastrašování často účinná, vyplývá i ze studie Evropského institutu pro rovnost žen a mužů (EIGE). „Mám příliš velký strach, než abych se vyjadřovala online“, odpověděla například 15letá švédská dívka na otázku, jak se chová v digitálním prostoru. Mladé ženy se podle výzkumu stahují z komunikace na internetu, obraz politického veřejného mínění se tak deformuje.

Sociální psycholog Rolf Pohl v deníku Stuttgarter Zeitung uvedl, že nenávist také často vzniká ze závisti: „Mnoho mužů truchlí po ideálu mužské nadvlády.“

Boj o výklad pojmů

Přesně o tuto diskursní nadvládu, tedy o to, kdo určuje význam pojmů, jde zjevně u různých témat. Ať už jde o #metoo, právo na potraty nebo ochranu životního prostředí: jsou to především ženy, kdo je napadán jazykem plným násilí a agrese. Před nedávnem zaplnil novinové titulky rozsudek o urážkách političky Zelených Renaty Künastové. Soudci v Berlíně byli toho názoru, že i nejhorší nadávky spadají pod svobodu slova.

Greta Thunbergová ale čelí i jiným útokům. Kvůli svým copánkům je spojována s dobou národního socialismu, kromě toho jsou šířeny zprávy, že chce zavést totalitní systém. Kolují i nejrůznější tvrzení o její rodině, která je označována buď za loutkovodiče z tajné lóže, jako fanaticky socialistická nebo chamtivá a bez zábran. Americká televizní stanice Fox News se nedávno omluvila, protože ji jeden studiový host označil za „psychicky nemocnou švédskou dívenku“, která je údajně manipulována svými rodiči a „mezinárodní levicí“.

Spekulace a spiklenecké teorie

Různé deníky a blogy už vydaly mnoho příspěvků o údajném impériu, které za Gretou Thunbergovou stojí. I velká německá média spekulovala, že je Thunbergová využívána pouze pro zájmy nějaké značky. Jak ukazují nejrůznější rešerše, doklady pro to žádné nejsou.

REKLAMA

Sama Thunbergová tyto výtky několikrát odmítla a řekla, že je „hodně smutné, že jsou lidé tak frustrováni, když jsou schopni si něco takového vymyslet. Zdá se, že mají větší strach přede mnou a z demonstrací mladých lidí než ze skutečných problémů.“

Fake News

Také o hnutí Fridays for Future kolují pověsti, že bylo založeno cíleně a je centrálně řízeno. Ani pro tato tvrzení však neexistují žádné důkazy.

Cílené dezinformace se pokoušejí diskreditovat jednání klimatických aktivistů. Po internetu znovu koluje fotografie, která ukazuje zelenou plochu plnou odpadků. Snímek byl údajně pořízen po demonstraci za lepší životní prostředí. Ve skutečnosti se jedná o starší snímek, který ukazuje londýnský Hyde Park po akci, která neměla s ekologií vůbec nic společného.

REKLAMA