Další útok chemickými zbraněmi v Sýrii?

Další útok chemickými zbraněmi v Sýrii?
REKLAMA

Během ofenzívy v Idlíbu proti odpůrcům režimu mohla podle amerického ministerstva zahraničí syrská armáda použít chemické zbraně. Rusko viní milice. Syrští aktivisté nevidí pro nasazení chemických zbraní žádné důkazy.

Americké ministerstvo zahraničních věcí podle vlastních údajů zkoumá důkazy možného nasazení chemických zbraní syrským vedením před několika dny. Existují indicie, že ozbrojené síly syrského prezidenta Bašára al-Asada tyto zbraně použily uplynulou neděli na severozápadě země.

„K události ještě sbíráme informace, opakujeme ale naše varování, že Spojené státy a jejich spojenci budou reagovat rychle a přiměřeně, pokud použije Asadův režim chemické zbraně“, sdělila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová.

Rusko viní milice

Ruská armáda oproti tomu obvinila z útoku na syrskou vládu na severozápadě země milici. Ruský generálmajor Viktor Kupčišin uvedl, že zajatí milicionáři, kteří jsou spojenci teroristické organizace al-Káida, informovali o plánu na fingovaný útok chemickými zbraněmi, ze kterého chtěli následně obvinit syrskou vládu.

Ortagusová obvinila Rusko – hlavního Asadova spojence – z vedení „dezinformační kampaně“. Syrská vláda a Rusko lživě obviňují ze spáchání chemických útoků jiné skupiny. „Nelze popřít“, že „vinu za hrozné útoky chemickými zbraněmi nese Asadův režim“.

Syrští aktivisté nevidí žádné důkazy

Syrská pozorovatelská mise pro lidská práva nemá podle vlastních údajů žádné poznatky o novém chemickém útoku vládních jednotek v Sýrii. Vedoucí mise Rami Abdul Rahman řekl, že nezávislé potvrzení incidentu je téměř nemožné, protože v čase události se v regionu zdržovali pouze džihádisté. V oblasti nebyli žádní civilisté. Také mluvčí syrských Bílých přileb uvedl, že pro útok chemickými zbraněmi neexistuje žádné potvrzení.

Zdravotní úřad provincie Idblíb naopak sdělil, že jedna z nemocnic přijala v neděli čtyři osoby, které byly na frontě vystaveny bojovému plynu. Zdravotnický personál zaznamenal pachy, připomínající chlór.

Stále nové zprávy o nasazení chemických zbraní

Ze Sýrie přichází neustále zprávy o možných chemických útocích, při kterých jsou oběťmi často i civilisté. Začátkem minulého roku jmenovala zpráva vysokého komisaře pro lidská práva Organizace spojených národů 34 takových útoků během války v Sýrii, které jsou jednoznačně prokazatelné. Za většinu z nich je podle instituce OSN zodpovědný Asadův režim. Asadovo vedení taková obvinění pravidelně dementuje. Od platnosti dohody z r. 2013 by Damašek neměl disponovat žádnými chemickými zbraněmi.

Americký prezident Donald Trump a jeho vláda Asadovi v minulosti již několikrát pohrozili vážnými následky, pokud opět chemické zbraně nasadí.

Obama varoval před „červenou linií“

Trumpův předchůdce Barack Obama v r. 2012 syrskou vládu před použitím bojových plynů varoval. Tím by, prohlásil tehdy, byla překročena „červená linie“. Což mělo znamenat, že v takovém případě nezůstane USA jiná možnost než vojensky zasáhnout. Když pak ale Asad chemické bojové látky použil, Obama od své výhrůžky ustoupil. Místo toho se dohodl na kompromisu s ruským prezidentem Vladimírem Putinem o odstranění všech chemických zbraní ze Sýrie a jejich následném zneškodnění.

REKLAMA