Je Německo kvůli uprchlíkům méně bezpečné? 6 faktů.

Co vypovídá vražda Daniela H. v Saské Kamenici o bezpečnosti v Německu? Porovnání s fakty.

Je Německo kvůli uprchlíkům méně bezpečné? 6 faktů.
REKLAMA

Mnoho lidí v Saské Kamenici (něm. Chemnitz) má strach – a dává to najevo. Strach, že by se i jim nebo jejich blízkým mohlo něco zlého přihodit, třeba jako Danielovi H., který byl předminulý víkend ubodán na městské slavnosti.

Mají strach že migranti – hlavními podezřelými v Saské Kamenici jsou Iráčan a Syřan – udělají z Německa zemi, ve které panuje bezpráví. Je to strach, který není chemnitzkým ani saským fenoménem. Je citelný i v jiných částech Německa napříč společenskými vrstvami.

Porovnejme si tyto pocity s fakty: jak velký je ve skutečnosti problém s kriminalitou uprchlíků?

1. Německo se stává bezpečnějším – i co se týče násilí

Kriminální statistiky ukazují: v Německu bylo v r. 2017 registrováno 5,76 milionu trestných činů – to představuje zřetelný pokles o 9,6 %.

V poměru k počtu obyvatel tak je míra kriminality nejnižší za posledních 30 let. A na ústupu nejsou jen krádeže.

Ubývá i násilné kriminality – o zhruba 2,5 %. Celkem byl tedy problém s násilnou kriminalitou zhruba tak velký jako v r. 2013.

Tvrzení, že se s migrací ve spojitosti s uprchlickou krizí zvýšil potenciál násilí, je tedy objektivně nepravdivé.

Odborník na fobie: „Strach z cizinců vězí v každém z nás“

2. Přesto došlo k nárůstu vražd

V r. 2017 však došlo i k mírnému zvýšení počtu vražd. 405 obětí vražd v jednom kalendářním roce je nejvyšší počet od r. 2005, kdy jich bylo 413.

Tato míra je však v mezinárodním srovnání stále ještě velmi nízká. Míra vražd (počet vražd na 10.000 obyvatel) činí ve Francii cca. 1,23. V Německu je 0,88. V Rusku přes 10.

Pokud bychom vzali v úvahu delší časový úsek, je i počet vražd v Německu na ústupu. V r. 2000 jich podle kriminální statistiky bylo ještě 497.

3. Poměr cizinců je vysoký

Při vraždách a zabití jsou však nadproporčně zastoupeni cizinci.

REKLAMA

Pokud se podíváme na všechny případy vražd a zabití, je 42 % podezřelých jiného než německého původu. Poměr cizinců je v Německu ale pouze 13 %.

V r. 2017 došlo oproti předchozímu roku zhruba k 15% nárůstu pokusů vraždy nebo zabití, u kterých byl aspoň jeden z pachatelů uprchlík, píše Welt am Sonntag.

4. Cizinci zabili více Němců než naopak

I další číslo, na které upozorňuje Welt am Sonntag, je výbušné: v uplynulém roce bylo Němci zabito méně cizinců než naopak. Ze 731 případů vražd a zabití byl 83× pachatelem cizinec a obětí Němec. To vyplývá ze statistiky Spolkového kriminálního úřadu (BKA).

To znamená: zhruba při každé 9. vraždě a zabití je pachatelem cizinec a obětí Němec. 55× zabil Němec cizince.

5. Vysoký počet uprchlíků při sexuálních deliktech

V r. 2017 bylo registrováno zřetelně více sexuálních deliktů než v předchozích letech. Protože ale vysoký počet bezprostředně souvisí se zpřísněním zákona, vyplatí se pohled na předchozí rok.

V r. 2016 bylo na 100.000 obyvatel 9,6 sexuálních deliktů.

V r. 2012 to bylo ještě 9,8, v r. 2004 10,7. To hovoří ve prospěch lehkého úbytku sexuálně motivovaných trestných činů.

V r. 2016 byli 15 % podezřelých přistěhovalci.

V policejní statistice to znamená: uchazeči o azyl v běžícím řízení, kontingenční uprchlíci, nebo osoby bez povolení k pobytu. Tato skupina je zastoupena nadproporčně.

Kriminolog Christian Pfeiffer, který se touto oblastí již roky zabývá, ale připomíná, že ochota obyvatelstva oznamovat trestné činy uprchlíků je vyšší než vůči Němcům.

„Cizinci jsou ohlašováni častěji než Němci“, zdůrazňuje Pfeiffer. Odkazuje na studie kriminologického ústavu v Dolním Sasku.

Pokud spáchá sexuální trestný čin Max, bude Annou udán v 18 % případů – pokud je pachatelem Mehmet, leží pravděpodobnost u 44 %, je tedy 2,5× vyšší.

Spisovatelka Ines Geipelová: „Chemnitz je rok ’68 východu“

6. Co ještě zkresluje statistiky

Na jeden důležitý faktor upozorňují experti na cizineckou kriminalitu už léta. Původu bychom neměli přikládat příliš vysokou váhu.

Je nápadné, že se trestných činů nejčastěji dopouští mladí muži ze sociálně slabého prostředí. Mezi přistěhovalci a uprchlíky v Německu je nadproporčně mnoho mladých mužů.

„A tato skupina je mezi Němci – jako nejspíš v každé jiné zemi – ve vyšší míře zodpovědná za trestnou činnost“, vysvětluje Pfeiffer. Jejich sociální situace je navíc častěji složitá.

Ze statistik dokonce vyplývá, že za stejných sociálních podmínek dodržují zahraniční pracovní migranti zákony více, než Němci.

Sečteno a podtrženo:

Německo je bezpečnou zemí. To nemohou změnit ani zločiny, jako ten v Saské Kamenici. Německo poslední dobou dokonce směřuje k tomu být stále bezpečnější zemí.

Přesto lze jeden problém rozpoznat: tím je kriminalita cizinců. Právě u těžkých násilných zločinů se přistěhovalci stávají častěji pachateli. Důvody zřejmě leží i v sociálních strukturách.

Sečteno a podtrženo ale zůstávají i zahraniční pachatelé naprostou výjimkou. Ať už je případ Daniela H. sebestrašnější.

REKLAMA