Pravděpodobný vítěz brazilských prezidentských voleb vyhrožuje čistkami

REKLAMA

Před druhým kolem brazilských prezidentských voleb vyhrožuje extrémně pravicový kandidát Bolsonaro svým soupeřům čistkami. Svou kampaň vede především prostřednictvím sociálních médií. Bývalý prezident Lula varuje před „nebezpečím fašismu“.

Brazilský kandidát na úřad prezidenta hrozil svým odpůrcům pronásledováním. „Moje čistky budou rozsáhlé“, prohlásil ve videu, které se rozšířilo přes sociální sítě. „Pokud neutečou do zahraničí, skončí ve vězení.“

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva varoval před „nebezpečím fašismu“, pokud by Bolsonaro byl neděli v druhém kole zvolen. Svou výzvu sdílel z vězení, kde si odpykává dvanáctiletý trest kvůli korupci. Ve svém apelu vyjádřil podporu svému stranickému příteli Fernando Haddadovi. Je načase, aby se lid a všichni demokraté spojili, napsal Lula. V průzkumech veřejného mínění leží Haddad 14 procentních bodů za Bolsonarem.

Vyhrožování reportérce

Mezitím mělo být po zprávě o údajných ilegálních volebních praktikách vyhrožováno reportérce Patricii Campos Mellosové. Deník „Folha de S. Paulo“ vydal v minulém týdnu článek, podle kterého financovali podnikatelé s vazbami na Bolsonara rozsáhlé dezinformační kampaně přes komunikační službu WhatsApp. Na tento týden je táborem extrémních pravičáků prezidentského kandidáta připravena rozsáhlá „fake-news“ ofenzíva.

Výzva justici

Bolsonaro všechna nařčení uvedená v článku odmítl. Jeho levicový soupeř vyzval justici, aby zahájila vyšetřování. Po zveřejnění reportáže bylo Campos Mellosové několikrát vyhrožováno přes WhatsApp, oznámil její zaměstnavatel. „Měla bys myslet na svého syna a svou budoucnost. Kvůli bezpečnosti bych na tvém místě opustil Brazílii“, zněla podle listu jedna za zpráv. Bolsonarův tábor se k obvinění nevyjádřil.

Proti ženám, černochům a homosexuálům

Bolsonaro neustále provokuje urážlivými poznámkami o ženách, černoších a homosexuálech, stejně jako extrémně pravicovými hesly a svými sympatiemi k vojenské diktatuře. Na druhou stranu profituje ze vzteku mnoha voličů na tradiční politickou elitu, která se zdiskreditovala nesčetnými korupčními skandály.

Navíc jsou tváří v tvář eskalujícímu násilí v největší zemi Latinské Ameriky jeho požadavky po tvrdém zákroku proti kriminálníkům velkou částí voličů přijímány kladně.

REKLAMA