Ve Venezuele přistála ruská vojenská letadla

Ve Venezuele přistála ruská vojenská letadla
REKLAMA

Dvě nákladní letadla ruských ozbrojených sil dopravila do Venezuely vojáky a zdravotní materiál. Jedná se prý o realizaci „technicko-vojenských“ dohod.

Ve Venezuele přistála dvě vojenská letadla. Mluvčí ruského velvyslanectví v Caracasu potvrdili přílet obou strojů moskevské zpravodajské agentuře Sputnik. Údajně jde o běžné plnění „technicko-vojenských“ dohod.

Podle venezuelských médií se jedná o dopravní letadla Antonov 124 a Iljušin 62, která do země dopravila 35 tun materiálu a 99 vojáků. Venezuelská televizní stanice NTN24 oznámila, že ruskou delegaci vede šéf štábu ruských pozemních vojsk Vasilij Tonkoškurov.

Diktátor Nicolás Maduro ve středu oznámil, že Rusko v následujících dnech vyšle do Venezuely „několik tun léků“.

V prosinci se v jihoamerické zemi uskutečnily společné vojenské manévry ruských a venezuelských vojenských sil, které vyvolaly ostrou kritiku. Mezi členy Organizace amerických států (OAS) vzbudilo obavy především přeložení dvou dálkových strategických bombardérů typu Tu-160, které mohou být osazeny jadernými hlavicemi.

Rusko a Čína a patří mezi země, které během politické a humanitární krize nadále podporují Madurovu vládu. Německo, Spojené státy, řada členských zemí EU a mnoho latinskoamerických států oproti tomu uznaly přechodného prezidenta Juana Guaidóa.

Juan Guaidó v rozhovoru pro magazín Spiegel

REKLAMA