Mají bité děti větší sklony k násilí?

Mají bité děti větší sklony k násilí?
REKLAMA

Kdo bije děti, legitimizuje násilí. Vědci argumentují, že to vede i k častějším bitkám mezi mladými lidmi.

V zemích, ve kterých je zakázáno násilí na dětech, je také nižší míra násilí mezi mladistvými – vyplývá to ze studií, který byly provedeny po celém světě. Obzvlášť výrazný rozdíl je přitom u děvčat, u chlapců je tento rozdíl menší. Zatím však není jisté, zda existuje příčinný vztah mezi zákonným zákazem a četností násilí.

Mezinárodní tým vědců vedený Frankem Elgarem z McGillovy univerzty v Montrealu vyzpovídal kolem 400.000 mladých lidí z 88 zemí. Účastníci studie, kterým bylo mezi 11 a 25 lety, museli odpovědět, jak často se bijí se svými vrstevníky. V zemích bez fyzických trestů udávalo zhruba o třetinu méně chlapců a zhruba o polovinu méně děvčat, že se „velmi často“ účastní fyzických šarvátek než v zemích, kde fyzické tresty dětí nejsou zakázány nebo jsou zakázány pouze částečně.

Mapa: Mají bité děti větší sklony k násilí?O studii, která vyšla v magazínu BMJ Open, informuje mimo jiné Guardian (zdroj grafiky mapy) a New Scientist. Cílem vědců je pomoci vládám při rozhodování o nové legislativě. Například ve Velké Británii je rodičům dovoleno „v přiměřené míře“ násilí používat. Wales a Skotsko chtějí tuto mezeru zrušit, píše Guardian. V Německu jsou fyzické tresty dětí zcela zakázány.

Násilí ve výchově škodí duševnímu i fyzickému zdraví – o tom téměř žádný vědec nepochybuje. Aktuální studii lze vyložit i jako důkaz, že zkušenosti s násilím nadto ovlivňují i sociální chování. Dětí se učí, že se agrese smí používat jako prostředek k dosažení svých cílů, vysvětluje např. profesorka lidského rozvoje a rodinných věd Elizabeth Gershoffová z University of Texas v Austinu.

Výzkum profesora Elgara a jeho kolegů ovšem zobrazuje pouze momentku současného stavu. Větší vypovídací hodnotu by měla např. data k četnosti násilí mladistvých před a po zavedení zákazu fyzických trestů na dětech. Je totiž možné, že se oba procesy odehrávají současně: zákonné iniciativy pro zákaz násilí na dětech mají lepší šance tam, kde je společnost jako celek méně násilnická, což má i vliv na chování mezi mladistvými. Někteří vědci, mezi nimi i známý psycholog z Harvardovy univerzity Stephen Pinker se domnívají, že násilí ve světě ubývá již několik set let.

Dva články, které by vás také mohly zajímat: více žen ve vedoucích pozicích a politice znamená podle výše zmíněného kanadského psychologa Pinkera méně násilí.

Psycholog tvrdí, že náš svět je stále pokojnější – díky ženám

Francie nedávno schválila zákon, zakazující fyzické tresty na dětech. Komentář deníku Süddeutsche Zeitung.

Bití dětí se týká nás všech

REKLAMA