Rakouský vicekancléř si na videonahrávce domlouval financování z Ruska

Rakouský vicekancléř Strache si na videonahrávce domlouval financování z Ruska
REKLAMA

Současný rakouský vicekancléř z populistické FPÖ nabídl před volbami v r. 2017 údajné bohaté Rusce podezřelé a zčásti ilegální obchody, pokud mu dopomůže k volebnímu vítězství. Domnělá Ruska však byla volavkou a setkání na Ibize bylo tajně nahráváno. Německý deník Süddeutsche Zeitung a magazín Der Spiegel před několika dny záznamy získaly a poté je vyhodnotily. Na článku spolupracovali Leila Al-Serori, Oliver Das Gupta, Peter Münch, Frederik Obermaier a Bastian Obermayer.

Úřadující vicekancléř a předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache byl před volbami do Národní rady v r. 2017 zřejmě ochotný přijmout podezřelé finanční dary z Ruska. V případě podpory rodinou domnělého ruského oligarchy přislíbil politické protislužby, pokud jeho strana získá vládní odpovědnost. Vyplývá to z tajně pořízeného videozáznamu. Na něm je vidět, jak rakouský populistické politik údajné bohaté Rusce slibuje státní zakázky, pokud mu dopomůže k volebnímu vítězství.

Žena předstírala, že chce získat podstatný podíl v největším rakouském deníku Kronen-Zeitung a následně pomocí jeho zpravodajství podporovat FPÖ v předvolebním boji. Schůze v jedné vile na španělském ostrově Ibiza se zúčastnil i Strachův důvěrník Johann Gudenus, který je dnes předsedou frakce FPÖ v Národní radě. Záznam byl tajně pořízen v červenci 2017, tedy několik měsíců před před volbami a nyní byl předán deníku Süddeutsche Zeitung a magazínu Der Spiegel.

Nahrávky dostávají pod tlak i rakouského kancléře Sebastiana Kurze a jeho vládní koalici. Jak Strache tak i Gudenus jsou vedoucími vládními politiky. Spojenectví mezi ÖVP a FPÖ bylo nedávno otřeseno tím, že FPÖ napadla rakouskou veřejnoprávní televizi ORF. I v tajně pořízeném záznamu mluví Strache o tom, že by rakouský mediální systém rád předělal po vzoru maďarského předsedy vlády Viktora Orbána. Za Orbána byla svoboda tisku v Maďarsku drasticky omezena, média kritická vůči vládě již téměř neexistují.

Žena, která mluvila se Strachem a Gudenusem, byla podle všeho volavkou. Politikům byla představena jako Aljona Makarová, údajná neteř ruského oligarchy z blízkého okolí Vladimíra Putina. Stracheovi a Gunusovi bylo sděleno, že chce v Rakousku investovat několik set milionů euro nejasného původu. Žena a její společník to během rozvoru několikrát zdůraznili.

Ruska, která chtěla údajně získat podíl na deníku Kronen-Zeitung a následně podporovat Stracheho, za to požadovala protislužbu. Záznamy dokumentují, že během zhruba sedmihodinového rozhovoru byly projednány nejrůznější návrhy. Některé z nich, pokud by byly realizovány, by byly potenciálně protizákonné. Strache mimo jiné uvedl, že by rakouská stavební firma Strabag v případě účasti FPÖ ve vládě již nezískala žádné státní zakázky. Ty by místo toho připadly firmě domnělé Rusky a to za nadhodnocenou cenu. Také zmínil, že by bylo možné získat licence na státní loterie. Ke konkrétní dohodě během schůzky nedošlo, zástupci FPÖ ale slíbili vstřícný přístup a existují indicie, že přinejmenším Gudenus zůstal s táborem údajné Rusky ve spojení.

Streache a Gudenus potvrdili, že v r. 2017 došlo na Ibize k „alkoholovému prázdninovému“ setkání. Oba prý během večera několikrát upozornili na „příslušné právní předpisy a nutnost dodržovat rakouské zákony“.

Strache mluví o utajených stranických darech ve výši několika milionů eur

Ve videích, jejichž pravost prověřovali dva znalci, je slyšet, jak Strache údajné Rusce vysvětluje cestu, jak by převedla FPÖ své peníze tak, aby obešla zákonné předpisy. Místo, aby darovala peníze přímo straně, měla by je věnovat na spolek, který by dělal prostředníka. Tím se lze vyhnout hlášení Účetnímu dvoru: „Jedná se o dobročinný spolek, se stranou nemá nic společného“, říká předseda FPÖ. Název spolku nejmenuje.

Pokud opravdu existuje a pro FPÖ tajně přijímá peníze, mohlo by to svědčit o nelegálním financování strany. Pokud je pravda, co Strache onoho večera na Ibize vykládal, jedná se o již zavedený systém. „Je tu několik velmi zámožných osob, ty platí mezi 500.000 a jedn a půl až dva miliony“, říká ve videu. Strache také uvádí jména několika údajných dárců: zbrojaře Gastona Glocka, německou miliardářku Heidi-Goëss-Hortenovou, podnikatele René Benka a koncern s hazardními hrami Novomatic. Jak Goëss-Hortenová, Benko, Glock i Novomatic popírají, že by FPÖ podpořili. Deníku Süddeutsche Zeitung Heinz-Christian Strache a Johann Gudenus sdělili, že dary nikdy nedorazily.

Skandál mezitím vyvolal v Rakousku vládní krizi. Kancléř Kurz požaduje podle magazínu Focus.de předčasné volby a odmítl tak nabídku FPÖ, že by novým vicekancléřem mohl být současný ministr dopravy Hofer. 

O konfliktu FPÖ s rakouskou veřejnoprávní televizní stanicí ORF se dozvíte více v článku „FPÖ požaduje propuštění moderátora Armina Wolfa z ORF“:

FPÖ požaduje propuštění moderátora Armina Wolfa z ORF

REKLAMA
REKLAMA