Žluté vesty ve Velké Británii: tisícové demonstrace proti britské vládě

Žluté vesty ve Velké Británii: tisícové demonstrace proti britské vládě
REKLAMA

Žluté vesty se nyní objevily i v Londýně: po vzoru francouzského protestního hnutí vyšly do ulic tisíce Britů za předčasné volby a konec úsporné politiky britské vlády.

Po vzoru francouzského hnutí žlutých vest demonstrovaly v Londýně tisíce lidí proti britské vládě. Tváří tvář nastávajícímu brexitu požadovaly konec úsporné politiky a nové volby. K výzvě kampaně „The People’s Assembly Against Austerity“ (Wiki, pozn. red.) se připojili i politikové a odbory z celé země. Pořadetelé odhadovali počet účastníků na 5.000 – 10. 000.

Podle organizátorů protestů vedla politika rozpočtových škrtů a brexit k rozdělení národa. „Od té doby, kdy vládu převzali toryové, se zdvojnásobil počet bezdomovců“, sdělil odborář a spoluorganizátor kampaně Steve Turner. Státní zdravotní organizace NHS, pečovatelské služby a školy jsou zmítány krizemi. „Máme co dočinění s vládou, které jsou každodenní starosti občanů zcela cizí“, dodal Turner.

Zhruba 200 lidí se žlutými vestami se připojilo k protestům v severoirském Belfastu. Mimo jiné demonstrovali proti restriktivnímu potratovému zákonu v britské části země. Demonstrací v Londýně se zúčastnili i zástupci žlutých vest z Francie. „K tomuto boji proti úsporné politice by se měly připojit všechny evropské země“, řekl britské tiskové agentuře PA jeden z francouzských účastníků. Hnutí se ve Francii zformovalo v listopadu, aby protestovalo proti reformní politice prezidenta Emmanuela Macrona a proti subjektivně vnímané nízké kupní síle. V Anglii měly žluté vesty ještě navíc transparenty s nápisem „Velká Británie je zlomená“.

Barleyová zdůraznila odmítnutí dodatečných vyjednávání

Velká Británie chce koncem března vystoupit z Evropské unie. Britský parlament bude v úterý hlasovat o smlouvě o brexitu, kterou předsedkyně vlády Theresa Mayová vyjednala s EU. Je nepravděpodobné, že smlouva projde. V případě vystoupení z Evropské unie bez smlouvy hrozí chaos.

Britský ministr dopravy Chris Grayling varoval před dalekosáhlými následky, pokud parlament smlouvu odmítne. Otevřelo by to dveře extremistickým politickým silám, „tak jak to vidíme v jiných evropských zemích“, cituje ministra list Daily Mail. Greyling se dále obává „méně tolerantní společnosti“ a možného konce „moderátní“ politiky ve Velké Británii.

Německá spolková ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová znovu odmítla dodatečná jednání s EU. Není jiné cesty, než že země ztratí výhody členství v EU, když ze společenství vystoupí, řekla čelní kandidátka SPD do nastávajících eurovoleb deníku Tagesspiegel.

REKLAMA