Jak komentují německá média odmítnutí smlouvy o brexitu?

Jak komentují německá média odmítnutí smlouvy o brexitu?
REKLAMA

Dva a půl měsíce před plánovaným vystoupením Velké Británie z Evropské unie odmítl britský parlament velkou většinou smlouvu o brexitu a udělil tak premiérce Therese Mayové těžkou porážku. 432 poslanců hlasovalo v úterý večer proti dohodě, 202 ji podpořilo.

Tak toxické klima zřejmě Velká Británie v novodobých dějinách nezažila

Rheinische Post: Dva a půl roku po referendu, ve kterém se těsná většina Britů rozhodla pro vystoupení z EU, je klima na ostrově tak toxické, jako zřejmě ještě nikdy v novodobých dějinách Spojeného království. V Londýně panuje čirý politický chaos, v zemi roste zloba – v obou táborech. Za takové situace je přirozené hledat nouzový východ a jeden dokonce existuje: britská vláda by mohla jednostranně žádost o vystoupení stáhnout a tím brexit narychlo odpískat. Mnoha kontinentálním Evropanům to připadá jako logická východisko z britské šlamastiky. Byl by to ale zřejmě krok s potenciálně nebezpečnými vedlejšími účinky a to jak pro Velkou Británii, tak i pro EU.

Stažením se do středověkých hranic hrozí Velké Británii cesta údolím nářků

Volksstimme: Good bye, Great Britain! Spojené království se loučí s Evropskou unií. (…) Stažením se do středověkých hranic hrozí Velké Británii nejprve cesta údolím nářků. Země je ale ekonomicky i společensky natolik vitální, aby zase našla svůj cíl a směr. Už proto by se měli Evropané z kontinentu vyhnout jakékoliv haně a aroganci vůči ostrovanům. Navíc když hrozí nebezpečí, že narůstající odstředivé síly uvnitř EU mohlou ze společenství katapultovat i další členské země. Jed nacionalismu je v současné době injikován všude – dokonce ani Německo toho není ušetřeno.

Musíme dlouho vzpomínat, aby se nám vybavilo takové ponížení

Hannoversche Allgemeine Zeitung: Musíme dlouho vzpomínat, aby se nám vybavilo takové ponížení šéfa britské vlády, jaké nyní utrpěl od poslanců. Pokud stále ještě platí nepsané zákony demokracie, musí Mayová okamžitě odejít. Jenže co ještě platí ve Velké Británii dnešní dní? Politická třída v Londýně se už nějakou dobu snaží národ více a více zesměšnit. Mayová však měla pravdu, když bezprostředně po hlasování poukázala na to, že parlament nyní řekl co nechce – bez toho aby věděl, co plánuje. Většina britských politiků se potácí v přítomnosti a promrhává budoucnost své země.

Brexit bez smlouvy by byl zkázou také pro EU – hospodářskou i politickou

Berliner Morgenpost: Nyní je třeba zkusit vše, aby se smlouvu při druhém pokusu v parlamentu podařilo přece jen prosadit. To nepůjde bez pomoci EU. Unie vyjednávala tvrdě, měl to být exemplární případ, a nechala proto premiérku Mayovou najet do zdi. Výsledek nyní vidíme. Je načase, aby špičky Evropské unie překročily svůj stín a nabídly kompromisy, i v otázce irských hranic. Ještě není pozdě Mayovou podpořit. Brexit bez smlouvy by byl zkázou také pro EU – hospodářskou i politickou. Byl by i bezpříkladnou blamáží: pokud se Evropa nedokáže vypořádat ani s brexitem, nebude velkými mocnostmi tohoto světa už definitivně brána vážně.

V souboji o možná-ještě-většinu zradila Mayová znovu myšlenku evropské jednoty

Badische Zeitung: Naposledy agitovala Mayová ve prospěch smlouvy paradoxně argumentem, že tato alternativa možná „neznamená brexit“. V souboji o možná-ještě-většinu zradila Mayová znovu myšlenku evropské jednoty poté, co před lety jako stoupenkyně EU kvůli moci přešla do tábora zastánců brexitu. Velká Británie, ale i EU jako celek, se nyní musí připravit na šokovou terapii.

V případě Velké Británie očekáváme víc, než touhu po moci a taktický tanec mezi vejci.

Süddeutsche Zeitung: Corbynovi se povedl mistrovský kousek, když dva a půl roku po referendu o brexitu nedokázal předložit žádnou validní výpověď o cílech své strany. Labouristé chtějí brexit, ale ne neuspořádaný. Většina členů by ale ráda zůstala v EU, ne však jejich předseda. Strana možná chce nové referendum, ale pouze za určitých podmínek. Přijde na to. Jisté je jen, že se Corbyn chce dostat k moci a proto chce vyvolat hlasování o důvěře a pak vyhrát volby. Brexit? Ten se nějak vyřeší. Pravdou je, že opozice nemusí vykonávat práci vlády. V případě Velké Británie, uprostřed skutečné státní krize, od ní však očekáváme víc, než touhu po moci a taktický tanec mezi vejci.

Politikové mají povinnost najít nejlepší řešení – a to společně

Frankfurter Allgemeine: Odpůrci nekoordinovaného brexitu (…) jsou sami chaotickou hromadou, která neklade konstruktivně svou váhu na misky parlamentních vah. Přátelé Británie v Evropské unii by učinili chybu, kdyby v naději na odpískání brexitu přivolávali konec Mayové. Premiérka má totiž pravdu v tom, že výsledek referenda před dva a půl roky sice byl těsný, ale jednoznačný. Ozvali se občané, kteří se léta cítili být zanedbáváni. To, že „establishment“ selhal ve své úloze, občanům realisticky vykreslit následky brexitu, dnes nedává zástupcům lidu právo, aby nedbali demokratických pravidel a ignorovali výsledky referenda. O to větší mají politikové povinnost najít nejlepší řešení – a to společně.

REKLAMA