Je za pokusem o Skripalovu vraždu vyzrazení tajných informací?

Pomoc s odhalením ruských agentů

Je za pokusem o Skripalovu vraždu vyzrazení tajných informací?
REKLAMA

Bývalý ruský špion Sergej Skripal se od r. 2012 několikrát setkal se zástupci tajných služeb několika zemí a přitom jim měl předat i ruské tajné informace. Podle zpráv médií byly v této věci obzvlášť aktivní britské a české tajné služby.

Po několika setkáních se zástupci českých tajných služeb, ke kterým došlo v r. 2012 a později, vycestoval Sergej Skripal v r. 2016 do Estonska, aby tamní rozvědce rovněž poskytl důvěrné informace, píše americký deník New York Times a potvrzuje tak rešerše českého týdeníku Respekt. Obsah setkání není znám, měl ale pomoci při odhalení aktivních ruských agentů, působících v zahraničí.

Jestli o schůzkách věděly ruské úřady, není dosud jasné, protože schůzky probíhaly za přísného utajení. Není proto jisté, jestli tyto cesty udělaly ze Skripala cíl ruského útoku nervovou bojovou látkou Novičok. S odvoláním na vysoké evropské důstojníky list uvádí, že se na organizaci setkání velkou měrou podílely britské tajné služby.

Informace o aktivních agentech

Skripalem sdílené informace byly užitečné hlavně proto, že několik agentů, o kterých přinesl bývalý ruský špion informace, se ještě nacházelo v aktivní službě. Podle informací se Skripal setkával především s českými úřady.

66letý Skripal a jeho 33letá dcera Julia byli nalezeni 4. března v britském Salisbury, nacházejícího se jihozápadně od Londýna, v bezvědomí na lavičce v parku. S životu nebezpečnými příznaky otravy byli hospitalizováni. Západ z atentátu na bývalého ruského agenta viní Rusko, které to však odmítá.

REKLAMA