Vdova po gdaňském starostovi obvinila polskou televizi z šíření nenávisti

Vdova po gdaňském starostovi obvinila polskou televizi z šíření nenávisti
REKLAMA

Magdalena Adamowiczová viní veřejnoprávní televizi ze spoluviny na smrti svého muže. Vdova vyčítá stanici TVP štvavé komentáře.

Vdova po zavražděném starostovi Gdaňsku prohlásila, že je polská veřejnoprávní televize spoluzodpovědná za smrt jejího muže. Televizní stanice odvysílala o jejím muži štvavé komentáře, řekla Magdalena Adamowiczová v rozhovoru, který byl v úterních pozdních večerních hodinách zveřejněn portálem Onet.pl.

Paweł Adamowicz, který se stavěl kriticky k pravicově populistické vládní straně PiS, zemřel 14. ledna poté, co byl předchozí večer na pódiu během dobročinné akce pobodán. Podezřelý útočník, 27letý recidivista, byl obviněn z vraždy. Za motiv je považována pomsta za udělený trest odnětí svobody.

Útočníkova matka poprosila rodinu zavražděného o odpuštění. Uvedla také, že její syn trpí diagnostikovanou paranoidní schizofrenií.

Stanice TVP sdělila, že obžaluje každého, kdo naznačí, že její programy přispěly k starostově smrti.

Adamowicz byl gdaňským starostou více než 20 let. Ve svém úřadě se zasadil za přijetí uprchlíků v Gdaňsku. Kromě toho podporoval akce proti pokusům vládnoucí PiS o převzetí kontroly nad nad justicí. Adamowicze podporovala ve volbách v r. 2018, které s dvoutřetinovou většinou hlasů vyhrál, liberálně-konzervativní Občanská platforma (PO), která v Polsku vládla v letech 2007 – 2015.

REKLAMA